Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

Excesul de lichiditate din piata interbancara a dus la scaderea dobanzilor, o tendinta care se regaseste si pe plan international dupa masivele programe de stimulare a economiilor lovite de pandemie. 

Am avut deci scaderi pe linie atat pentru Robor, cat si pentru IRCC (indicele luat acum in calcul pentru creditele de retail) sau pentru dobanzile la care se imprujmuta statul pe 10 ani. 

Robor la 3 luni a inchis saptamana trecuta la 1,79%, desi incepuse anul usor peste 2%. Este cel mai redus nivel din ultimii 3 ani si un semnal ca perceptia investitorilor fata de risc s-a atenuat semnificativ. 

La randul sau, indicele IRCC a fost stabilit la 1,88%, in scadere de la 2,17% in trimestrul patru al anului trecut. De altfel, si randamentele titlurilor de stat pe 10 ani s-a redus usor saptamana trecuta, de la 3,08% la 3,05%.

Cine beneficiaza de scaderea Robor si IRCC

Creditele acordate dupa luna mai 2019 au ca indice de referinta IRCC, acesta inlocuind Roborul. Toti cei care au luat imprumuturi dupa aceasta data vor avea o scadere a dobanzilor de aproape 0,3 puncte procentuale (0,29 mai exact), proportionala cu scaderea IRCC. Asta deoarece dobanzile variabile la credite sunt compuse din valoarea IRCC si marja perceputa de banca, mai mare la creditele de nevoi personale si mai redusa in cazul imprumuturilor ipotecare. 

Cei care au imprumuturi mai vechi vor beneficia la randul lor de scaderea Robor, care poate fi in final chiar mai importanta in momentul calcularii ratei, in functie de trendul pe care se va inscrie valoarea indicelui interbancar atunci. 

Scaderea dobanzilor la titlurile de stat cu scadenta mai lunga are o parte buna si pentru cei care isi pastreza economiile in lei-chiar daca dobanzile scad, tendinta de depreciere a leului in fata euro va fi atenuata. 

Ministerul Finantelor strange punga si pentru populatie

Din 4 ianuarie Ministerul Finantelor a scos la vanzare noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatiei. Cei care vor subscrie pana pe 27 ianuarie vor avea dobanzi de 3,25% pentru scadenta la un an, 3,5% la 3 ani si 3,75% pentru cele cu scadenta la 5 ani. 

Randamentele sunt mai scazute decat la precedenta emisiune, cea derulata intre 17 noiembrie si 14 decembrie, unde dobanzile erau de 3,5% la un an, 3,75% la 2 ani, 4% la 3 ani. 

Sa ne amintim ca la reluarea programului Tezaur, in vara lui 2018, dobanda la titlurile de stat pe 5 ani pentru populatie era de 5% iar in prezent aceasta nu mai trece de 4%. E drept, si inflatia s-a redus intre timp de la peste 4% in 2018 spre 2% in prezent.  

Vestea proasta este ca bancile vor urma, cel mai probail, semnalul dat de Ministerul Finantelor pentru dobanzile la care populatia poate imprumuta statul si este de asteptat si aici o reducere a dobanzilor la depozitele la termen in perioada urmatoare, mai ales ca lichiditatea este suficienta in piata monetara. 

Cu toate acestea, trebuie urmarite si ofertele speciale ale bancilor care vor sa atraga economii. 

Credit Agricole a lansat o promotie pana la finalul lunii februarie, cu dobanzi la depozitele la termen de 6 luni de 3,1% p.a, respectiv de 3,3%  p.a la termen de 9 luni. Iar exemplul ar putea fi urmat si de alte banci.

Urmariti sectiunea de Comparatii Depozite de pe Conso.ro pentru a fi permanent la curent cu ultimele oferte ale bancilor in materie de economisire.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Cat costa sa afli soldul de pe cardul de debit
Cat costa sa afli soldul de pe cardul de debit

Bancile stimuleaza folosirea cardurilor de debit proprii in retea si descurajeaza utilizarea ATM-urilor concurentei. Vestea buna este ca serviciul de internet banking sau alertele push pot inlocui interogarile soldului prin vecini.

2 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus