top banner

Cum se sterg informatiile de la Biroul de Credit?

08 Februarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Bancile si IFN-urile transmit la Biroul de Credit atat informatii pozitive (detalii despre creditele in derulare) cat si negative (restante acumulate mai mari de 10 lei) despre clientii carora le-au acordat finantare.
Este bine de stiut ca doar bancile si IFN-urile au dreptul de a-si raporta clientii la Biroul de Credit si tot acestea au posibilitatea de a sterge numele unui client din baza de date. Biroul de Credit, chiar daca sesizeaza o eroare, nu o poate remedia automat ci trebuie sa ia legatura cu institutia raportoare, pentru modificare.
Inscrierea la Biroul de Credit ca restantier diminueaza puternic sansele de a mai obtine un nou imprumut. De aceea, este bine ca toti clientii sa verifice daca inscrierea s-a facut conform legii, iar daca sesizeaza o neconcordanta sa solicite remedierea acesteia.
1.    Este recomandat ca fiecare persoana cu credite in derulare sa isi verifice periodic raportul de la Biroul de Credit. Aceasta verificare se poate face si online iar, conform legii, fiecare persoana are dreptul la un raport gratuit pe an. Ulterior, eliberarea unui nou raport costa 6 lei.
2.    Datele despre restante sunt actualizate in permanenta. In consecinta, daca restanta nu este achitata, calitatea de restantier este actualizata de institutia de credit in fiecare luna, prelungind astfel mentinerea clientului la Biroul de Credit.
3.    Dupa achitarea datoriilor restante, detaliile aferente acestora raman in baza de date a Biroului de Credit timp de 4 ani, putand fi accesate si de alte banci si IFN-uri. Dupa 4 ani, informatiile se sterg automat.
4.    Inscrierea la Biroul de Credit ca restantier nu se poate face decat cu notificarea prealabila cu 15 zile a clientului, conform unei decizii din decembrie 2007.  Daca observati ca ati fost raportat la Biroul de Credit dupa aceasta data fara sa fiti notificat (in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail) puteti solicita institutiei care v-a raportat stergerea datelor.
5.    Exista posibilitatea de a fi fost raportat ca restantier fie din eroare fie pentru sume mai mici de 10 lei. In aceasta situatie, trebuie sa faceti o cerere catre banca sau IFN-ul in cauza, pentru ca datele dvs sa fie eliminate.
6.    In cazul in care banca sau IFN-ul nu da curs sau va refuza cererea puteti sesiza autoritatea competenta in domeniu, respectiv Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci
Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul