top banner

Cum se sterg informatiile de la Biroul de Credit?

08 Februarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Bancile si IFN-urile transmit la Biroul de Credit atat informatii pozitive (detalii despre creditele in derulare) cat si negative (restante acumulate mai mari de 10 lei) despre clientii carora le-au acordat finantare.
Este bine de stiut ca doar bancile si IFN-urile au dreptul de a-si raporta clientii la Biroul de Credit si tot acestea au posibilitatea de a sterge numele unui client din baza de date. Biroul de Credit, chiar daca sesizeaza o eroare, nu o poate remedia automat ci trebuie sa ia legatura cu institutia raportoare, pentru modificare.
Inscrierea la Biroul de Credit ca restantier diminueaza puternic sansele de a mai obtine un nou imprumut. De aceea, este bine ca toti clientii sa verifice daca inscrierea s-a facut conform legii, iar daca sesizeaza o neconcordanta sa solicite remedierea acesteia.
1.    Este recomandat ca fiecare persoana cu credite in derulare sa isi verifice periodic raportul de la Biroul de Credit. Aceasta verificare se poate face si online iar, conform legii, fiecare persoana are dreptul la un raport gratuit pe an. Ulterior, eliberarea unui nou raport costa 6 lei.
2.    Datele despre restante sunt actualizate in permanenta. In consecinta, daca restanta nu este achitata, calitatea de restantier este actualizata de institutia de credit in fiecare luna, prelungind astfel mentinerea clientului la Biroul de Credit.
3.    Dupa achitarea datoriilor restante, detaliile aferente acestora raman in baza de date a Biroului de Credit timp de 4 ani, putand fi accesate si de alte banci si IFN-uri. Dupa 4 ani, informatiile se sterg automat.
4.    Inscrierea la Biroul de Credit ca restantier nu se poate face decat cu notificarea prealabila cu 15 zile a clientului, conform unei decizii din decembrie 2007.  Daca observati ca ati fost raportat la Biroul de Credit dupa aceasta data fara sa fiti notificat (in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail) puteti solicita institutiei care v-a raportat stergerea datelor.
5.    Exista posibilitatea de a fi fost raportat ca restantier fie din eroare fie pentru sume mai mici de 10 lei. In aceasta situatie, trebuie sa faceti o cerere catre banca sau IFN-ul in cauza, pentru ca datele dvs sa fie eliminate.
6.    In cazul in care banca sau IFN-ul nu da curs sau va refuza cererea puteti sesiza autoritatea competenta in domeniu, respectiv Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Dec 2021 | Info banci
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Oct 2021 | Info banci
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

03 Aug 2021 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul