top banner

Arbitru in meciul valutelor

25 Iunie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Reteta afacerii? Cumperi pe o piata, vinzi pe alta, incasezi diferenta dintre cotatii si pleci acasa bucuros fara sa auzi in urma "huo arbitrul". Mare atentie in cazul arbitrajului la costurile colaterale - taxe, comisioane, etc - si la riscurile asumate pe pietele unde se joaca in marja. Vi se pare pasareasca financiara? Detaliez mai jos.
Luati urmatorul exemplu. Am economii in lei dar ma tem ca moneda nationala se poate deprecia fata de euro ca reflectare a conditiilor macro nefavorabile.
In loc sa vand toti leii pentru a deschide un depozit in euro de toata suma, pot vinde contracte futures euro-leu cu scadenta in septembrie pastrand ca profit diferenta intre cotatii, si sa plasez simultan restul economiilor in depozite in euro.
Fata de cursul BNR de 4,22 lei in 23 iunie, pentru scadenta din septembrie cotatia futures euro-leu este de 4,3 lei. Avantajul este in acest caz operarea in marja, cu depunerea unei garantii care nu depaseste echivalentul in lei a 100 euro in cazul unui contract futures euro-leu de 1.000 euro.
Arbitraj la bani marunti
Concret, sa presupunem ca dispuneam de 5.000 lei pe 23 iunie si vreau sa castig ceva bani fara risc temandu-ma totodata ca leul are o pozitie fragila.
Voi cumpara 1.000 de euro la un curs de  4, 24 lei/euro (la cumparare prin casele de schimb euro este mai scump decat la "oficialul" de 4,22 lei/euro) si voi vinde un contract futures euro-leu cu scadenta la sfarsitul lunii septembrie, la cotatia de 4,3 lei, pastrandu-mi 360 lei in contul brokerului pentru orice eventualitate (de pilda, pentru a acoperi un apel in marja daca euro o ia razna si leul o incaseaza prea tare).
Am cumparat deci "spot" 1.000 de euro la 4,24 lei/euro si am vandut futures 1.000 de euro la 4,3 lei/euro. Ce se intampla daca euro creste peste 4,3 lei?
Cum am vandut euro-leu la 4,3, voi inregistra o pierdere in piata futures deoarece am vandut prea ieftin. Daca euro ajunge de exemplu la 4,33 lei pana atunci, pierderea va fi de (4,33-4,30) x 1.000=30 lei.
In piata spot, unde am cumparat euro cu 4,24 lei, deci am cumparat ieftin si pot vinde acum in profit, castigul potential ar fi insa de (4,33-4,24) x 1.000=90 lei. Per total, un profit de 60 de lei.
Dar daca euro nu ajunge la 4,3 ci se opreste la 4,27 lei? Am profit in piata futures: (4,3-4,27) x 1.000 = 30 lei si profit si in piata spot: (4,27-4,24) x 1.000 = 30 lei. Adica insumat tot 60 de lei.
Dar daca euro scade sub 4,24 lei pana atunci (sa spunem la 4,20), ca efect al unui puseu de optimism pe pietele financiare? Pai, avem profit in piata futures si pierdere in piata spot. Pe spot pierd (4,24-4,20) x 1.000 =40 lei si castig in piata futures, unde am vandut scump si pot inchide acum pozitia cumparand ieftin (4,3-4,2) x 1.000 =100 lei. Per total iese profit de 100-40=60 lei.
In concluzie, odata ce diferenta intre cotatiile spot-futures e fixata, se inregistreaza profit indiferent ce se intampla. Asta ar fi reteta simplificata a unei operatiuni de arbitraj euro-leu si castigul brut care se poate obtine in urma ei.
Spun brut, pentru ca ar trebui scazut comisionul brokerului pentru operatiunile din piata futures-cam 1,5 lei per contract la fiecare operatiune - dar adaugata dobanda care s-ar obtine din depozitul la termen in euro.
Alternative pentru cardiaci
Tot pentru comparatie, va puteti raporta si la dobanda bancara in lei, pentru a avea si imaginea consecintelor pastrarii economiilor intr-un depozit la termen in moneda nationala in loc de a gusta senzatiile tari ale arbitrajului.
Astfel, dobanda acumulata in 3 luni s-ar fi situat probabil in jur de 1,7%, adica de 85 lei, la un depozit in valoare de 5.000 lei. Daca euro ajungea insa la 4,33 lei, pierderea din curs era de …30 de euro (la un curs de 4,22 lei aveam echivalentul a 1.154 lei iar la unul de 4,33 lei/euro averea mea in euro scade la 1.154 euro), adica de aproape 130 lei. Net, as fi inregistrat o pierdere de 130-85=45 lei.
Pierdere care s-ar fi diminuat la o depreciere mai redusa a leului, asa cum si profitul ar fi fost mai mare decat cel rezultat din dobanda la termen daca leul s-ar fi apreciat in loc sa piarda teren fata de euro.
Sa mai spunem in final ca folosind aceeasi filozofie puteti face arbitraj si cu actiuni ale SIF-urilor, cumparate spot la BVB si vandute futures la Sibex, daca exista o diferenta intre cotatii din care sa rezulte un profit superior costurilor cu comisioane de tranzactionare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul