FMI: Bancile de talie mica ar trebui monitorizate mai atent

Autoritatile romanesti ar trebui sa fie mai atente cu bancile mici, in conditiile in care acestea au inregistrat o deteriorare rapida a portofoliului si nu au provizioane suficiente, considera FMI.


Atentia ar trebui indreptata catre anumite banci cu cota de piata mai mica de 2%, deoarece acestea au un nivel al provizioanelor inregistrate mai mic decat media sistemului.

Pe de alta parte insa, sistemul bancar prezenta o solvabilitate medie de 14,6% la finalul lunii septembrie, in conditiile in care toate bancile inregistrau o rata de cel putin 11%, peste nivelul minim impus de 8%.

Bancile romanesti sunt insa afectate de cresterea accentuata a creditelor neperformante. Imprumuturile cu restante mai mari de 90 zile au ajuns sa insumeze 11,7% din totalul creditelor in luna septembrie 2010, comparativ cu 2,8%, nivelul inregistrat la finalul anului 2008.

Estimarile reprezentantilor FMI nu sunt incurajatoare iar acestia vad o continuare a tendintei si in 2011, pe fondul unei reveniri economice timide si a scaderilor salariale din sectorul bugetar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus