Bancile europene necesita mai mult capital suplimentar decat se anticipase

Raportul final al Autoritatii Bancare Europene (EBA) indica o nevoie suplimentara de capital de peste 114,6 miliarde euro pentru principalele banci europene, mai mult decat se anticipase in octombrie.


Suma initiala avansata in aceasta toamna era de 106,5 miliarde euro, necesara pentru ca rata de capital Tier 1 sa ajunga la 9% pana in iunie 2012. Studiul a luat in calcul banci din 21 de tari europene, dar niciuna din Romania.

Cel mai mare necesar de capital suplimentar revine Greciei, unde bancile trebuie sa gaseasca 30 miliarde de euro. Pe locul 2 se afla Estonia, cu un necesar suplimentar de peste 26 miliarde euro.

Exista si state in care sistemul bancar nu necesita capital suplimentar pentru atingerea obiectivelor, precum Danemarca, Finlanda, Marea Britanie dar si Polonia sau Ungaria.

Bancile austriece trebuie sa gaseasca aproape 4 miliarde euro, cea mai mare pondere fiind atribuita Osterreichische Volksbank AG.

“Autoritatile nationale vor solicita bancilor sa transmita, pana pe 20 ianuarie, planurile detaliate privind solutiile pe care urmeaza sa le implementeze pentru atingerea obiectivelor. Planurile trebuie aprobate la nivel national si revizuite impreuna cu EBA si alte autoritati competente din domeniul supravegherii”, se precizeaza in comunicatul Autoritatii Europene Bancare.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus