Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul. 

De multe ori ne-am confruntat cu situatii in care nu aveam suficienti bani cash in piete sau targuri si, pentru ca nu puteam plati cu cardul, a fost nevoie sa plecam prin apropiere in cautarea unui bancomat. 

In cazul unor mici producatori agricoli, poate fi de inteles reticenta in adoptarea POS-urilor, mai ales ca vorbim de oameni de o anumita varsta si pregatire, mai putin familiarizati cu tehnologia si care nu vin zi de zi sa isi vanda produsele.

In schimb, in cazul intermediarilor care sunt prezenti zilnic in piete sau a comerciantilor care stau zile sau saptamani in targurile de profil, oferirea unor solutii moderne de plata care sa inlocuiasca POS-ul este binevenita (mai ales ca se fac economii de costuri), iar bancile au facut deja primii pasi pentru implementarea unor astfel de solutii. 

De asemenea, poate fi o solutie si pentru soferii de taxi, operatorii de curierat, firmele mici care vand alimente pe strada, etc. 

GP tom de la BCR

Este vorba de o aplicatie de plata lansata de Global Payments in parteneriat cu BCR. Aplicatia permite comerciantilor sa accepte plati cu cardul prin intermediul telefonului mobil, inlocuind astfel POS-ul, cu conditia ca telefonul pe care este descarcata din Play Store sa aiba minim Android 8, sa dispuna de tehnologie NFC si sa beneficieze de o conexiune de internet (WI-FI sau internet mobil, prin cartela). 

Procedura este relativ simpla, comerciantul introduce suma de plata, clientul apropie cardul sau telefonul propriu de dispozitivul mobil al comerciantului (pentru cei ce dispun de solutii Google Pay sau Apple Pay), introduce PIN-ul doar pentru tranzactiile de peste 100 lei, iar aplicatia proceseaza plata, conectandu-se la centrul de autorizare a platilor. 

Introducerea PIN-ului nu va fi necesara daca plata cu telefonul se va efectua prin intermediul Google Pay sau Apple Pay, fiind suficienta autentificarea biometrica. Odata plata cu cardul (Visa sau Mastercard) acceptata, platitorul va primi pe mail sau sms chitanta. 

Aplicatia ofera o metoda suplimentara de securitate, prin intermediul unei tastaturi dinamice, care apare pe ecran si prin care clientul introduce PIN-ul. Tastatura dinamica face imposibila copierea PIN-ului, in urma amprentelor lasate pe ecran. 

SoftPOS de la Alpha Bank

Serviciul Alpha PhonePOS este solutia “Tap to Phone” lansata  de Alpha Bank si presupune instalarea aplicatiei SoftPOS. 
Mai departe, ca si in cazul precedent, utilizatorul trebuie sa dispuna de un telefon mobil sau de o tableta cu tehnologie NFC pentru a-l transforma intr-un dispozitiv POS. 

Se accepta plata cu cardul de credit, de debit, cardurile prepay, telefoane inteligente, smartwatch-uri (prin Apple Pay, Google Pay, FitBit Pay, GarminPay). Pentru platile sub 100 lei nu e necesar un PIN, pentru platile de valoare mai mare securitatea datelor este asigurata de solutia “PIN on glass”.

Decontarea tranzactiilor se realizeaza in maxim 2 zile lucratoare iar solutia Alpha PhonePOS poate fi integrata cu aplicatia de gestiune a comenzilor. Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus