Bancherii ar putea plati amenzi de pana la 5 milioane euro daca incalca legea

Bancherii care in mod deliberat incalca legislatia specifica ar putea primi amenzi de pana la 5 milioane euro, conform unui proiect de lege european, intrat in posesia Reuters.


Conform reglementarilor propuse de Comisia Europeana, noul mod de exprimare al penalitatilor ar urma sa uniformizeze practicile intalnite in statele membre UE si sa inaspreasca legislatia relaxata intalnita in unele tari.

Proiectul are la baza modelul britanic, care impune amenzi usturatoare atat pentru banci cat si pentru bancheri, in cazul in care se constata o incalcare a legilstatiei in vigoare.

Autoritatile din fiecare stat vor putea amenda cu sume de pana la 5 milioane euro, sau 10% din bonusurile obtinute, bancherii care au incalcat regulile bancare.

Noul proiect propune ridicarea pragului maxim al penalizarilor impuse si institutiilor bancare la 10% din cifra de afaceri.

In Romania, doar Consiliul Concurentei poate impune amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri iar BNR poate penaliza in anumita masura bancherii care se dovedesc ca au incalcat regulile.

Conform legii 288/2010, nerespectarea reglementarilor privind protectia consumatorilor poate aduce bancilor amenzi de cel mult 100.000 lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus