Isarescu: Credibilitatea bancilor s-a erodat in ultimii ani

Credibilitatea bancilor in ochii clientilor s-a erodat in ultimii ani, iar numarul litigiilor in care acestea sunt implicate le afecteaza capitalul, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El sfatuieste bancile sa isi cultive clientii si sa inceapa educatia financiara cu omul de la ghiseu.
 

“Bancile nu pot lucra in afara credibilitatii. Si chiar daca va suparati, trebuie sa va recastigati credibilitatea care s-a erodat in ultimii ani”, s-a adresat Isarescu reprezentantilor bancilor in cadrul unei conferinte de specialitate.
 
In aceste conditii, educatia financiara trebuie sa inceapa “cu bancherii”. “Trebuie sa inceapa cu omul dumneavoastra de la ghiseu. Daca omul de la ghiseu este supraincarcat, prost platit, va dati seama ce mesaj trimitem”, a punctat guvernatorul.
 
De asemenea, bancile trebuie sa isi reduca numarul de litigii in instanta, pentru ca o banca cu prea multe litigii trebuie sa-si majoreze capitalul, conform normelor europene, care sunt facute astfel incat bancile sa nu mai poata sta cu spatele la clienti, potrivit lui Isarescu.
 
Care este explicatia creditarii reduse?

De asemenea, el considera ca bancile trebuie sa ia masuri pentru cresterea creditarii, avand in vedere contextul favorabil acestei activitati.
 
“Economisirile sunt mai mari decat creditele date de banci, in Romania. Aveti exces de lichiditate si stabilitatea cursului. Mare lucru! Dobanzile sunt scazute. Nu se mai poate spune ca avem un credit scump si cu toate acestea creditul nu zburda. Inseamna ca alti factori il impiedica”, a subliniat guvernatorul.
 
Astfel, bancile au nevoie sa dea credite pentru a fi profitabile, pentru ca, in caz contrar, ar putea fi nevoite sa isi majoreze capitalul. “Daca nu aveti profitabilitate, normele UE va cer sa intariti capitalul. Numai din plati si schimburi valutare nu aveti cum sa faceti profit. Trebuie sa dati credite! “, a mai spus Isarescu. 
 
In opinia sa, Romania se afla in cea mai buna situatie macroeconomica din ultimii 27 de ani, dar este expusa la cele mai mari riscuri, dar situatia sistemului bancar este una buna, care permite reluarea creditarii.
 
“Riscul unei caderi este mai mare si efectele sunt mai mari, atunci cand ajungi acolo sus. Trebuie sa ne asumam riscuri cu o prudenta mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie sa va luati inima in dinti si sa le administrati mai bine. Situatia financiara a bancilor s-a intarit. Se poate vorbi de un restart al creditarii. Am putea gandi astfel: cu un mix chibzuit de politici pe care ne straduim sa il asiguram, modul de crestere economica ar putea fi preluat de creditare. Dupa o criza financiara, reluarea creditarii nu se face prima, iar cresterea nu se face pe creditare.(…) Pe masura ce politicile fiscal bugetare si monetare vor deveni mai putin stimulative, cresterea se va putea face pe creditare”, a adaugat guvernatorul BNR.
 
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Octombrie 2021 | Info banci

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus