Manipularea dobanzilor va fi considerata infractiune la nivelul Uniunii Europene

Recentul scandal legat de manipularea indicelui Libor a dus la discutii aprinse la nivelul Comisiei Europene, care isi doreste incadrarea acestui tip de interventie pe piata la categoria infractiune.

Comisia a adoptat modificari ale propunerilor initiale de regulament si de directiva privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei, inclusiv in ceea ce priveste sanctiunile penale, care fusesera prezentate in octombrie 2011.


Modificarile prevad interzicerea clara a manipularii indicatorilor, inclusiv a indicilor Libor si Euriobor, si calificarea acestui tip de manipulare drept infractiune.

“Sunt necesare masuri la nivel UE pentru a pune capat activitatii infractionale din sectorul bancar, iar dreptul penal poate avea un puternic efect disuasiv in acest sens. Un nou acord rapid cu privire la aceste propuneri va contribui la restabilirea increderii indispensabile a punlicului si a investitorilor in acest sector vital al economiei”, a precizat Viviane Reding, comisar UE pentru Justitie.

In paralel, Comisia a adoptat si propuneri privind includerea in legislatie a unei definitii a indicatorilor, includerea manipularii indicatorilor in aria de infractiuni de manipulare a pietei si largirea arie de cuprindere a infractiunii de “instigare, complicitate si tentativa”.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus