Numarul institutiilor financiare continua sa scada la nivelul UE

Anul 2011 a insemnat finalul pentru 334 de institutii financiare la nivelul Uniunii Europene. Cel mai mare declin s-a inregistrat in Irlanda, cu o scadere de 106 unitati.


La inceputul anului, Uniunea Europeana numara 9.587 institutii financiare, dintre care 7.533 rezidente in zona euro, conform datelor furnizate de Banca Centrala Europeana.

In termeni absoluti, cea mai mare scadere s-a inregistrat in Irlanda, urmata de Franta, cu un minus de 59 institutii, Luxembourg, cu o scadere de 48 institutii, si Germania, unde 43 de institutii financiare au fost inchise.

In total, la nivelul zonei euro s-a inregistrat o reducere cu 332 de unitati a numarului de institutii financiare existente si o reducere de doar 2 unitati in statele non-euro.

Reducerea numarului de institutii este insa o tendinta constanta in ultimii ani. Fata de momentul infiintarii zonei euro, in 1999, numarul acestora a scazut cu 24%, chiar daca au fost aditionate noi state membre pe parcursul celor 13 ani luati in calcul.

Tendinta se regaseste nu doar la nivelul zonei euro ci si in intreaga Uniune Europeana, care a inregistrat o scadere de 12% a numarului de institutii financiare, in ciuda accesului a 10 noi state membre in 2004 si a Romaniei si Bulgariei in 2007.

In Romania, Banca Centrala Europeana a luat in calcul 55 de institutii financiare, in crestere cu 4 unitati fata de 1 ianuarie 2010.

Cele mai multe institutii se regasesc insa in Germania, peste 1.900, in timp ce pe locul secund se afla Franta, cu aproape 1.150 de institutii financiare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Info banci


Ce poti afla din paginile de Facebook ale bancilor
Ce poti afla din paginile de Facebook ale bancilor

Desi principala retea sociala e folosita preponderent ca un canal de marketing, exista si campanii sociale interesante, oferte din zone conexe, informatii utile si, uneori, divertisment.

25 Noiembrie 2020 | Info banci

Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay
Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay

Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.

18 Noiembrie 2020 | Info banci

Black Friday, varianta bancara
Black Friday, varianta bancara

Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase.

9 Noiembrie 2020 | Info banci

Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus