Autoritatile europene vor o agentie proprie de rating

Vice-premierul Poloniei, tara ce tocmai a preluat presedentia UE, a sustinut inca o data, in fata organismelor europene, infiintarea unei agentii proprii de rating, pentru statele membre.


Noua agentie ar trebui sa fie “transparenta, de incredere si responsabila” pentru calificativele acordate.
Subiectul a intrat in atentia publica in ultimii doi ani, in conditiile in care scaderea sau cresterea calificativelor de tara de catre cele trei agentii principale de rating a ridicat numeroase semne de intrebare asupra modului in care se stabilesc aceste “scoruri”.

Calificativele oferite influenteaza puternic perceptia investitorilor si pot duce la inrautatirea situatiei unui stat, prin cresterea aversiunii la risc si scumpirea finantarii obtinute de pe pietele externe.

Pe langa infiintarea unei noi agentii, proprii, de rating, autoritatile europene au in vedere si reglementarea modului in care agentiile private pot modifica calificativele de tara acordate. De asemenea, se incearca si intensificarea competitiei, astfel incat piata sa nu mai fie dominata doar de trei jucatori.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus