FMI: Bancile romanesti mici si medii ar putea avea nevoie de capital suplimentar

O parte din bancile romanesti de talie mica si medie, cu niveluri de cost ridicate, ar putea avea nevoie de capital suplimentar in conditiile unui mediu economic inca dificil, considera FMI.


Reducerea liniilor de finantare, cresterea provizioanelor si costurile ridicate raman printre principalele probleme care inca exista la nivelul sistemului bancar romanesc.

Totusi, daca bancile care inca nu si-au imbunatatit indicatorii vor mai avea nevoie de capital, la nivelul sistemului bancar, necesarul estimat de FMI pentru 2012 va fi mai mic decat infuziile primite de bancile romanesti in 2011. Rata de adecvare a capitalului ramane la un nivel satisfacator, de 14,5%.

In plus, nivelul creditelor neperformante in totalul imprumuturilor acordate de sistemul bancar a scazut usor in ultimul trimestru din 2011, la 14,1%. Totalul provizioanelor la finalul anului trecut acopereau in proportie de 99,5% creditele neperformante.

Un risc major ramane insa o posibila scadere a finantarii din partea bancilor mama, rezultand intr-o scadere a intermedierii financiare. Conform unei analize de echilibru, o reducere de 10% a expunerii ar duce la scaderea PIB cu 1,8%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus