Schimbari pe piata bancara si in 2017?

Transformarile pe piata bancara romaneasca vor continua in 2017. Reprezentantii firmelor de consultanta sustin ca cel putin doua banci ar putea face obiectul unor tranzactii de preluare in acest an. Recent, presa internationala a anuntat faptul ca Eurobank este in cautarea unui partener strategic pentru Bancpost.

Eurobank este prezenta in Romania prin intermediul Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, precum si a altor societati financiare,  insa mai are subsidiare si in Bulgaria, Serbia si Cipru.

Vanzarea Bancpost ar putea avea loc intr-un an

"Tinta noastra este ca intregul proces sa se finalizeze in urmatoarele 12 luni", au declarat surse din cadrul bancii elene citate de Reuters. In acest scop, Eurobank, a treia banca greceasca dupa marime, a angajat HSBC si Mediobanca.

Principalele banci din Grecia incearca sa isi reduca expunerea peste hotare si sa isi intareasca capitalul, fortate fiind de conditiile impuse de finantatorii internationali prin cel de-al treilea pachet de asistenta financiara acordat Greciei.

Bancpost are active totale de 2,8 miliarde de euro si o retea de 147 de sucursale in România. In aceste conditii, banca se afla pe locul noua in sistemul bancar romanesc.

In decembrie 2016, Eurobank a finalizat vanzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, catre grupul financiar TAS din Ucraina.

Suma obtinuta nu a fost dezvaluita, insa surse oficiale au sustinut ca tranzactia este in conformitate cu planul de restructurare al Eurobank, aprobat de Comisia Europeana, si nu va afecta nivelul capitalului grupului bancar elen.

In 2014, Eurobank anuntase ca a acceptat sa-si vanda divizia ucraineana pentru 95 milioane de euro.

Ce alte banci ar mai putea fi vandute?

Si Banca Romaneasca, aflata pe locul 14 dupa active, detinuta de o alta banca greceasca, National Bank of Greece (NBG), a fost scoasa la vanzare, conform informatiilor publicate de presa.

NBG a vandut, la finalul lui 2016, si subsidiara din Bulgaria, United Bulgarian Bank (UBB), care a fost preluata de grupul belgian KBC, in schimbul a 610 milioane euro.

La randul sau Piraeus Bank, controlata de grupul elen cu acelasi nume, a facut obiectul unor discutii avansate de preluare, in 2015, cu fondul american de investitii J.C. Flowers. Tranzactia, insa, a picat chiar la final de an. La momentul respectiv, conducerea de la Atena a respins oferta americanilor si a decis sa mearga inainte cu operatiunile din Romania pe cont propriu prin restructurare si curatare a bilantului in speranta ca vor obtine un deal mai bun in viitor.

Fuziunea Carpatica cu Patria Bank se amana

Singura tranzactie finalizata anul trecut a fost preluarea Bancii Carpatica de catre Nextebank, care ulterior si-a schimbat numele in Patria Bank. Cele doua banci urmau sa fuzioneze in urma preluarii, insa procesul a intrat in impas la inceputul acestui an, dupa ce Tribunalul Municipiului Bucuresti a respins cererea lor de aprobare a fuziunii.

"Am fost informati ca in cadrul acestei ultime proceduri, Tribunalul a dat, in data de 17 ianuarie 2017, un raspuns nefavorabil cererii bancilor de aprobare a fuziunii. Desi suntem surprinsi de aceasta decizie, considerand ca am depus toate eforturile (intern si primind sprijin si expertiza externa) pentru realizarea documentatiei conform legii, suntem increzatori ca in momentul in care vom cunoaste motivele acestei hotarari, vom identifica in cel mai scurt timp solutiile potrivite pentru a finaliza aceasta etapa formala a procesului de fuziune si vom realiza fuziunea conform vointei actionariatului celor doua banci", se arata intr-un comunicat al celor doua institutii.

Acestea se asteapta, insa, ca amanarea termenului de finalizare a fuziunii sa fie de scurta durata. "Dorim sa confirmam clientilor ambelor banci, ca aceasta amanare intervenita in procesul de realizare a fuziunii nu va afecta operatiunile celor doua banci in perioada imediat urmatoare si ca ne vom desfasura activitatea in conditii normale, de soliditate, oferind in continuare clientilor servicii conform celor mai bune practici ale pietei bancare", a declarat Bogdan Merfea, CEO al Patria Bank si membru al Consiliului de Administratie al Bancii Carpatica.

Procesul de fuziune a primit aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei inca din data de 29 noiembrie 2016.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus