top banner

Votati online pentru ideile care va pot aduce servicii financiare mai bune!

26 Septembrie 2013 | Autor: Alin Iacob

Votati online pentru ideile care va pot aduce servicii financiare mai bune!

Comisia Europeana si Parlamentul European au lansat campania „Luna pietei unice”, care se deruleaza in perioada 23 septembrie-23 octombrie. In aceasta perioada, cetatenii Uniunii Europene sunt invitati sa propuna idei si sa participe la discutii pe un website creat special in acest scop, in toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.
Luna dedicata pietei unice a fost impartita in 4 saptamani tematice. Prima saptamana (23-25 septembrie) este dedicata locurilor de munca, cea de-a doua (30 septembrie – 2 octombrie) drepturilor sociale, cea de-a treia (7-9 octombrie) bancilor si ultima (14-16 octombrie) comertului electronic.
Conso.ro se implica activ in „Luna Pietei Unice”
Conso.ro a decis sa se implice activ in campania derulata la initiativa institutiilor europene. Pe intreaga perioada a acesteia, pe site vor rula bannerele aferente campaniei, care au ca scop incurajarea participarii la dezbaterea europeana online a cat mai multor cetateni.
In plus, Alin Iacob, redactorul sef al Conso.ro, care reprezinta interesele consumatorilor romani de servicii financiare in cadrul a doua grupuri de experti organizate pe langa Comisia Europeana, a postat deja pe site-ul dedicat campaniei trei idei care vizeaza problematica bancara la nivel general, nefiind dedicate doar unor situatii existente la nivelul Romaniei.
Ideile care vor avea cele mai multe voturi vor ajunge in atentia institutiilor europene, avand sanse sa fie transformate in reglementari europenede care vor putea beneficia si utilizatorii de servicii financiare din Romania.
Trei idei care pot schimba in bine serviciile financiare
Prima idee o constituie aceea a infiintarii unei Autoritati Europene dedicata Protectiei Consumatorilor de Servicii Financiare. Desi la nivel european au fost constituite in 2011 trei autoritati de supraveghere (EBA, ESMA si EIOPA), utilizatorii de servicii financiare nu au avut prea mult de profitat de pe urma existentei lor.
Mandatul celor trei autoritati in ceea ce priveste protectia consumatorilor este unul limitat. Mai mult, chiar si unele dintre puterile care le-au fost oferite, cum ar fi aceea de a interzice produsele si serviciile care aduc prejudicii consumatorilor, nu au fost folosite.
In plus, sunt multe produse si servicii care cad in aria de competenta a mai multor autoritati, astfel incat trebuie concentrat efortul de protejare a intereselor utilizatorilor de servicii financiare intr-un singur loc. De aceea, infiintarea unei autoritati europene special dedicate protectiei consumatorilor de servicii financiare apare ca fiind pe deplin justificata.
O a doua idee o constituie incurajarea denuntatorilor de ilegalitati din cadrul industriei financiare. Industria financiara este principala responsabila pentru actuala criza globala care afecteaza consumatorii, platitorii de impozite si taxe, bugetele nationale ale statelor, micii intreprinzatori, etc. In multe situatii, nu a fost vorba doar de asumarea unor riscuri mari pentru obtinerea de profituri majore, ci au fost luate si decizii despre care se stia ca sunt ilegale, abuzive sau daunatoare consumatorilor.
Unele dintre efectele negative ale acestor decizii ar fi putut fi prevenite daca ar fi existat o legislatie europeana sau nationala care sa incurajeze denuntatorii de ilegalitati din cadrul institutiilor financiare.
Exista multi angajati care nu doresc sa fie partasi la asemenea decizii si practici, dar se tem  sa reactioneze si sa le denunte in mod public, in principal datorita riscului de a-si pierde locul de munca in aceste timpuri de criza. Adoptarea unei legislatii care sa incurajeze denuntatorii de ilegalitati va contribui cu siguranta la un sistem financiar mai sanatos si mai curat, care va beneficia in consecinta si de o imagine mai buna in randul consumatorilor.
Cea de-a treia idee propusa vizeaza reprezentarea deponentilor in consiliile de administratie ale bancilor. Unele dintre deciziile adoptate de conducatorii bancilor au creat prejudicii consumatorilor si deponentilor. Si aceasta s-a intamplat in ciuda faptului ca marea majoritate a resurselor folosite de banci sunt furnizate de deponenti.
Din acest motiv, ar fi corect ca in consiliile de administratie ale bancilor sa se regaseasca si reprezentanti ai deponentilor, nu numai persoane desemnate de actionari. Unul sau mai multi reprezentanti nominalizati in consiliile de administratie ale bancilor de organizatiile de consumatori sau de alte organisme independente sau autoritati publice, care sa activeze in beneficiul consumatorilor, ar putea reprezenta o garantie ca deciziile care ar fi adoptate de consilile de administratie ale bancilor ar lua mult mai mult in considerare interesele deponentilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul