Autoritatile europene vor o agentie proprie de rating

Vice-premierul Poloniei, tara ce tocmai a preluat presedentia UE, a sustinut inca o data, in fata organismelor europene, infiintarea unei agentii proprii de rating, pentru statele membre.


Noua agentie ar trebui sa fie “transparenta, de incredere si responsabila” pentru calificativele acordate.
Subiectul a intrat in atentia publica in ultimii doi ani, in conditiile in care scaderea sau cresterea calificativelor de tara de catre cele trei agentii principale de rating a ridicat numeroase semne de intrebare asupra modului in care se stabilesc aceste “scoruri”.

Calificativele oferite influenteaza puternic perceptia investitorilor si pot duce la inrautatirea situatiei unui stat, prin cresterea aversiunii la risc si scumpirea finantarii obtinute de pe pietele externe.

Pe langa infiintarea unei noi agentii, proprii, de rating, autoritatile europene au in vedere si reglementarea modului in care agentiile private pot modifica calificativele de tara acordate. De asemenea, se incearca si intensificarea competitiei, astfel incat piata sa nu mai fie dominata doar de trei jucatori.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus