top banner

A aparut pretul in IPO-ul Hidroelectrica. Cat de atractiv este?

23 Iunie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

A aparut pretul in IPO-ul Hidroelectrica. Cat de atractiv este?

Foto Unsplash.com

Investitorii pot subscrie de vineri 23 iunie actiuni in oferta publica Hidrolectrica care se inchide in 4 iulie, primele 5 zile de subscriere aducand si un discount de 3% pentru retail. Chiar daca actiunile sunt asteptate de multa vreme, perceptia este ca pretul din oferta putea fi imbunatatit . 
Va amintiti de celebra reclama cu halatul (“dar, halatu’, cat e domne’ halatu’!”)? Investitorii la bursa seamana din acest unghi cu persoana obsedata de discounturi, cautand mereu oportunitati si preturi super-atractive.
Cat de atractiv e deci pretul de subscriere din oferta publica, situat intre 94 si 112 lei/actiune? 
Sa ne uitam la profiturile din ultimii 3 ani. In 2020 Hidroelectrica a raportat profit net de 3,5 lei/actiune, in 2021 de 7 lei actiune iar in 2022 de 10 lei actiune. 
Asta echivaleaza cu un raport pret/profitul pe actiune de 9,4-11,2 lei cu profitul din 2022, 13,4-16 cu profitul din 2021 si 26,8-32 cu profitul din 2020 (celebrul indicator PER). Ce s-a intamplat in acesti ani?
In 2020 am avut pandemia si lock down-urile, deci consumul si implicit vanzarea de energie au fost pe minime, in 2022 am avut explozia preturilor (pana la 3.000 lei/MWh in Romania in august 2022) pe fondul speculatiilor legate de razboiul din apropiere. 
Deci 2 ani cu circumstante exceptionale, probabil greu de repetat, si un an relativ normal, mai apropiat de mediile multianuale viitoare (2021).
Daca ar fi sa privim deci investia in actiunile Hidroelectrica ca un pariu pe termen lung, e normal sa ne-o imaginam ca un plasament cumparat acum la multipli PER de 13-16, precum se prezentau lucrurile in 2021. 
Nu e totusi foarte scumpa, dat fiind profilul activitatii (energie regenerabila), dar nici ieftina, dat fiind pretul de vanzare. Foarte posibil, cine are rabdare, se va trezi cu actiunile la un pret mai bun lunile/anii ce vin. 
Cu cine se compara Hidroelectrica?
De exemplu Verbund, companie austriaca cu hidrocentrale in portofoliu, are un PER acum de 14. 
Verbund are insa cateva avantaje in raport cu Hidroelectrica-calitate a managementului superioara (privat vs stat, sa ne amintim ca Hidroelectrica, desi o companie foarte buna, a fost la un moment dat in insolventa), nu este vulnerabila la impunerea unor politici de pret cu puternica amprenta sociala precum Hidroelectrica, Austria nu se afla la fel de aproape de conflictul din Ucraina precum Romania, deci apetitul investitorilor de calibru e mai mare acolo.
Sa mai mentionam la Hidroelectrica si o politica de investitii prin indatorare (90% este rata asumata de distributie a dividendelor din profit) care ar putea crea probleme pe termen lung. 
Sa repetam ca Hidroelectrica este o companie buna, o afacere sustenabila, care ar merita inclusa in orice portofoliu cu expunere pe Romania. La fel de adevarat este ca actiunile ar putea fi cumparate la un moment dat mai ieftin decat in IPO-ul din prezent pe fondul reducerii profitului sau a unei corectii generalizate in pietele externe. 
Asta deoarece rezultatele din 2022 sunt mai greu repetabile, pretul energiei a scazut abrupt intre timp (400 lei/MWh in piata zilei urmatoare din 23 iunie), statul a reglementat mai dur pretul de vanzare catre distribuitori si furnizori (plafon de 450 lei/MWh), nu stim cum evolueaza seceta (anul trecut Hidroelectrica a vandut cu 30% mai putina energie din aceasta cauza, anul acesta se pare ca ploua mai mult dar cine stie cum vor fi anii 2024, 2025? etc). 
Implicit, pretul din IPO nu are loc foarte mare pentru cresteri pe termen scurt-oferta pentru retail, cu 15% din numarul total de actiuni scos la vanzare, este mare pentru piata locala (deci cererea post IPO nu va fi foarte consistenta), profitul nu are multe motive sa creasca in urmatoarele trimestre fata de valorile din 2022 astfel incat am putea vedea la un moment dat si corectii la BVB pe simbolul H20. (simbolul bursier al companiei)
De remarcat inspiratia managerilor FP. Fondul renunta la detinerea sa la Hidroelectrica in cel mai bun moment de piata, pe un profit exceptional in 2022 dar mai greu repetabil in 2023-2024 si o revenire nesperata a pietelor externe in 2023. 
Inainte de a fi deci euforici pentru ca vom cumpara "ieftin" actiuni Hidroelectrica, asa cum ar putea sa ne repede media in urmatoarele zile, sa ne gandim ca si managerii FP sunt la fel de incantati deoarece pot vinde la aceste preturi (si vor sa vanda toata detinerea FP nu doar un pachet din cota lor de 20%). Cine se va bucura mai mult in final?
In concluzie, merita deci cumparate actiunile Hidroelectrica in IPO-ul demarat recent?
Da, dar in special in ideea ca incepem sa ne construim un portofoliu pe termen lung (deci in niciun caz cu toti banii din dotare), prin achizitii treptate si esalonate in timp, urmarind sa obtinem un pret mediu cat mai avantajos. 
Cumva, e salutara strategia Warren Buffett aici. Cumpara cu lacomie actiuni de valoare cand piata le aduce la preturi super-atractive. Iar pana cand bursa nu ne ofera ocazia de a fi lacomi cu adevarat, e bine sa ne pastram o buna parte din resurse. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul