top banner

Bancile grecesti, fortate sa vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est

24 Mai 2013 | Autor: Conso

Bancile grecesti ar putea fi fortate de creditorii internationali sa vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est, inclusiv din Romania, unde bancile detin o pondere importanta din sistemul financiar.
Stirea a aparut in publicatia greceasca Kathimeni pe baza informatiilor primite de la surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul.
Acestea au declarat insa ca UE, Banca Centrala Europeana si FMI exercita presiuni pentru vanzarea subsidiarelor si cer instrainarea imediata a activitatilor nebancare. Pentru aceasta ar fi fost pus la punct inclusiv un calendar specific.
Pe de alta parte, bancile elene sustin ca vanzare subsidiarelor ar fi o eroare strategica majora. Acestea au recunoscut ca vor fi nevoite sa faca anumite ajustari si chiar vancari dar considera prezenta lor in regiune cruciala nu doar pentru supravietuire dar si pentru economia greceasca in general.
Daca stirea este insa corecta va avea un impact major si in Romania. Principalele banci cu capital grecesc prezente pe piata locala sunt Alpha Bank, Banca Romaneasca (membra a NBG Group), Bancpost (controlat de EFG Eurobank), Piraeus Bank si ATE Bank.
Pana in prezent, BNR nu a primit niciun fel de notificare in acest sens, noteaza Agerpres.
“Banca Nationala a Romaniei nu a primit nicio notificare pentru ca BNR nu este Banca Greciei. Nu avea de ce sa primeasca o asemenea notificare. In general, Banca Nationala nu se repede sa faca declaratii publice pe baza unor dezbateri care nu sunt bazate pe surse oficiale”, a precizat Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR, pentru agentia nationala de stiri.
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci
Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Dec 2021 | Info banci
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Oct 2021 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul