Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul. 

De multe ori ne-am confruntat cu situatii in care nu aveam suficienti bani cash in piete sau targuri si, pentru ca nu puteam plati cu cardul, a fost nevoie sa plecam prin apropiere in cautarea unui bancomat. 

In cazul unor mici producatori agricoli, poate fi de inteles reticenta in adoptarea POS-urilor, mai ales ca vorbim de oameni de o anumita varsta si pregatire, mai putin familiarizati cu tehnologia si care nu vin zi de zi sa isi vanda produsele.

In schimb, in cazul intermediarilor care sunt prezenti zilnic in piete sau a comerciantilor care stau zile sau saptamani in targurile de profil, oferirea unor solutii moderne de plata care sa inlocuiasca POS-ul este binevenita (mai ales ca se fac economii de costuri), iar bancile au facut deja primii pasi pentru implementarea unor astfel de solutii. 

De asemenea, poate fi o solutie si pentru soferii de taxi, operatorii de curierat, firmele mici care vand alimente pe strada, etc. 

GP tom de la BCR

Este vorba de o aplicatie de plata lansata de Global Payments in parteneriat cu BCR. Aplicatia permite comerciantilor sa accepte plati cu cardul prin intermediul telefonului mobil, inlocuind astfel POS-ul, cu conditia ca telefonul pe care este descarcata din Play Store sa aiba minim Android 8, sa dispuna de tehnologie NFC si sa beneficieze de o conexiune de internet (WI-FI sau internet mobil, prin cartela). 

Procedura este relativ simpla, comerciantul introduce suma de plata, clientul apropie cardul sau telefonul propriu de dispozitivul mobil al comerciantului (pentru cei ce dispun de solutii Google Pay sau Apple Pay), introduce PIN-ul doar pentru tranzactiile de peste 100 lei, iar aplicatia proceseaza plata, conectandu-se la centrul de autorizare a platilor. 

Introducerea PIN-ului nu va fi necesara daca plata cu telefonul se va efectua prin intermediul Google Pay sau Apple Pay, fiind suficienta autentificarea biometrica. Odata plata cu cardul (Visa sau Mastercard) acceptata, platitorul va primi pe mail sau sms chitanta. 

Aplicatia ofera o metoda suplimentara de securitate, prin intermediul unei tastaturi dinamice, care apare pe ecran si prin care clientul introduce PIN-ul. Tastatura dinamica face imposibila copierea PIN-ului, in urma amprentelor lasate pe ecran. 

SoftPOS de la Alpha Bank

Serviciul Alpha PhonePOS este solutia “Tap to Phone” lansata  de Alpha Bank si presupune instalarea aplicatiei SoftPOS. 
Mai departe, ca si in cazul precedent, utilizatorul trebuie sa dispuna de un telefon mobil sau de o tableta cu tehnologie NFC pentru a-l transforma intr-un dispozitiv POS. 

Se accepta plata cu cardul de credit, de debit, cardurile prepay, telefoane inteligente, smartwatch-uri (prin Apple Pay, Google Pay, FitBit Pay, GarminPay). Pentru platile sub 100 lei nu e necesar un PIN, pentru platile de valoare mai mare securitatea datelor este asigurata de solutia “PIN on glass”.

Decontarea tranzactiilor se realizeaza in maxim 2 zile lucratoare iar solutia Alpha PhonePOS poate fi integrata cu aplicatia de gestiune a comenzilor. Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus