Bancile europene necesita mai mult capital suplimentar decat se anticipase

Raportul final al Autoritatii Bancare Europene (EBA) indica o nevoie suplimentara de capital de peste 114,6 miliarde euro pentru principalele banci europene, mai mult decat se anticipase in octombrie.


Suma initiala avansata in aceasta toamna era de 106,5 miliarde euro, necesara pentru ca rata de capital Tier 1 sa ajunga la 9% pana in iunie 2012. Studiul a luat in calcul banci din 21 de tari europene, dar niciuna din Romania.

Cel mai mare necesar de capital suplimentar revine Greciei, unde bancile trebuie sa gaseasca 30 miliarde de euro. Pe locul 2 se afla Estonia, cu un necesar suplimentar de peste 26 miliarde euro.

Exista si state in care sistemul bancar nu necesita capital suplimentar pentru atingerea obiectivelor, precum Danemarca, Finlanda, Marea Britanie dar si Polonia sau Ungaria.

Bancile austriece trebuie sa gaseasca aproape 4 miliarde euro, cea mai mare pondere fiind atribuita Osterreichische Volksbank AG.

“Autoritatile nationale vor solicita bancilor sa transmita, pana pe 20 ianuarie, planurile detaliate privind solutiile pe care urmeaza sa le implementeze pentru atingerea obiectivelor. Planurile trebuie aprobate la nivel national si revizuite impreuna cu EBA si alte autoritati competente din domeniul supravegherii”, se precizeaza in comunicatul Autoritatii Europene Bancare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus