Schimbari pe piata bancara si in 2017?

Transformarile pe piata bancara romaneasca vor continua in 2017. Reprezentantii firmelor de consultanta sustin ca cel putin doua banci ar putea face obiectul unor tranzactii de preluare in acest an. Recent, presa internationala a anuntat faptul ca Eurobank este in cautarea unui partener strategic pentru Bancpost.

Eurobank este prezenta in Romania prin intermediul Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, precum si a altor societati financiare,  insa mai are subsidiare si in Bulgaria, Serbia si Cipru.

Vanzarea Bancpost ar putea avea loc intr-un an

"Tinta noastra este ca intregul proces sa se finalizeze in urmatoarele 12 luni", au declarat surse din cadrul bancii elene citate de Reuters. In acest scop, Eurobank, a treia banca greceasca dupa marime, a angajat HSBC si Mediobanca.

Principalele banci din Grecia incearca sa isi reduca expunerea peste hotare si sa isi intareasca capitalul, fortate fiind de conditiile impuse de finantatorii internationali prin cel de-al treilea pachet de asistenta financiara acordat Greciei.

Bancpost are active totale de 2,8 miliarde de euro si o retea de 147 de sucursale in România. In aceste conditii, banca se afla pe locul noua in sistemul bancar romanesc.

In decembrie 2016, Eurobank a finalizat vanzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, catre grupul financiar TAS din Ucraina.

Suma obtinuta nu a fost dezvaluita, insa surse oficiale au sustinut ca tranzactia este in conformitate cu planul de restructurare al Eurobank, aprobat de Comisia Europeana, si nu va afecta nivelul capitalului grupului bancar elen.

In 2014, Eurobank anuntase ca a acceptat sa-si vanda divizia ucraineana pentru 95 milioane de euro.

Ce alte banci ar mai putea fi vandute?

Si Banca Romaneasca, aflata pe locul 14 dupa active, detinuta de o alta banca greceasca, National Bank of Greece (NBG), a fost scoasa la vanzare, conform informatiilor publicate de presa.

NBG a vandut, la finalul lui 2016, si subsidiara din Bulgaria, United Bulgarian Bank (UBB), care a fost preluata de grupul belgian KBC, in schimbul a 610 milioane euro.

La randul sau Piraeus Bank, controlata de grupul elen cu acelasi nume, a facut obiectul unor discutii avansate de preluare, in 2015, cu fondul american de investitii J.C. Flowers. Tranzactia, insa, a picat chiar la final de an. La momentul respectiv, conducerea de la Atena a respins oferta americanilor si a decis sa mearga inainte cu operatiunile din Romania pe cont propriu prin restructurare si curatare a bilantului in speranta ca vor obtine un deal mai bun in viitor.

Fuziunea Carpatica cu Patria Bank se amana

Singura tranzactie finalizata anul trecut a fost preluarea Bancii Carpatica de catre Nextebank, care ulterior si-a schimbat numele in Patria Bank. Cele doua banci urmau sa fuzioneze in urma preluarii, insa procesul a intrat in impas la inceputul acestui an, dupa ce Tribunalul Municipiului Bucuresti a respins cererea lor de aprobare a fuziunii.

"Am fost informati ca in cadrul acestei ultime proceduri, Tribunalul a dat, in data de 17 ianuarie 2017, un raspuns nefavorabil cererii bancilor de aprobare a fuziunii. Desi suntem surprinsi de aceasta decizie, considerand ca am depus toate eforturile (intern si primind sprijin si expertiza externa) pentru realizarea documentatiei conform legii, suntem increzatori ca in momentul in care vom cunoaste motivele acestei hotarari, vom identifica in cel mai scurt timp solutiile potrivite pentru a finaliza aceasta etapa formala a procesului de fuziune si vom realiza fuziunea conform vointei actionariatului celor doua banci", se arata intr-un comunicat al celor doua institutii.

Acestea se asteapta, insa, ca amanarea termenului de finalizare a fuziunii sa fie de scurta durata. "Dorim sa confirmam clientilor ambelor banci, ca aceasta amanare intervenita in procesul de realizare a fuziunii nu va afecta operatiunile celor doua banci in perioada imediat urmatoare si ca ne vom desfasura activitatea in conditii normale, de soliditate, oferind in continuare clientilor servicii conform celor mai bune practici ale pietei bancare", a declarat Bogdan Merfea, CEO al Patria Bank si membru al Consiliului de Administratie al Bancii Carpatica.

Procesul de fuziune a primit aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei inca din data de 29 noiembrie 2016.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus