Bancile se vor supune in continuare regulilor stricte privind ajutorul de stat

Comisia Europeana a prelungit valabilitatea normelor privind ajutorul de stat destinat bancilor. Principala miza este modul in care statul este remunerat daca salveaza o intitutie financiara.


Initial, setul de norme a fost adoptat in perioada 2008-2009, dupa prabusirea Lehman Brothers, avand insa un caracter temporar, pana la iesirea din criza.

Avand in vedere ca se preconizeaza ca in urmatoarea perioada, mai multe state urmeaza sa isi recapitalizeze bancile, utilizand instrumente precum actiunile ordinare, a caror remunerare nu este fixata in prealabil, s-a considerat necesara clarificarea beneficiilor ce vor reveni statelor.

A fost aprobata si o metodologie revizuita pentru remunerarea garantiilor acordate in cazul necesitatilor de finantare a bancilor, pentru a se garanta corelarea comisioanelor platite de banci cu riscurile acestora, mai degraba decat cu riscul legat de statul membru sau de piata in ansamblul sau. Garantiile reprezinta, de altfel, si cea mai mare parte a ajutoarelor de stat acordate sistemului.

”Vom continua sa insistam asupra necesitatii restructurarii si curatarii bilanturilor acolo unde este cazul, pentru a intrerupe cercul vicios creat de criza datoriilor suverane si de deficientele sectorului financiar”, a precizat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru politica in domeniul concurentei.

In plus, Comisia va continua sa impuna statelor membre obligatia de a prezenta un plan de restructurare pentru banci care beneficiaza de sprijin public, indiferent de amploarea sprijinului sau de motivul acordarii acestuia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus