top banner

ASF: Ideea desfiintarii BVB, un derapaj

20 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Ideea desfiintarii Busei de Valori Bucuresti, desi retrasa imediat, a starnit reactii dure din partea jucatorilor din piata dar si din partea autoritatilor. Asociatia Brokerilor sustine ca o astfel de discutie descurajeaza investitorii, iar reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) spun ca este vorba de ”un derapaj”.
Dezbaterea a fost iscata de declaratiile facute saptamana trecuta de Oana Petrescu, partener coordonator al diviziei de consultanta in management, Deloitte Romania, cu privire la oportunitatea functionarii BVB. ”E nevoie de o discutie daca, la capitalizarea pe care o poate genera astazi economia Romaniei, existenta bursei mai este oportuna“, a spus Oana Petrescu, care s-a intrebat, retoric, daca nu ar fi mai bine ca firmele romanesti sa se listeze direct la Londra. Opinia a fost retrasa, ulterior, de autoare, nu inainte, insa, de a declansa o reactie in lant.
Brokerii sustin ca punerea in discutie a oportunitatii existentei BVB descurajeaza atat emitentii, cat si investitorii, si transmite un mesaj negativ privind potentialul economic al Romaniei.
”Asociatia Brokerilor din piata de capital isi exprima ingrijorarea fata de declaratiile recente ale reprezentatilor firmei Deloitte Romania, declaratii care (...) sugereaza ca "ar fi mai eficient sa ne invatam companiile sa se listeze la Londra" sau ca acestea sa aleaga alte instrumente de finantare mai ieftine. Chiar daca, ulterior, reprezentanta Deloitte Romania a revenit cu clarificari si a mai nuantat opiniile initiale, consideram ca o astfel de declaratie publica, venita de la o firma de consultanta si audit din grupul "big four", nu poate ramane neobservata de investitori (atat locali, cat si internationali) si de emitenti sau potentiali emitenti, aducand serioase prejudicii BVB”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
Brokerii spun ca este inacceptabil sa se induca ideea ca bursa este "perceputa ca un joc"
Mai mult, brokerii considera inacceptabil ca o firma de consultanta de asemenea notorietate sa incerce sa transmita ideea ca in Romania bursa este "perceputa ca un joc". Iar cand firma este si auditor al BVB, prin Deloitte Audit SRL, se pune problema afectarii intereselor entitatii auditate, prevaland preocuparea de a indruma emitentii catre alte piete, in detrimentul desfasurarii activitatii de audit, mai spun reprezentantii firmelor de brokeraj.
”In plus, deoarece firma Deloitte Romania este si consultant autorizat de Bursa de Valori Bucuresti pentru companiile care vor sa se listeze pe piata AeRO, ne intrebam ce mesaj transmite consultantul potentialilor emitenti, dar si cum isi sprijina emitentii consiliati in asigurarea relatiei cu investitorii, aceasta fiind una din obligatiile consultantilor autorizati”, se subliniaza in comunicatul citat.
In acest context, brokerii din piata de capital, ”in calitate de actionari ai BVB, dar si de contributori semnificativi la veniturile acesteia, prin tarifele si comisioanele pe care le platesc permanent”, solicita Consiliului Bursei exprimarea publica a unei opinii privind declaratiile care ii pun sub semnul intrebarii existenta.
Mircea Ursache: Viitorul pietei de capital este in Uniunea Pietei Unice de Capital
La randul sau, vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, spune ca viitorul pietei de capital din Romania este unul cert, si anume in  interiorul Uniunii Pietei Unice de Capital, care trebuie implementata din 2019 la nivelul intregii Uniuni Europene. "Cam acesta este raspunsul pe care vreau sa il dau la unele derapaje care au aparut recent cu privire la viitorul bursei noastre", a explicat Ursache.
El a precizat ca, in prezent, au loc dezbateri privind piata unica de capital la nivelul parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene, iar Parlamentul Romaniei urmeaza sa isi transmita pozitia, in perioada urmatoare, la Bruxelles. Vicepresedintele ASF a tinut sa mentioneze ca la nivel european se incurajeaza dezvoltarea si consolidarea burselor nationale, nu a celor regionale.
Mai mult, Mircea Ursache sustine ca, pana la finalul acestui an, tarile membre trebuie sa identifice care sunt barierele care stau in calea implementarii proiectului uniunii pietei de capital europene: "Sunt dezbateri intense privind obstacolele din calea liberei circulatii la nivelul UE, dar concluzia este clara. Trebuie indepartate toate restrictiile din calea pietei unice”, a precizat oficialul ASF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul