FMI: Bancile romanesti mici si medii ar putea avea nevoie de capital suplimentar

O parte din bancile romanesti de talie mica si medie, cu niveluri de cost ridicate, ar putea avea nevoie de capital suplimentar in conditiile unui mediu economic inca dificil, considera FMI.


Reducerea liniilor de finantare, cresterea provizioanelor si costurile ridicate raman printre principalele probleme care inca exista la nivelul sistemului bancar romanesc.

Totusi, daca bancile care inca nu si-au imbunatatit indicatorii vor mai avea nevoie de capital, la nivelul sistemului bancar, necesarul estimat de FMI pentru 2012 va fi mai mic decat infuziile primite de bancile romanesti in 2011. Rata de adecvare a capitalului ramane la un nivel satisfacator, de 14,5%.

In plus, nivelul creditelor neperformante in totalul imprumuturilor acordate de sistemul bancar a scazut usor in ultimul trimestru din 2011, la 14,1%. Totalul provizioanelor la finalul anului trecut acopereau in proportie de 99,5% creditele neperformante.

Un risc major ramane insa o posibila scadere a finantarii din partea bancilor mama, rezultand intr-o scadere a intermedierii financiare. Conform unei analize de echilibru, o reducere de 10% a expunerii ar duce la scaderea PIB cu 1,8%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus