Europarlamentarii au votat pentru reguli mai stricte privind capitalizarea bancilor

Cerintele privind capitalul minim al bancilor trebuie sa fie mai restricte, au concluzionat europarlamentarii membrii ai Comitetului de Afaceri Economice si Monetare.


Proiectul legislativ, care a primitt 44 de voturi pentru, ar solicita bancilor capital suficient pentru a se proteja impotriva pierderilor neasteptate. “Banci de importanta sistemica” ar putea fi obligate sa prezinte un nivel suplimentar de capital de 3%, cifra care poate urca pana la 10% daca autoritatile considera acest lucru necesar.

De asemenea, Europarlamentarii doresc sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare, inclusiv al start-uourilor, prin noi reguli privind stabilirea costului riscului.

De asemenea, bonusurile bancherilor ar putea fi drastic reduse, pentru a nu sustine politicile riscante de dezvoltare.

“Rezultatul votului este o declaratie clara a Parlamentului catre Consiliu a faptului ca toate partidele politice sunt gata sa mearga mai departe cu planul de stabilizare a sustemului bancar si de finantare a cresterii. Noile cerinte de capital nu sunt numai o piesa centrala a reglementarilor bancare, dar si o lege prin care se va finanta economia reala”, a precizat Othmar Karas, europarlamentar austriac.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus