Isarescu: Credibilitatea bancilor s-a erodat in ultimii ani


Credibilitatea bancilor in ochii clientilor s-a erodat in ultimii ani, iar numarul litigiilor in care acestea sunt implicate le afecteaza capitalul, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El sfatuieste bancile sa isi cultive clientii si sa inceapa educatia financiara cu omul de la ghiseu.

 

“Bancile nu pot lucra in afara credibilitatii. Si chiar daca va suparati, trebuie sa va recastigati credibilitatea care s-a erodat in ultimii ani”, s-a adresat Isarescu reprezentantilor bancilor in cadrul unei conferinte de specialitate.
 
In aceste conditii, educatia financiara trebuie sa inceapa “cu bancherii”. “Trebuie sa inceapa cu omul dumneavoastra de la ghiseu. Daca omul de la ghiseu este supraincarcat, prost platit, va dati seama ce mesaj trimitem”, a punctat guvernatorul.
 
De asemenea, bancile trebuie sa isi reduca numarul de litigii in instanta, pentru ca o banca cu prea multe litigii trebuie sa-si majoreze capitalul, conform normelor europene, care sunt facute astfel incat bancile sa nu mai poata sta cu spatele la clienti, potrivit lui Isarescu.
 
Care este explicatia creditarii reduse?

De asemenea, el considera ca bancile trebuie sa ia masuri pentru cresterea creditarii, avand in vedere contextul favorabil acestei activitati.
 
“Economisirile sunt mai mari decat creditele date de banci, in Romania. Aveti exces de lichiditate si stabilitatea cursului. Mare lucru! Dobanzile sunt scazute. Nu se mai poate spune ca avem un credit scump si cu toate acestea creditul nu zburda. Inseamna ca alti factori il impiedica”, a subliniat guvernatorul.
 
Astfel, bancile au nevoie sa dea credite pentru a fi profitabile, pentru ca, in caz contrar, ar putea fi nevoite sa isi majoreze capitalul. “Daca nu aveti profitabilitate, normele UE va cer sa intariti capitalul. Numai din plati si schimburi valutare nu aveti cum sa faceti profit. Trebuie sa dati credite! “, a mai spus Isarescu. 
 
In opinia sa, Romania se afla in cea mai buna situatie macroeconomica din ultimii 27 de ani, dar este expusa la cele mai mari riscuri, dar situatia sistemului bancar este una buna, care permite reluarea creditarii.
 
“Riscul unei caderi este mai mare si efectele sunt mai mari, atunci cand ajungi acolo sus. Trebuie sa ne asumam riscuri cu o prudenta mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie sa va luati inima in dinti si sa le administrati mai bine. Situatia financiara a bancilor s-a intarit. Se poate vorbi de un restart al creditarii. Am putea gandi astfel: cu un mix chibzuit de politici pe care ne straduim sa il asiguram, modul de crestere economica ar putea fi preluat de creditare. Dupa o criza financiara, reluarea creditarii nu se face prima, iar cresterea nu se face pe creditare.(…) Pe masura ce politicile fiscal bugetare si monetare vor deveni mai putin stimulative, cresterea se va putea face pe creditare”, a adaugat guvernatorul BNR.
 
 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus