Europarlamentarii au votat pentru reguli mai stricte privind capitalizarea bancilor

Cerintele privind capitalul minim al bancilor trebuie sa fie mai restricte, au concluzionat europarlamentarii membrii ai Comitetului de Afaceri Economice si Monetare.


Proiectul legislativ, care a primitt 44 de voturi pentru, ar solicita bancilor capital suficient pentru a se proteja impotriva pierderilor neasteptate. “Banci de importanta sistemica” ar putea fi obligate sa prezinte un nivel suplimentar de capital de 3%, cifra care poate urca pana la 10% daca autoritatile considera acest lucru necesar.

De asemenea, Europarlamentarii doresc sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare, inclusiv al start-uourilor, prin noi reguli privind stabilirea costului riscului.

De asemenea, bonusurile bancherilor ar putea fi drastic reduse, pentru a nu sustine politicile riscante de dezvoltare.

“Rezultatul votului este o declaratie clara a Parlamentului catre Consiliu a faptului ca toate partidele politice sunt gata sa mearga mai departe cu planul de stabilizare a sustemului bancar si de finantare a cresterii. Noile cerinte de capital nu sunt numai o piesa centrala a reglementarilor bancare, dar si o lege prin care se va finanta economia reala”, a precizat Othmar Karas, europarlamentar austriac.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus