Bancile grecesti, fortate sa vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est

Bancile grecesti ar putea fi fortate de creditorii internationali sa vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est, inclusiv din Romania, unde bancile detin o pondere importanta din sistemul financiar.


Stirea a aparut in publicatia greceasca Kathimeni pe baza informatiilor primite de la surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul.

Acestea au declarat insa ca UE, Banca Centrala Europeana si FMI exercita presiuni pentru vanzarea subsidiarelor si cer instrainarea imediata a activitatilor nebancare. Pentru aceasta ar fi fost pus la punct inclusiv un calendar specific.

Pe de alta parte, bancile elene sustin ca vanzare subsidiarelor ar fi o eroare strategica majora. Acestea au recunoscut ca vor fi nevoite sa faca anumite ajustari si chiar vancari dar considera prezenta lor in regiune cruciala nu doar pentru supravietuire dar si pentru economia greceasca in general.

Daca stirea este insa corecta va avea un impact major si in Romania. Principalele banci cu capital grecesc prezente pe piata locala sunt Alpha Bank, Banca Romaneasca (membra a NBG Group), Bancpost (controlat de EFG Eurobank), Piraeus Bank si ATE Bank.

Pana in prezent, BNR nu a primit niciun fel de notificare in acest sens, noteaza Agerpres.

“Banca Nationala a Romaniei nu a primit nicio notificare pentru ca BNR nu este Banca Greciei. Nu avea de ce sa primeasca o asemenea notificare. In general, Banca Nationala nu se repede sa faca declaratii publice pe baza unor dezbateri care nu sunt bazate pe surse oficiale”, a precizat Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR, pentru agentia nationala de stiri.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus