Comisia Europeana vrea sa reglementeze indicii Libor si Euribor

Comisia Europeana vrea sa puna capat scadalurilor care au implicat indicii de referinta Libor si Euribor si intentioneaza sa propuna monitorizarea acestora de la Paris.


Autoritatea Europeana pentru Piete de Capital (ESMA), cu sediul la Paris, ar urma sa monitorizeze direct modul in care sunt stabiliti indicii Libor si Euribor, putand forta bancile sa participile la fixing, atunci cand apar disfuctionalitati, ce pot avea impact asupra stabilitatii financiare, informeaza Financial Times.

In ultima perioada, unele banci au refuzat sa mai participe la fixingul Euribor, desi exista avertismente ca participarea va fi obligatorie pe viitor.

In prezent, indicii Libor si Euribor sunt stabiliti de catre asociatiile bancare, regulile fiind impuse printr-o procedura de autoreglementare.

Modificarile ar aduce procedura mai aproape de ceea ce se intampla de exemplu, cu indicii Robor la Bucuresti. Aici, procedura este reglementata de catre BNR, care urmareste totodata ca indicii sa fie stabiliti in mod corect. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus