6 mituri despre fondurile de investitii

In Romania fondurile de investitii au fost primite cu o oarecare reticenta. In acelasi timp gradul de indatorare a crescut, romanii fiind mai orientati spre obtinerea de credite de consum, decat spre economisire sau investitii. De asemenea, fondurile de investitii sunt invaluite intr-o serie de “mituri”, enumerate mai jos:

I. Eu imi administrez banii singur, nu ii “las” pe mana altora.

Cel ce face aceasta afirmatie face investitii pe cont propriu sau are o afacere proprie. Este un investitor activ pe piata de capital si este dispus sa isi asume un risc ridicat. Urmareste stirile micro si macro-economice in timpul liber si are venituri peste nivelul mediu.

Demitizare:
In lumea finantistilor, diversificarea inseamna a imparti investitiile pentru a evita pierderile masive. Ce propunem noi prin diversificare este ca investitorul sa se orienteze si spre alte produse cum ar fi: depozitele bancare, fondurile de investitii, chiar si achizitia de actiuni...asta in limita resurselor si timpului disponibile. Fiecare din cele de mai sus are un scop: de economisire, de investitie, de asigurare a unei lichiditati, de limitare a riscurilor.  

Intrebarea care se mai pune este: De ce sa las banii pe mana altora? Pentru ca acei “altii” pot fi manageri profesionisti, mereu la curent cu stirile din micro si macro-economic, mereu in cautare de noi oportunitati de plasament  si care au timp la dispozitie pentru a fi mereu informati, a se adapta si a gandi strategii investitionale.

II. Pentru o investitie in fonduri trebuie sa am bani muuuulti!

Pentru multi termenul de “investitie” suna a ceva grandios, ce necesita sume mari de bani.  Inclusiv denumirea de < fonduri de investitii > provoaca reticenta.

Aceste persoane, in general, nu economisesc si sunt preocupate mai mult de “ziua de azi” decat de “ziua de maine”. Veniturile lor se situeaza in jurul valorilor medii.

Demitizare:
Pentru plasamente in fonduri de investitie suma minima echivaleaza cu valoarea unei unitati de fond. Si cu venituri mici se poate apela la acest tip de investitie. Mai mult, in cadrul unui fond de investitii fiecare persoana se bucura de drepturi egale, adica beneficiaza de castiguri procentuale egale, indiferent daca detine 100 lei sau 100.000 lei.

Pentru a crea un comportament inclinat spre economisire/investire se poate adera la un program prestabilit de subscrieri lunare. Acesta presupune stabilirea unei sume (chiar si de 100 lei) ce va fi investita o anumita perioada de timp (de regula, minim 1 an).

III. Daca investesc in fonduri imi pierd banii!
 
Multe persoane cunosc cazurile FNI, FNA si au ramas cu impresia gresita ca orice investitie in fonduri presupune pierderi. Altii dau drept exemplu investitia in actiuni, unde riscul este ridicat, putandu-se marca pierderi, un caz concludent fiind anii 2007-2008.

Aceste persoane sunt conservatoare si au aversiune fata de risc, orientandu-si economiile spre depozite.

Demitizare:
Pentru fiecare tip de investitor au fost create produse cu diferite grade de risc. Astfel, fondurile monetare si de obligatiuni se adreseaza investitorilor cu apetit foarte scazut la risc. Aceste fonduri nu investesc in actiuni. Urmeaza categoria fondurilor divesificate a caror expunere pe actiuni (cuprinsa intre 5% si 65%) difera in functie de gradul de risc al fondului, respectiv mediu-scazut sau mediu-ridicat.

De asemenea, au aparut noi reglementari in domeniu menite sa limiteze riscurile si sa elimine cazuri precum FNI si FNA. Astfel, supravegherea se face dintr-o tripla perspectiva: auditor, depozitar, CNVM.

Transparenta si gradul de informare sunt forte ridicate, avand in vedere ca societatile care administreaza fonduri de investitii sunt obligate sa raporteze continuu participantii la piata cu privire la evolutia plasamentelor, modificarile legislative, strategiile investitionale adoptate, politica de investitii, etc.

IV. Eu investesc in actiuni, nu am nevoie de fonduri.

Aceste persoane investesc direct pe piata de capital prin intermediul unui SSIF (societatea de servicii de investitii financiare) si pastreaza o legatura activa cu un broker din cadrul intermediarului sau sunt chiar brokeri.

Decizia de tranzactionare se ia pe baza analizelor proprii precum si pe baza recomandarilor brokerului. In general, aceste persoane isi petrec o mare parte din timpul liber pentru a culege informatii micro si macro-economice.

Demitizare:
Cum am spus si mai sus diversificarea plasamentelor este benefica  pentru diminuarea riscului individual al unui instrument – un intreg este mai bun decat suma partilor lui.

Detinerea numai de actiuni presupune un risc ridicat, o monitorizare continua, un efort de timp si de bani suplimentar. Prin urmare, in portofoliu fiecarui investitor trebuie sa existe si o componenta cu inclinatie spre economisire (ex. fond monetar, mixt, de obligatiuni, diversificat).

In cadrul societatilor de administrare a fondurilor sunt angajati profesionisti care studiaza si monitorizeaza pietele financiare, atat companiile in mod individual cat si pe sectoare. Un fond de investitii face accesibile pentru oricine aceste servicii, la costuri rezonabile.

V. Eu imi tin banii doar la banca.

Cel ce face aceasta afirmatie are un caracter conservator si aversiune la risc. Pentru acest tip de investitori a fost create produse combinate, care imbina un depozit cu unitati de fond, ce pot aduce pe termn lung un plus de valoare plasamentului.

Demitizare:
Fondurile oferta posibilitatea obtinerii de randamente peste dobanda bancara. Un alt avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta acela ca plasarea banilor se poate face succesiv si astfel dupa fiecare subscriere, noul sold  beneficiaza de performanta de crestere a fondului, fapt care in cazul depozitelor la termen nu este posibil decat dupa ajungerea la scadenta.

Rascumpararea de unitati de fond se poate face in orice moment, acest fapt  neafectand cu nimic cresterea de care beneficiaza in continuare suma ramasa la fond. In cazul unui depozit la termen, retragerea partiala sau totala inainte de scadenta duce la pierderea dobanzii.

VI. Nu investesc in fonduri negarantate.

Aceste persoane prefera sa tina banii in banca sau “la saltea”. Cunosc cazurile FNI, FNA si au ramas cu impresia gresita ca orice investitie in fonduri presupune pierderi. Si aceste persoane pot testa investitia in unitatile de fond prin intermediul produselor combinate.

Demitizare:

Fondurile sunt supuse unei supravegheri triple: depozitar, auditor si CNVM. Astfel, au fost eliminate riscurile de frauda. De asemenea, prin reglementarile legislative sunt impuse limite de expunere pe actiuni, obligatiuni, depozite, etc. Prin urmare, un fond are expuneri pe mai multe banci, emitenti, pentru o dispersie cat mai mare a riscului.

Nu in ultimul rand, comunicarea  continua si transparenta fac accesibila urmarirea evolutiilor plasamentelor efectuate.

Florin Keran este director general adjunct la Carpatica Asset Management.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus