Bancile se vor supune in continuare regulilor stricte privind ajutorul de stat

Comisia Europeana a prelungit valabilitatea normelor privind ajutorul de stat destinat bancilor. Principala miza este modul in care statul este remunerat daca salveaza o intitutie financiara.


Initial, setul de norme a fost adoptat in perioada 2008-2009, dupa prabusirea Lehman Brothers, avand insa un caracter temporar, pana la iesirea din criza.

Avand in vedere ca se preconizeaza ca in urmatoarea perioada, mai multe state urmeaza sa isi recapitalizeze bancile, utilizand instrumente precum actiunile ordinare, a caror remunerare nu este fixata in prealabil, s-a considerat necesara clarificarea beneficiilor ce vor reveni statelor.

A fost aprobata si o metodologie revizuita pentru remunerarea garantiilor acordate in cazul necesitatilor de finantare a bancilor, pentru a se garanta corelarea comisioanelor platite de banci cu riscurile acestora, mai degraba decat cu riscul legat de statul membru sau de piata in ansamblul sau. Garantiile reprezinta, de altfel, si cea mai mare parte a ajutoarelor de stat acordate sistemului.

”Vom continua sa insistam asupra necesitatii restructurarii si curatarii bilanturilor acolo unde este cazul, pentru a intrerupe cercul vicios creat de criza datoriilor suverane si de deficientele sectorului financiar”, a precizat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru politica in domeniul concurentei.

In plus, Comisia va continua sa impuna statelor membre obligatia de a prezenta un plan de restructurare pentru banci care beneficiaza de sprijin public, indiferent de amploarea sprijinului sau de motivul acordarii acestuia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus