BNR devine mai transparenta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va publica minutele sedintelor de politica monetara, incepand cu cea din 30 septembrie 2016, inclusiv scorul votului, dar fara atribuirea nominala a acestora. In plus, banca centrala anunta ca a afisat, deja, pe site-ul propriu, date cu privire la salariile obtinute de conducere.

In privinta minutelor sedintelor de politica monetara, acestea vor fi publicate in termen de 7 zile calendaristice de la data sedintei si vor contine sinteza deliberarilor privind adoptarea deciziilor de politica monetara. ”Minuta are ca scop cunoasterea de catre public a ratiunilor si datelor economice luate in considerare la fundamentarea deciziilor de politica monetara”, a explicat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

In schimb, salariile sunt publicate incepand cu data de 1 septembrie si vor fi actualizate anual.

Astfel, pentru conducerea executiva (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publica veniturile standard lunare nete formate din salariul net si indemnizatia neta primita pentru calitatea detinuta in Consiliul de Administratie (presedinte, vicepresedinte sau membru), dar si celelalte drepturi banesti, acordate anual, in cuantum total de maximum 2,6 salarii lunare nete. De asemenea, cei patru participa si la profitul realizat de BNR, daca este cazul, dar suma primita de fiecare nu poate depasi un salariu lunar net. In plus, acestia beneficiaza si de indemnizatia de pensionare, diferentiata dupa caz, in functie de vechimea in BNR (in cuantum de maxim 12 salarii, dupa minimum 6 ani de vechime).
         
”Drepturile salariale mai sus mentionate (cu exceptia indemnizatiilor lunare de participare la CA) se acorda tuturor salariatilor bancii in baza prevederilor legale”, a mai spus Suciu.

Insa, potrivit acestuia, conducerea executiva nu beneficiaza de bonusuri de performanta, acestea acordandu-se cu caracter exceptional doar altor angajati cu merite deosebite.

Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, are un salariu net de 42.727 lei la care se adauga indemnizatia de membru al Consiliului de Administratie al bancii, de 18.476 lei. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu primeste un salariu net de 40.430 lei si o indemnizatie de membru al CA de 18.313 lei iar viceguvernatorul Liviu Voinea incaseaza un salariu de 37.764 lei si o indemnizatie de membru al CA de 17.103 lei.

In aceste conditii, guvernatorul BNR a ajuns, in 2015, la un salariu mediu lunar net de 16.000 de euro, a precizat Dan Suciu.

Pentru membri neexecutivi ai Consiliului de Administratie, BNR publica indemnizatiile nete lunare si alte venituri, conform legii (de exemplu, in 2015 membrii neexecutivi au primit fiecare o suma echivalenta cu indemnizatia lunara).

Directorii nu sunt numiti politic si trebuie pastrati in banca

In cazul celorlalti salariati cu functii de conducere (director, director adjunct, sef serviciu), BNR publica doar grilele standard ale salariilor nete lunare cu specificarea limitelor minime si maxime.

Purtatorul de cuvant al institutiei a declarat ca s-a luat decizia ca salariile membrilor CA sa fie publicate in suma neta, acestia fiind numiti politic, iar in cazul directorilor doar pe grila, ca un compromis intre nevoia de transparenta si cea de a se proteja de concurenta din piata. Suciu a explicat ca este vorba de profesionisti care se formeaza in timp si ”este foarte important ca acesti oameni sa fie pastrati in banca.

Astfel, in Centrala BNR, venitul lunar al unui director este de minim 7.821 lei si maxim 31.063 lei, in timp ce un director adjunct castiga intre 6.141 lei si 22.427 lei iar un sef serviciu intre 5.261 lei si 14.667 lei. La nivel teritorial, venitul net al unui director variaza intre 6.414 lei si 15.347 lei iar cel al unui sef de serviciu pleaca de la 5.261 lei si poate ajunge la 9.218 lei.

Salariatii bancii pot primi si un bonus de performanta anual, acordat in functie de rezultatele obtinute in urma evaluarii profesionale, in cuantum situat intre 25% si 100% din salariul lunar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus