Parlamentul European vrea ca agentiile de rating sa raspunda in fata legii pentru evaluarile facute

Europarlamentarii au sustinut o propunere prin care agentiile de credit vor putea fi trase la raspundere in fata legii pentru rapoartele si sfaturile pe care le ofera.


Parlamentarii au analizat modurile in care agentiile de rating ar putea fi considerate raspunzatoare pentru propriile rezolutii si chemate in justitie, conform legislatiei nationale a fiecarui stat membru.

Initiativa europeana sugereaza si ca agentiile sa isi reevalueze ratingurile din trecut si sa puna aceste rapoarte la dispozitia autoritatilor de supraveghere. Nou infiintata autoritate ESMA ar urma sa aiba acces liber la rapoarte.

De asemenea, europarlamentarii doresc mai multa competitie in zona agentiilor de rating, prin realizarea unei retele transnationale. Acest lucru ar permite si agentiilor mai mici sa concureze cu cei trei jucatori principali din piata.

Propunerea vine cu cateva saptamani inainte ca un nou proiect legislativ in zona supravegherii agentiilor de rating sa fie pus la punct de catre Comisia Europeana.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus