Numarul institutiilor financiare continua sa scada la nivelul UE

Anul 2011 a insemnat finalul pentru 334 de institutii financiare la nivelul Uniunii Europene. Cel mai mare declin s-a inregistrat in Irlanda, cu o scadere de 106 unitati.


La inceputul anului, Uniunea Europeana numara 9.587 institutii financiare, dintre care 7.533 rezidente in zona euro, conform datelor furnizate de Banca Centrala Europeana.

In termeni absoluti, cea mai mare scadere s-a inregistrat in Irlanda, urmata de Franta, cu un minus de 59 institutii, Luxembourg, cu o scadere de 48 institutii, si Germania, unde 43 de institutii financiare au fost inchise.

In total, la nivelul zonei euro s-a inregistrat o reducere cu 332 de unitati a numarului de institutii financiare existente si o reducere de doar 2 unitati in statele non-euro.

Reducerea numarului de institutii este insa o tendinta constanta in ultimii ani. Fata de momentul infiintarii zonei euro, in 1999, numarul acestora a scazut cu 24%, chiar daca au fost aditionate noi state membre pe parcursul celor 13 ani luati in calcul.

Tendinta se regaseste nu doar la nivelul zonei euro ci si in intreaga Uniune Europeana, care a inregistrat o scadere de 12% a numarului de institutii financiare, in ciuda accesului a 10 noi state membre in 2004 si a Romaniei si Bulgariei in 2007.

In Romania, Banca Centrala Europeana a luat in calcul 55 de institutii financiare, in crestere cu 4 unitati fata de 1 ianuarie 2010.

Cele mai multe institutii se regasesc insa in Germania, peste 1.900, in timp ce pe locul secund se afla Franta, cu aproape 1.150 de institutii financiare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus