Parlamentul European vrea ca agentiile de rating sa raspunda in fata legii pentru evaluarile facute

Europarlamentarii au sustinut o propunere prin care agentiile de credit vor putea fi trase la raspundere in fata legii pentru rapoartele si sfaturile pe care le ofera.


Parlamentarii au analizat modurile in care agentiile de rating ar putea fi considerate raspunzatoare pentru propriile rezolutii si chemate in justitie, conform legislatiei nationale a fiecarui stat membru.

Initiativa europeana sugereaza si ca agentiile sa isi reevalueze ratingurile din trecut si sa puna aceste rapoarte la dispozitia autoritatilor de supraveghere. Nou infiintata autoritate ESMA ar urma sa aiba acces liber la rapoarte.

De asemenea, europarlamentarii doresc mai multa competitie in zona agentiilor de rating, prin realizarea unei retele transnationale. Acest lucru ar permite si agentiilor mai mici sa concureze cu cei trei jucatori principali din piata.

Propunerea vine cu cateva saptamani inainte ca un nou proiect legislativ in zona supravegherii agentiilor de rating sa fie pus la punct de catre Comisia Europeana.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus