Europarlamentarii au votat pentru reguli mai stricte privind capitalizarea bancilor

Cerintele privind capitalul minim al bancilor trebuie sa fie mai restricte, au concluzionat europarlamentarii membrii ai Comitetului de Afaceri Economice si Monetare.


Proiectul legislativ, care a primitt 44 de voturi pentru, ar solicita bancilor capital suficient pentru a se proteja impotriva pierderilor neasteptate. “Banci de importanta sistemica” ar putea fi obligate sa prezinte un nivel suplimentar de capital de 3%, cifra care poate urca pana la 10% daca autoritatile considera acest lucru necesar.

De asemenea, Europarlamentarii doresc sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare, inclusiv al start-uourilor, prin noi reguli privind stabilirea costului riscului.

De asemenea, bonusurile bancherilor ar putea fi drastic reduse, pentru a nu sustine politicile riscante de dezvoltare.

“Rezultatul votului este o declaratie clara a Parlamentului catre Consiliu a faptului ca toate partidele politice sunt gata sa mearga mai departe cu planul de stabilizare a sustemului bancar si de finantare a cresterii. Noile cerinte de capital nu sunt numai o piesa centrala a reglementarilor bancare, dar si o lege prin care se va finanta economia reala”, a precizat Othmar Karas, europarlamentar austriac.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Info banci


Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay
Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay

Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.

18 Noiembrie 2020 | Info banci

Black Friday, varianta bancara
Black Friday, varianta bancara

Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase.

9 Noiembrie 2020 | Info banci

Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus