Europarlamentarii au votat pentru reguli mai stricte privind capitalizarea bancilor

Cerintele privind capitalul minim al bancilor trebuie sa fie mai restricte, au concluzionat europarlamentarii membrii ai Comitetului de Afaceri Economice si Monetare.


Proiectul legislativ, care a primitt 44 de voturi pentru, ar solicita bancilor capital suficient pentru a se proteja impotriva pierderilor neasteptate. “Banci de importanta sistemica” ar putea fi obligate sa prezinte un nivel suplimentar de capital de 3%, cifra care poate urca pana la 10% daca autoritatile considera acest lucru necesar.

De asemenea, Europarlamentarii doresc sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare, inclusiv al start-uourilor, prin noi reguli privind stabilirea costului riscului.

De asemenea, bonusurile bancherilor ar putea fi drastic reduse, pentru a nu sustine politicile riscante de dezvoltare.

“Rezultatul votului este o declaratie clara a Parlamentului catre Consiliu a faptului ca toate partidele politice sunt gata sa mearga mai departe cu planul de stabilizare a sustemului bancar si de finantare a cresterii. Noile cerinte de capital nu sunt numai o piesa centrala a reglementarilor bancare, dar si o lege prin care se va finanta economia reala”, a precizat Othmar Karas, europarlamentar austriac.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Octombrie 2021 | Info banci

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus