Bancile europene necesita mai mult capital suplimentar decat se anticipase

Raportul final al Autoritatii Bancare Europene (EBA) indica o nevoie suplimentara de capital de peste 114,6 miliarde euro pentru principalele banci europene, mai mult decat se anticipase in octombrie.


Suma initiala avansata in aceasta toamna era de 106,5 miliarde euro, necesara pentru ca rata de capital Tier 1 sa ajunga la 9% pana in iunie 2012. Studiul a luat in calcul banci din 21 de tari europene, dar niciuna din Romania.

Cel mai mare necesar de capital suplimentar revine Greciei, unde bancile trebuie sa gaseasca 30 miliarde de euro. Pe locul 2 se afla Estonia, cu un necesar suplimentar de peste 26 miliarde euro.

Exista si state in care sistemul bancar nu necesita capital suplimentar pentru atingerea obiectivelor, precum Danemarca, Finlanda, Marea Britanie dar si Polonia sau Ungaria.

Bancile austriece trebuie sa gaseasca aproape 4 miliarde euro, cea mai mare pondere fiind atribuita Osterreichische Volksbank AG.

“Autoritatile nationale vor solicita bancilor sa transmita, pana pe 20 ianuarie, planurile detaliate privind solutiile pe care urmeaza sa le implementeze pentru atingerea obiectivelor. Planurile trebuie aprobate la nivel national si revizuite impreuna cu EBA si alte autoritati competente din domeniul supravegherii”, se precizeaza in comunicatul Autoritatii Europene Bancare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus