Isarescu: Credibilitatea bancilor s-a erodat in ultimii ani

Credibilitatea bancilor in ochii clientilor s-a erodat in ultimii ani, iar numarul litigiilor in care acestea sunt implicate le afecteaza capitalul, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El sfatuieste bancile sa isi cultive clientii si sa inceapa educatia financiara cu omul de la ghiseu.
 

“Bancile nu pot lucra in afara credibilitatii. Si chiar daca va suparati, trebuie sa va recastigati credibilitatea care s-a erodat in ultimii ani”, s-a adresat Isarescu reprezentantilor bancilor in cadrul unei conferinte de specialitate.
 
In aceste conditii, educatia financiara trebuie sa inceapa “cu bancherii”. “Trebuie sa inceapa cu omul dumneavoastra de la ghiseu. Daca omul de la ghiseu este supraincarcat, prost platit, va dati seama ce mesaj trimitem”, a punctat guvernatorul.
 
De asemenea, bancile trebuie sa isi reduca numarul de litigii in instanta, pentru ca o banca cu prea multe litigii trebuie sa-si majoreze capitalul, conform normelor europene, care sunt facute astfel incat bancile sa nu mai poata sta cu spatele la clienti, potrivit lui Isarescu.
 
Care este explicatia creditarii reduse?

De asemenea, el considera ca bancile trebuie sa ia masuri pentru cresterea creditarii, avand in vedere contextul favorabil acestei activitati.
 
“Economisirile sunt mai mari decat creditele date de banci, in Romania. Aveti exces de lichiditate si stabilitatea cursului. Mare lucru! Dobanzile sunt scazute. Nu se mai poate spune ca avem un credit scump si cu toate acestea creditul nu zburda. Inseamna ca alti factori il impiedica”, a subliniat guvernatorul.
 
Astfel, bancile au nevoie sa dea credite pentru a fi profitabile, pentru ca, in caz contrar, ar putea fi nevoite sa isi majoreze capitalul. “Daca nu aveti profitabilitate, normele UE va cer sa intariti capitalul. Numai din plati si schimburi valutare nu aveti cum sa faceti profit. Trebuie sa dati credite! “, a mai spus Isarescu. 
 
In opinia sa, Romania se afla in cea mai buna situatie macroeconomica din ultimii 27 de ani, dar este expusa la cele mai mari riscuri, dar situatia sistemului bancar este una buna, care permite reluarea creditarii.
 
“Riscul unei caderi este mai mare si efectele sunt mai mari, atunci cand ajungi acolo sus. Trebuie sa ne asumam riscuri cu o prudenta mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie sa va luati inima in dinti si sa le administrati mai bine. Situatia financiara a bancilor s-a intarit. Se poate vorbi de un restart al creditarii. Am putea gandi astfel: cu un mix chibzuit de politici pe care ne straduim sa il asiguram, modul de crestere economica ar putea fi preluat de creditare. Dupa o criza financiara, reluarea creditarii nu se face prima, iar cresterea nu se face pe creditare.(…) Pe masura ce politicile fiscal bugetare si monetare vor deveni mai putin stimulative, cresterea se va putea face pe creditare”, a adaugat guvernatorul BNR.
 
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus