Inca un caz de manipulare a dobanzilor iese la iveala

Piata financiara este zguduita de un nou caz de manipulare a dobanzilor din piata monetara. De data aceasta este vorba de autoritatile europene care, in urma unei investigatii de proportii, a descoperit sapte banci care au recurs la astfel de practici. Dintre acestea, insa, doar trei urmeaza sa primeasca amenzi.


Astfel, autoritatile de reglementare antitrust din Uniunea Europeana urmeaza sa amendeze, pana la sfarsitul anului, bancile HSBC, JPMorgan Chase & Co si Credit Agricole pentru manipularea dobanzii EURIBOR.

Doua banci si-au recunoscut vina si au platit amenzile

Potrivit agentiilor internationale de presa, care citeaza surse din piata financiara, investigatiile in acest caz au inceput in urma cu cinci ani, dar acuzatiile au fost dezmintite de cele trei banci. Alte patru institutii bancare implicate in aceeasi investigatie, inclusiv Deutsche Bank AG si Societe Generale SA, au acceptat sa plateasca amenzi ce totalizeaza aproximativ 825 de milioane de euro (888 de milioane de dolari) in acest caz.


Cele doua banci si-au recunoscut vina inca din decembrie 2013, in timp ce Barclays a evitat amenda deoarece a alertat Comisia Europeana in acest caz.

Sumele cu care cele trei banci vor fi amendate ar putea fi anuntate luna viitoare de Comisia Europeana, sustin sursele citate, in conditiile in care decizia a fost amanata de cateva ori.

Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri globala

Potrivit regulilor europene, autoritatile de reglementare antitrust pot impune amenzi in valoare de 10% din cifra de afaceri globala pentru incalcarea regulilor blocului comunitar.

Bancile sunt acuzate ca au impartasit informatii si si-au coordonat tranzactiile pentru a manipula piata valutara intr-un mod care sa le favorizeze.

Momentan, reprezentantii Comisiei Europene a refuzat sa comenteze informatia.

Mai multe cazuri de manipulare de piata in ultimi ani

In 2015, autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie au anuntat ca cinci banci importante vor plati amenzi de sase miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare si a dobanzii LIBOR. Decizia a venit dupa ce, in 2014, autoritatile au amendat sase banci cu 4,3 miliarde dolari pentru ca nu au reusit sa-i opreasca pe traderii lor sa manipuleze piata valutara mondiala, estimata la 5.000 de miliarde de dolari pe zi.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus