top banner

BNR devine mai transparenta

01 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va publica minutele sedintelor de politica monetara, incepand cu cea din 30 septembrie 2016, inclusiv scorul votului, dar fara atribuirea nominala a acestora. In plus, banca centrala anunta ca a afisat, deja, pe site-ul propriu, date cu privire la salariile obtinute de conducere.
In privinta minutelor sedintelor de politica monetara, acestea vor fi publicate in termen de 7 zile calendaristice de la data sedintei si vor contine sinteza deliberarilor privind adoptarea deciziilor de politica monetara. ”Minuta are ca scop cunoasterea de catre public a ratiunilor si datelor economice luate in considerare la fundamentarea deciziilor de politica monetara”, a explicat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
In schimb, salariile sunt publicate incepand cu data de 1 septembrie si vor fi actualizate anual.
Astfel, pentru conducerea executiva (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publica veniturile standard lunare nete formate din salariul net si indemnizatia neta primita pentru calitatea detinuta in Consiliul de Administratie (presedinte, vicepresedinte sau membru), dar si celelalte drepturi banesti, acordate anual, in cuantum total de maximum 2,6 salarii lunare nete. De asemenea, cei patru participa si la profitul realizat de BNR, daca este cazul, dar suma primita de fiecare nu poate depasi un salariu lunar net. In plus, acestia beneficiaza si de indemnizatia de pensionare, diferentiata dupa caz, in functie de vechimea in BNR (in cuantum de maxim 12 salarii, dupa minimum 6 ani de vechime).
         
”Drepturile salariale mai sus mentionate (cu exceptia indemnizatiilor lunare de participare la CA) se acorda tuturor salariatilor bancii in baza prevederilor legale”, a mai spus Suciu.
Insa, potrivit acestuia, conducerea executiva nu beneficiaza de bonusuri de performanta, acestea acordandu-se cu caracter exceptional doar altor angajati cu merite deosebite.
Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, are un salariu net de 42.727 lei la care se adauga indemnizatia de membru al Consiliului de Administratie al bancii, de 18.476 lei. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu primeste un salariu net de 40.430 lei si o indemnizatie de membru al CA de 18.313 lei iar viceguvernatorul Liviu Voinea incaseaza un salariu de 37.764 lei si o indemnizatie de membru al CA de 17.103 lei.
In aceste conditii, guvernatorul BNR a ajuns, in 2015, la un salariu mediu lunar net de 16.000 de euro, a precizat Dan Suciu.
Pentru membri neexecutivi ai Consiliului de Administratie, BNR publica indemnizatiile nete lunare si alte venituri, conform legii (de exemplu, in 2015 membrii neexecutivi au primit fiecare o suma echivalenta cu indemnizatia lunara).
Directorii nu sunt numiti politic si trebuie pastrati in banca
In cazul celorlalti salariati cu functii de conducere (director, director adjunct, sef serviciu), BNR publica doar grilele standard ale salariilor nete lunare cu specificarea limitelor minime si maxime.
Purtatorul de cuvant al institutiei a declarat ca s-a luat decizia ca salariile membrilor CA sa fie publicate in suma neta, acestia fiind numiti politic, iar in cazul directorilor doar pe grila, ca un compromis intre nevoia de transparenta si cea de a se proteja de concurenta din piata. Suciu a explicat ca este vorba de profesionisti care se formeaza in timp si ”este foarte important ca acesti oameni sa fie pastrati in banca.
Astfel, in Centrala BNR, venitul lunar al unui director este de minim 7.821 lei si maxim 31.063 lei, in timp ce un director adjunct castiga intre 6.141 lei si 22.427 lei iar un sef serviciu intre 5.261 lei si 14.667 lei. La nivel teritorial, venitul net al unui director variaza intre 6.414 lei si 15.347 lei iar cel al unui sef de serviciu pleaca de la 5.261 lei si poate ajunge la 9.218 lei.
Salariatii bancii pot primi si un bonus de performanta anual, acordat in functie de rezultatele obtinute in urma evaluarii profesionale, in cuantum situat intre 25% si 100% din salariul lunar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul