top banner

Avertisment ASF cu privire la investitiile in produse speculative

02 August 2016 | Autor: Conso

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) atrage atentia investitorilor de retail cu privire la riscurile pe care le presupun investitiile in produse de tip speculativ. Potrivit institutiei, oferta de astfel de produse a crescut, dar si plangerile din partea investitorilor care au suferit pierderi importante din tranzactionarea acestor produse.
In aceste conditii, ASF a postat un avertisment pe propriul site de Internet prin care sustine ca proliferarea acestor tipuri de produse da nastere unor probleme de protectie a investitorilor. ”Aceste produse sunt in mod inerent riscante, complexe si speculative. Autoritatile de supraveghere (din statele membre UE -n.r.) au observat ca acestea sunt adesea distribuite si vandute intr-un mod agresiv si ca unele firme nu isi respecta obligatiile de reglementare stabilite in conformitate cu MiFID (Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare -n.r.), creand conditiile ca investitorii de retail sa sufere prejudicii semnificative, de exemplu sub forma unor pierderi neasteptate”, se arata in avertismentul ASF.
Institutia precizeaza ca aceste produse au un nivel foarte ridicat de risc, nu sunt standardizate si caracteristicile specifice ale produselor pot fi diferite de la un furnizor la altul, inclusiv, de exemplu, in ceea ce priveste termenii, conditiile si costurile implicate.
Majoritate celor care tranzactioneaza astfel de instrumente isi pierd banii
”Studiile efectuate de catre unele autoritati nationale de supraveghere arata ca, in majoritatea cazurilor, clientii de retail care tranzactioneaza CFD-uri (contracte financiare pentru diferenta -n.r.), optiuni binare sau alte produse speculative isi pierd banii pe care i-au investit. Cu toate acestea, in pofida acestor caracteristici, in multe cazuri aceste produse sunt oferite pe scara larga pietei de retail pe teritoriul Uniunii Europene, de cele mai multe ori prin intermediul platformelor online”, se subliniaza in documentul citat.
In puls, ASF avertizeaza ca au fost observate cazuri in care aceste produse sunt oferite de catre entitati neautorizate si nereglementate, fapt care duce la cresterea riscului de pierdere pentru investitori.
Conform autoritatii, vanzarea acestor tipuri de produse speculative catre clientii de retail este un subiect pe care Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) l-a monitorizat in ultimul timp si a constatat, printre altele, ca potentialele castiguri pot fi promovate astfel incat sa incurajeze investitorii de retail sa tranzactioneze si subliniaza castigurile posibile, fara a explica si riscurile implicate si posibilitatea de a pierde. ”Investitorul de retail ar putea trage concluzia ca riscurile implicate sunt foarte mici sau nu exista atunci cand investeste in produse speculative. Aceasta intelegere este gresita. Furnizorii de CFD-uri, optiuni binare si alte produse speculative pot oferi, de asemenea "free start-up money", cadouri, taxe reduse, sau tutoriale de tranzactionare, in scopul de a atrage investitorii de retail ca si clienti noi”, mai avertizeaza ASF.
De asemenea, Autoritatea sustine ca, in general, in cazul cumpararii si vanzarii acestor produse speculative, mai ales on-line, nu este oferita consultanta de investitii, ceea ce inseamna ca evaluarea caracterului adecvat al produsului pentru clienti nu are loc.
In acest context, in aprilie, iunie si iulie 2016, ESMA a publicat documentul intrebari si raspunsuri (Q&A) privind furnizarea CFD-urilor si a altor produse speculative catre clientii de retail pentru a ajuta consumatorii sa inteleaga mai bine riscurile presupuse de astfel de investitii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul