BCR a contabilizat jumatate din pierderea sistemului bancar in 2012

Grupul BCR a inregistrat in 2012 o pierdere neta de 1,23 miliarde lei, jumatate din toata pierderea sistemului bancar. Banca punea evolutia pe seama costurilor de risc crescute si a restrcuturarilor.


In 2012, conform datelor BNR, pierderea aferenta intregului sistem bancar a fost de 2,2 miliarde lei, ceea ce face ca BCR sa fi contribuit in proportie semnificativa la acest rezultat.

Anul 2012 este si primul an de pierderi pentru BCR de la inceputul crizei. Din 2008, cand BCR a inregistrat profit record de 2 miliarde lei, rezultatele s-au aflat insa pe o panta constata de scaere, pentru ca in 2011 sa se comunice un profit de doar 71 milioane lei.

Cauza principala a pierderilor inregistrate de BCR in 2012 este si cresterea semnificativa a provizioanelor aferente creditelor neperformate, acest cost urcand cu 68,3% pe parcursul anului, pana la 3,6 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante a fost de 26,7% din portofoliul total, insa oficialii bancii subliniaza faptul ca trendul de crestere al acestui indicator s-a redus puternic.

Volumul agregat al creditelor a ramas relativ stabil fata de anul anterior, la 53,2 miliarde lei, in scadere de -0,2%, activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba. Banca intentioneaza sa se concentreze pe creditarea in lei, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului pe termen mediu si lung.

Depozitele clientilor au scazut cu 4,5% fata de finalul anului 2011, pana la 37,8 miliarde lei.

“Obiectivele noastre sunt clare: in primul rand tintim imbunatatirea treptata a calitatii activelor si a cadrului general de management al riscurilor. In paralel, cautam sa optimizam calitatea modelului nostru de business, prin intermediul reorganizarii departamentelor de afaceri, retelei de sucursale si prin simplificarea generala a modelului operational”, a precizat Tomas Spurny, presedintele BCR.

Banca isi mentine o solvabilitate confortabila, de 12,4%, peste pragul impus de BNR de 10%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Info banci


Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay
Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay

Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.

18 Noiembrie 2020 | Info banci

Black Friday, varianta bancara
Black Friday, varianta bancara

Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase.

9 Noiembrie 2020 | Info banci

Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus