BNR a sanctionat 9 banci in 2010

BNR a sanctionat  9 institutii de credit in cursul anului trecut fie prin avertismente acordate administratorilor si directorilor, fie prin amenzi sau retragerea aprobarii din functia de conducere.

Banca centrala a retras aprobarea pentru un administrator si patru directori. In plus, a emis 14 avertismente si 19 amenzi altor persoane din functii de conducere.

Sanctiunile au fost impuse, in principal, pentru aspecte legate de activitatea de creditare, clasificarea portofoliului de credite, constituira provizioanelor, nerespectarea reglementarilor privind sistemul de control intern, administrarea necorespunzatoare a riscurilor si pentru nerespectarea principiilor unei bune practici bancare prudente si sanatoase.

Totodata, o banca a fost sanctionata cu avertisment scris pentru aspecte legate de clasificarea portofoliului de credite si constituirea provizioanelor.

In ceea ce priveste Creditcoop, 5 cooperative au primit sanctiuni care s-au adresat unor membri ai consiliului de administratie sau unor conducatori ai cooperativelor.

Sanctiunile au fost date, in principal, pentru nerespectarea reglementarilor privind auditul intern si sistemul intern de control.

In 2010, inspectorii bancii centrale au desfasurat 63 de actiuni de inspectie on-site la 37 de sedii de banci si la Casa Centrala Cooperatista Creditcoop.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus