Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

Excesul de lichiditate din piata interbancara a dus la scaderea dobanzilor, o tendinta care se regaseste si pe plan international dupa masivele programe de stimulare a economiilor lovite de pandemie. 

Am avut deci scaderi pe linie atat pentru Robor, cat si pentru IRCC (indicele luat acum in calcul pentru creditele de retail) sau pentru dobanzile la care se imprujmuta statul pe 10 ani. 

Robor la 3 luni a inchis saptamana trecuta la 1,79%, desi incepuse anul usor peste 2%. Este cel mai redus nivel din ultimii 3 ani si un semnal ca perceptia investitorilor fata de risc s-a atenuat semnificativ. 

La randul sau, indicele IRCC a fost stabilit la 1,88%, in scadere de la 2,17% in trimestrul patru al anului trecut. De altfel, si randamentele titlurilor de stat pe 10 ani s-a redus usor saptamana trecuta, de la 3,08% la 3,05%.

Cine beneficiaza de scaderea Robor si IRCC

Creditele acordate dupa luna mai 2019 au ca indice de referinta IRCC, acesta inlocuind Roborul. Toti cei care au luat imprumuturi dupa aceasta data vor avea o scadere a dobanzilor de aproape 0,3 puncte procentuale (0,29 mai exact), proportionala cu scaderea IRCC. Asta deoarece dobanzile variabile la credite sunt compuse din valoarea IRCC si marja perceputa de banca, mai mare la creditele de nevoi personale si mai redusa in cazul imprumuturilor ipotecare. 

Cei care au imprumuturi mai vechi vor beneficia la randul lor de scaderea Robor, care poate fi in final chiar mai importanta in momentul calcularii ratei, in functie de trendul pe care se va inscrie valoarea indicelui interbancar atunci. 

Scaderea dobanzilor la titlurile de stat cu scadenta mai lunga are o parte buna si pentru cei care isi pastreza economiile in lei-chiar daca dobanzile scad, tendinta de depreciere a leului in fata euro va fi atenuata. 

Ministerul Finantelor strange punga si pentru populatie

Din 4 ianuarie Ministerul Finantelor a scos la vanzare noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatiei. Cei care vor subscrie pana pe 27 ianuarie vor avea dobanzi de 3,25% pentru scadenta la un an, 3,5% la 3 ani si 3,75% pentru cele cu scadenta la 5 ani. 

Randamentele sunt mai scazute decat la precedenta emisiune, cea derulata intre 17 noiembrie si 14 decembrie, unde dobanzile erau de 3,5% la un an, 3,75% la 2 ani, 4% la 3 ani. 

Sa ne amintim ca la reluarea programului Tezaur, in vara lui 2018, dobanda la titlurile de stat pe 5 ani pentru populatie era de 5% iar in prezent aceasta nu mai trece de 4%. E drept, si inflatia s-a redus intre timp de la peste 4% in 2018 spre 2% in prezent.  

Vestea proasta este ca bancile vor urma, cel mai probail, semnalul dat de Ministerul Finantelor pentru dobanzile la care populatia poate imprumuta statul si este de asteptat si aici o reducere a dobanzilor la depozitele la termen in perioada urmatoare, mai ales ca lichiditatea este suficienta in piata monetara. 

Cu toate acestea, trebuie urmarite si ofertele speciale ale bancilor care vor sa atraga economii. 

Credit Agricole a lansat o promotie pana la finalul lunii februarie, cu dobanzi la depozitele la termen de 6 luni de 3,1% p.a, respectiv de 3,3%  p.a la termen de 9 luni. Iar exemplul ar putea fi urmat si de alte banci.

Urmariti sectiunea de Comparatii Depozite de pe Conso.ro pentru a fi permanent la curent cu ultimele oferte ale bancilor in materie de economisire.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor
AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor

Noutatea introdusa de serviciul pus la dispozitia bancilor de catre Transfond este ca se pot face plati intre clientii bancilor diferite, persoane fizice sau mici comercianti.

23 Martie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus