FMI: Bancile europene au nevoie urgenta de recapitalizare

Bancile europene trebuie sa fie destul de puternice pentru a face fata riscurilor de tara si cresterii economice reduse. Pentru aceasta este nevoie de capital suplimentar, de urgenta.


“Daca aceasta problema nu va fi solutionata, am putea fi martorii unei contagiuni sau chiar a unei crize de lichiditate. Cea mai eficienta solutie este o recapitalizare substantiala – din surse private in primul rand, dar si din surse publice daca este nevoie”, a precizat Christine Lagarde, sefa FMI.

O optiune o constituie utilizarea Mecanismului european de stabilizare financiara (EFSF) sau a altor fonduri europene pentru recapitalizarea directa a bancilor pentru a evita indatorarea si mai mare a guvernelor nationale.

Pe langa situatia bancilor europene, Lagarde a amintit si problemele cu care se confrunta in prezent unele dintre cele mai avansate economii, precum si adancirea situatiei negative din SUA.

“Riscurile au fost agravate de o reducere a increderii si de un sentiment ca autoritatile nu reusesc sau nu doresc sa ia masurile necesare”, a precizat Lagarde.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus