Inca un caz de manipulare a dobanzilor iese la iveala

Piata financiara este zguduita de un nou caz de manipulare a dobanzilor din piata monetara. De data aceasta este vorba de autoritatile europene care, in urma unei investigatii de proportii, a descoperit sapte banci care au recurs la astfel de practici. Dintre acestea, insa, doar trei urmeaza sa primeasca amenzi.

Astfel, autoritatile de reglementare antitrust din Uniunea Europeana urmeaza sa amendeze, pana la sfarsitul anului, bancile HSBC, JPMorgan Chase & Co si Credit Agricole pentru manipularea dobanzii EURIBOR.

Doua banci si-au recunoscut vina si au platit amenzile

Potrivit agentiilor internationale de presa, care citeaza surse din piata financiara, investigatiile in acest caz au inceput in urma cu cinci ani, dar acuzatiile au fost dezmintite de cele trei banci. Alte patru institutii bancare implicate in aceeasi investigatie, inclusiv Deutsche Bank AG si Societe Generale SA, au acceptat sa plateasca amenzi ce totalizeaza aproximativ 825 de milioane de euro (888 de milioane de dolari) in acest caz.


Cele doua banci si-au recunoscut vina inca din decembrie 2013, in timp ce Barclays a evitat amenda deoarece a alertat Comisia Europeana in acest caz.

Sumele cu care cele trei banci vor fi amendate ar putea fi anuntate luna viitoare de Comisia Europeana, sustin sursele citate, in conditiile in care decizia a fost amanata de cateva ori.

Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri globala

Potrivit regulilor europene, autoritatile de reglementare antitrust pot impune amenzi in valoare de 10% din cifra de afaceri globala pentru incalcarea regulilor blocului comunitar.

Bancile sunt acuzate ca au impartasit informatii si si-au coordonat tranzactiile pentru a manipula piata valutara intr-un mod care sa le favorizeze.

Momentan, reprezentantii Comisiei Europene a refuzat sa comenteze informatia.

Mai multe cazuri de manipulare de piata in ultimi ani

In 2015, autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie au anuntat ca cinci banci importante vor plati amenzi de sase miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare si a dobanzii LIBOR. Decizia a venit dupa ce, in 2014, autoritatile au amendat sase banci cu 4,3 miliarde dolari pentru ca nu au reusit sa-i opreasca pe traderii lor sa manipuleze piata valutara mondiala, estimata la 5.000 de miliarde de dolari pe zi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus