Votati online pentru ideile care va pot aduce servicii financiare mai bune!

Comisia Europeana si Parlamentul European au lansat campania „Luna pietei unice”, care se deruleaza in perioada 23 septembrie-23 octombrie. In aceasta perioada, cetatenii Uniunii Europene sunt invitati sa propuna idei si sa participe la discutii pe un website creat special in acest scop, in toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Luna dedicata pietei unice a fost impartita in 4 saptamani tematice. Prima saptamana (23-25 septembrie) este dedicata locurilor de munca, cea de-a doua (30 septembrie – 2 octombrie) drepturilor sociale, cea de-a treia (7-9 octombrie) bancilor si ultima (14-16 octombrie) comertului electronic.

Conso.ro se implica activ in „Luna Pietei Unice”

Conso.ro a decis sa se implice activ in campania derulata la initiativa institutiilor europene. Pe intreaga perioada a acesteia, pe site vor rula bannerele aferente campaniei, care au ca scop incurajarea participarii la dezbaterea europeana online a cat mai multor cetateni.

In plus, Alin Iacob, redactorul sef al Conso.ro, care reprezinta interesele consumatorilor romani de servicii financiare in cadrul a doua grupuri de experti organizate pe langa Comisia Europeana, a postat deja pe site-ul dedicat campaniei trei idei care vizeaza problematica bancara la nivel general, nefiind dedicate doar unor situatii existente la nivelul Romaniei.

Ideile care vor avea cele mai multe voturi vor ajunge in atentia institutiilor europene, avand sanse sa fie transformate in reglementari europenede care vor putea beneficia si utilizatorii de servicii financiare din Romania.

Trei idei care pot schimba in bine serviciile financiare


Prima idee o constituie aceea a infiintarii unei Autoritati Europene dedicata Protectiei Consumatorilor de Servicii Financiare. Desi la nivel european au fost constituite in 2011 trei autoritati de supraveghere (EBA, ESMA si EIOPA), utilizatorii de servicii financiare nu au avut prea mult de profitat de pe urma existentei lor.

Mandatul celor trei autoritati in ceea ce priveste protectia consumatorilor este unul limitat. Mai mult, chiar si unele dintre puterile care le-au fost oferite, cum ar fi aceea de a interzice produsele si serviciile care aduc prejudicii consumatorilor, nu au fost folosite.

In plus, sunt multe produse si servicii care cad in aria de competenta a mai multor autoritati, astfel incat trebuie concentrat efortul de protejare a intereselor utilizatorilor de servicii financiare intr-un singur loc. De aceea, infiintarea unei autoritati europene special dedicate protectiei consumatorilor de servicii financiare apare ca fiind pe deplin justificata.

Voteaza pentru infiintarea unei autoritati europene pentru protectia consumatorilor de servicii financiareO a doua idee o constituie incurajarea denuntatorilor de ilegalitati din cadrul industriei financiare. Industria financiara este principala responsabila pentru actuala criza globala care afecteaza consumatorii, platitorii de impozite si taxe, bugetele nationale ale statelor, micii intreprinzatori, etc. In multe situatii, nu a fost vorba doar de asumarea unor riscuri mari pentru obtinerea de profituri majore, ci au fost luate si decizii despre care se stia ca sunt ilegale, abuzive sau daunatoare consumatorilor.

Unele dintre efectele negative ale acestor decizii ar fi putut fi prevenite daca ar fi existat o legislatie europeana sau nationala care sa incurajeze denuntatorii de ilegalitati din cadrul institutiilor financiare.

Exista multi angajati care nu doresc sa fie partasi la asemenea decizii si practici, dar se tem  sa reactioneze si sa le denunte in mod public, in principal datorita riscului de a-si pierde locul de munca in aceste timpuri de criza. Adoptarea unei legislatii care sa incurajeze denuntatorii de ilegalitati va contribui cu siguranta la un sistem financiar mai sanatos si mai curat, care va beneficia in consecinta si de o imagine mai buna in randul consumatorilor.

Voteaza pentru incurajarea denuntatorilor de ilegalitati din industria financiara


Cea de-a treia idee propusa vizeaza reprezentarea deponentilor in consiliile de administratie ale bancilor. Unele dintre deciziile adoptate de conducatorii bancilor au creat prejudicii consumatorilor si deponentilor. Si aceasta s-a intamplat in ciuda faptului ca marea majoritate a resurselor folosite de banci sunt furnizate de deponenti.

Din acest motiv, ar fi corect ca in consiliile de administratie ale bancilor sa se regaseasca si reprezentanti ai deponentilor, nu numai persoane desemnate de actionari. Unul sau mai multi reprezentanti nominalizati in consiliile de administratie ale bancilor de organizatiile de consumatori sau de alte organisme independente sau autoritati publice, care sa activeze in beneficiul consumatorilor, ar putea reprezenta o garantie ca deciziile care ar fi adoptate de consilile de administratie ale bancilor ar lua mult mai mult in considerare interesele deponentilor.

Voteaza pentru reprezentarea deponentilor in consiliile de administratie ale bancilor


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus