Bancile se vor supune in continuare regulilor stricte privind ajutorul de stat

Comisia Europeana a prelungit valabilitatea normelor privind ajutorul de stat destinat bancilor. Principala miza este modul in care statul este remunerat daca salveaza o intitutie financiara.


Initial, setul de norme a fost adoptat in perioada 2008-2009, dupa prabusirea Lehman Brothers, avand insa un caracter temporar, pana la iesirea din criza.

Avand in vedere ca se preconizeaza ca in urmatoarea perioada, mai multe state urmeaza sa isi recapitalizeze bancile, utilizand instrumente precum actiunile ordinare, a caror remunerare nu este fixata in prealabil, s-a considerat necesara clarificarea beneficiilor ce vor reveni statelor.

A fost aprobata si o metodologie revizuita pentru remunerarea garantiilor acordate in cazul necesitatilor de finantare a bancilor, pentru a se garanta corelarea comisioanelor platite de banci cu riscurile acestora, mai degraba decat cu riscul legat de statul membru sau de piata in ansamblul sau. Garantiile reprezinta, de altfel, si cea mai mare parte a ajutoarelor de stat acordate sistemului.

”Vom continua sa insistam asupra necesitatii restructurarii si curatarii bilanturilor acolo unde este cazul, pentru a intrerupe cercul vicios creat de criza datoriilor suverane si de deficientele sectorului financiar”, a precizat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru politica in domeniul concurentei.

In plus, Comisia va continua sa impuna statelor membre obligatia de a prezenta un plan de restructurare pentru banci care beneficiaza de sprijin public, indiferent de amploarea sprijinului sau de motivul acordarii acestuia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus