FMI: Bancile de talie mica ar trebui monitorizate mai atent

Autoritatile romanesti ar trebui sa fie mai atente cu bancile mici, in conditiile in care acestea au inregistrat o deteriorare rapida a portofoliului si nu au provizioane suficiente, considera FMI.


Atentia ar trebui indreptata catre anumite banci cu cota de piata mai mica de 2%, deoarece acestea au un nivel al provizioanelor inregistrate mai mic decat media sistemului.

Pe de alta parte insa, sistemul bancar prezenta o solvabilitate medie de 14,6% la finalul lunii septembrie, in conditiile in care toate bancile inregistrau o rata de cel putin 11%, peste nivelul minim impus de 8%.

Bancile romanesti sunt insa afectate de cresterea accentuata a creditelor neperformante. Imprumuturile cu restante mai mari de 90 zile au ajuns sa insumeze 11,7% din totalul creditelor in luna septembrie 2010, comparativ cu 2,8%, nivelul inregistrat la finalul anului 2008.

Estimarile reprezentantilor FMI nu sunt incurajatoare iar acestia vad o continuare a tendintei si in 2011, pe fondul unei reveniri economice timide si a scaderilor salariale din sectorul bugetar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Octombrie 2021 | Info banci

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus