FMI: Bancile romanesti mici si medii ar putea avea nevoie de capital suplimentar

O parte din bancile romanesti de talie mica si medie, cu niveluri de cost ridicate, ar putea avea nevoie de capital suplimentar in conditiile unui mediu economic inca dificil, considera FMI.


Reducerea liniilor de finantare, cresterea provizioanelor si costurile ridicate raman printre principalele probleme care inca exista la nivelul sistemului bancar romanesc.

Totusi, daca bancile care inca nu si-au imbunatatit indicatorii vor mai avea nevoie de capital, la nivelul sistemului bancar, necesarul estimat de FMI pentru 2012 va fi mai mic decat infuziile primite de bancile romanesti in 2011. Rata de adecvare a capitalului ramane la un nivel satisfacator, de 14,5%.

In plus, nivelul creditelor neperformante in totalul imprumuturilor acordate de sistemul bancar a scazut usor in ultimul trimestru din 2011, la 14,1%. Totalul provizioanelor la finalul anului trecut acopereau in proportie de 99,5% creditele neperformante.

Un risc major ramane insa o posibila scadere a finantarii din partea bancilor mama, rezultand intr-o scadere a intermedierii financiare. Conform unei analize de echilibru, o reducere de 10% a expunerii ar duce la scaderea PIB cu 1,8%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Info banci


Ce poti afla din paginile de Facebook ale bancilor
Ce poti afla din paginile de Facebook ale bancilor

Desi principala retea sociala e folosita preponderent ca un canal de marketing, exista si campanii sociale interesante, oferte din zone conexe, informatii utile si, uneori, divertisment.

25 Noiembrie 2020 | Info banci

Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay
Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay

Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.

18 Noiembrie 2020 | Info banci

Black Friday, varianta bancara
Black Friday, varianta bancara

Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase.

9 Noiembrie 2020 | Info banci

Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus