top banner

6 mituri despre fondurile de investitii

23 Noiembrie 2010 | Autor: Florin Keran

6 mituri despre fondurile de investitii

In Romania fondurile de investitii au fost primite cu o oarecare reticenta. In acelasi timp gradul de indatorare a crescut, romanii fiind mai orientati spre obtinerea de credite de consum, decat spre economisire sau investitii. De asemenea, fondurile de investitii sunt invaluite intr-o serie de “mituri”, enumerate mai jos:
I. Eu imi administrez banii singur, nu ii “las” pe mana altora.
Cel ce face aceasta afirmatie face investitii pe cont propriu sau are o afacere proprie. Este un investitor activ pe piata de capital si este dispus sa isi asume un risc ridicat. Urmareste stirile micro si macro-economice in timpul liber si are venituri peste nivelul mediu.
Demitizare:
In lumea finantistilor, diversificarea inseamna a imparti investitiile pentru a evita pierderile masive. Ce propunem noi prin diversificare este ca investitorul sa se orienteze si spre alte produse cum ar fi: depozitele bancare, fondurile de investitii, chiar si achizitia de actiuni...asta in limita resurselor si timpului disponibile. Fiecare din cele de mai sus are un scop: de economisire, de investitie, de asigurare a unei lichiditati, de limitare a riscurilor.  
Intrebarea care se mai pune este: De ce sa las banii pe mana altora? Pentru ca acei “altii” pot fi manageri profesionisti, mereu la curent cu stirile din micro si macro-economic, mereu in cautare de noi oportunitati de plasament  si care au timp la dispozitie pentru a fi mereu informati, a se adapta si a gandi strategii investitionale.
II. Pentru o investitie in fonduri trebuie sa am bani muuuulti!
Pentru multi termenul de “investitie” suna a ceva grandios, ce necesita sume mari de bani.  Inclusiv denumirea de < fonduri de investitii > provoaca reticenta.
Aceste persoane, in general, nu economisesc si sunt preocupate mai mult de “ziua de azi” decat de “ziua de maine”. Veniturile lor se situeaza in jurul valorilor medii.
Demitizare:
Pentru plasamente in fonduri de investitie suma minima echivaleaza cu valoarea unei unitati de fond. Si cu venituri mici se poate apela la acest tip de investitie. Mai mult, in cadrul unui fond de investitii fiecare persoana se bucura de drepturi egale, adica beneficiaza de castiguri procentuale egale, indiferent daca detine 100 lei sau 100.000 lei.
Pentru a crea un comportament inclinat spre economisire/investire se poate adera la un program prestabilit de subscrieri lunare. Acesta presupune stabilirea unei sume (chiar si de 100 lei) ce va fi investita o anumita perioada de timp (de regula, minim 1 an).
III. Daca investesc in fonduri imi pierd banii!
 
Multe persoane cunosc cazurile FNI, FNA si au ramas cu impresia gresita ca orice investitie in fonduri presupune pierderi. Altii dau drept exemplu investitia in actiuni, unde riscul este ridicat, putandu-se marca pierderi, un caz concludent fiind anii 2007-2008.
Aceste persoane sunt conservatoare si au aversiune fata de risc, orientandu-si economiile spre depozite.
Demitizare:
Pentru fiecare tip de investitor au fost create produse cu diferite grade de risc. Astfel, fondurile monetare si de obligatiuni se adreseaza investitorilor cu apetit foarte scazut la risc. Aceste fonduri nu investesc in actiuni. Urmeaza categoria fondurilor divesificate a caror expunere pe actiuni (cuprinsa intre 5% si 65%) difera in functie de gradul de risc al fondului, respectiv mediu-scazut sau mediu-ridicat.
De asemenea, au aparut noi reglementari in domeniu menite sa limiteze riscurile si sa elimine cazuri precum FNI si FNA. Astfel, supravegherea se face dintr-o tripla perspectiva: auditor, depozitar, CNVM.
Transparenta si gradul de informare sunt forte ridicate, avand in vedere ca societatile care administreaza fonduri de investitii sunt obligate sa raporteze continuu participantii la piata cu privire la evolutia plasamentelor, modificarile legislative, strategiile investitionale adoptate, politica de investitii, etc.
IV. Eu investesc in actiuni, nu am nevoie de fonduri.
Aceste persoane investesc direct pe piata de capital prin intermediul unui SSIF (societatea de servicii de investitii financiare) si pastreaza o legatura activa cu un broker din cadrul intermediarului sau sunt chiar brokeri.
Decizia de tranzactionare se ia pe baza analizelor proprii precum si pe baza recomandarilor brokerului. In general, aceste persoane isi petrec o mare parte din timpul liber pentru a culege informatii micro si macro-economice.
Demitizare:
Cum am spus si mai sus diversificarea plasamentelor este benefica  pentru diminuarea riscului individual al unui instrument – un intreg este mai bun decat suma partilor lui.
Detinerea numai de actiuni presupune un risc ridicat, o monitorizare continua, un efort de timp si de bani suplimentar. Prin urmare, in portofoliu fiecarui investitor trebuie sa existe si o componenta cu inclinatie spre economisire (ex. fond monetar, mixt, de obligatiuni, diversificat).
In cadrul societatilor de administrare a fondurilor sunt angajati profesionisti care studiaza si monitorizeaza pietele financiare, atat companiile in mod individual cat si pe sectoare. Un fond de investitii face accesibile pentru oricine aceste servicii, la costuri rezonabile.
V. Eu imi tin banii doar la banca.
Cel ce face aceasta afirmatie are un caracter conservator si aversiune la risc. Pentru acest tip de investitori a fost create produse combinate, care imbina un depozit cu unitati de fond, ce pot aduce pe termn lung un plus de valoare plasamentului.
Demitizare:
Fondurile oferta posibilitatea obtinerii de randamente peste dobanda bancara. Un alt avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta acela ca plasarea banilor se poate face succesiv si astfel dupa fiecare subscriere, noul sold  beneficiaza de performanta de crestere a fondului, fapt care in cazul depozitelor la termen nu este posibil decat dupa ajungerea la scadenta.
Rascumpararea de unitati de fond se poate face in orice moment, acest fapt  neafectand cu nimic cresterea de care beneficiaza in continuare suma ramasa la fond. In cazul unui depozit la termen, retragerea partiala sau totala inainte de scadenta duce la pierderea dobanzii.
VI. Nu investesc in fonduri negarantate.
Aceste persoane prefera sa tina banii in banca sau “la saltea”. Cunosc cazurile FNI, FNA si au ramas cu impresia gresita ca orice investitie in fonduri presupune pierderi. Si aceste persoane pot testa investitia in unitatile de fond prin intermediul produselor combinate.
Demitizare:
Fondurile sunt supuse unei supravegheri triple: depozitar, auditor si CNVM. Astfel, au fost eliminate riscurile de frauda. De asemenea, prin reglementarile legislative sunt impuse limite de expunere pe actiuni, obligatiuni, depozite, etc. Prin urmare, un fond are expuneri pe mai multe banci, emitenti, pentru o dispersie cat mai mare a riscului.
Nu in ultimul rand, comunicarea  continua si transparenta fac accesibila urmarirea evolutiilor plasamentelor efectuate.
Florin Keran este director general adjunct la Carpatica Asset Management.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul