Arbitru in meciul valutelor

Reteta afacerii? Cumperi pe o piata, vinzi pe alta, incasezi diferenta dintre cotatii si pleci acasa bucuros fara sa auzi in urma "huo arbitrul". Mare atentie in cazul arbitrajului la costurile colaterale - taxe, comisioane, etc - si la riscurile asumate pe pietele unde se joaca in marja. Vi se pare pasareasca financiara? Detaliez mai jos.

Luati urmatorul exemplu. Am economii in lei dar ma tem ca moneda nationala se poate deprecia fata de euro ca reflectare a conditiilor macro nefavorabile.

In loc sa vand toti leii pentru a deschide un depozit in euro de toata suma, pot vinde contracte futures euro-leu cu scadenta in septembrie pastrand ca profit diferenta intre cotatii, si sa plasez simultan restul economiilor in depozite in euro.

Fata de cursul BNR de 4,22 lei in 23 iunie, pentru scadenta din septembrie cotatia futures euro-leu este de 4,3 lei. Avantajul este in acest caz operarea in marja, cu depunerea unei garantii care nu depaseste echivalentul in lei a 100 euro in cazul unui contract futures euro-leu de 1.000 euro.Arbitraj la bani marunti

Concret, sa presupunem ca dispuneam de 5.000 lei pe 23 iunie si vreau sa castig ceva bani fara risc temandu-ma totodata ca leul are o pozitie fragila.

Voi cumpara 1.000 de euro la un curs de  4, 24 lei/euro (la cumparare prin casele de schimb euro este mai scump decat la "oficialul" de 4,22 lei/euro) si voi vinde un contract futures euro-leu cu scadenta la sfarsitul lunii septembrie, la cotatia de 4,3 lei, pastrandu-mi 360 lei in contul brokerului pentru orice eventualitate (de pilda, pentru a acoperi un apel in marja daca euro o ia razna si leul o incaseaza prea tare).

Am cumparat deci "spot" 1.000 de euro la 4,24 lei/euro si am vandut futures 1.000 de euro la 4,3 lei/euro. Ce se intampla daca euro creste peste 4,3 lei?

Cum am vandut euro-leu la 4,3, voi inregistra o pierdere in piata futures deoarece am vandut prea ieftin. Daca euro ajunge de exemplu la 4,33 lei pana atunci, pierderea va fi de (4,33-4,30) x 1.000=30 lei.

In piata spot, unde am cumparat euro cu 4,24 lei, deci am cumparat ieftin si pot vinde acum in profit, castigul potential ar fi insa de (4,33-4,24) x 1.000=90 lei. Per total, un profit de 60 de lei.

Dar daca euro nu ajunge la 4,3 ci se opreste la 4,27 lei? Am profit in piata futures: (4,3-4,27) x 1.000 = 30 lei si profit si in piata spot: (4,27-4,24) x 1.000 = 30 lei. Adica insumat tot 60 de lei.

Dar daca euro scade sub 4,24 lei pana atunci (sa spunem la 4,20), ca efect al unui puseu de optimism pe pietele financiare? Pai, avem profit in piata futures si pierdere in piata spot. Pe spot pierd (4,24-4,20) x 1.000 =40 lei si castig in piata futures, unde am vandut scump si pot inchide acum pozitia cumparand ieftin (4,3-4,2) x 1.000 =100 lei. Per total iese profit de 100-40=60 lei.

In concluzie, odata ce diferenta intre cotatiile spot-futures e fixata, se inregistreaza profit indiferent ce se intampla. Asta ar fi reteta simplificata a unei operatiuni de arbitraj euro-leu si castigul brut care se poate obtine in urma ei.

Spun brut, pentru ca ar trebui scazut comisionul brokerului pentru operatiunile din piata futures-cam 1,5 lei per contract la fiecare operatiune - dar adaugata dobanda care s-ar obtine din depozitul la termen in euro.

Alternative pentru cardiaci

Tot pentru comparatie, va puteti raporta si la dobanda bancara in lei, pentru a avea si imaginea consecintelor pastrarii economiilor intr-un depozit la termen in moneda nationala in loc de a gusta senzatiile tari ale arbitrajului.

Astfel, dobanda acumulata in 3 luni s-ar fi situat probabil in jur de 1,7%, adica de 85 lei, la un depozit in valoare de 5.000 lei. Daca euro ajungea insa la 4,33 lei, pierderea din curs era de …30 de euro (la un curs de 4,22 lei aveam echivalentul a 1.154 lei iar la unul de 4,33 lei/euro averea mea in euro scade la 1.154 euro), adica de aproape 130 lei. Net, as fi inregistrat o pierdere de 130-85=45 lei.

Pierdere care s-ar fi diminuat la o depreciere mai redusa a leului, asa cum si profitul ar fi fost mai mare decat cel rezultat din dobanda la termen daca leul s-ar fi apreciat in loc sa piarda teren fata de euro.

Sa mai spunem in final ca folosind aceeasi filozofie puteti face arbitraj si cu actiuni ale SIF-urilor, cumparate spot la BVB si vandute futures la Sibex, daca exista o diferenta intre cotatii din care sa rezulte un profit superior costurilor cu comisioane de tranzactionare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus