Autoritatile europene vor o agentie proprie de rating

Vice-premierul Poloniei, tara ce tocmai a preluat presedentia UE, a sustinut inca o data, in fata organismelor europene, infiintarea unei agentii proprii de rating, pentru statele membre.


Noua agentie ar trebui sa fie “transparenta, de incredere si responsabila” pentru calificativele acordate.
Subiectul a intrat in atentia publica in ultimii doi ani, in conditiile in care scaderea sau cresterea calificativelor de tara de catre cele trei agentii principale de rating a ridicat numeroase semne de intrebare asupra modului in care se stabilesc aceste “scoruri”.

Calificativele oferite influenteaza puternic perceptia investitorilor si pot duce la inrautatirea situatiei unui stat, prin cresterea aversiunii la risc si scumpirea finantarii obtinute de pe pietele externe.

Pe langa infiintarea unei noi agentii, proprii, de rating, autoritatile europene au in vedere si reglementarea modului in care agentiile private pot modifica calificativele de tara acordate. De asemenea, se incearca si intensificarea competitiei, astfel incat piata sa nu mai fie dominata doar de trei jucatori.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus