Austria ramane ultima tara din UE care pastreaza secretul bancar

Austria este ultima tara din Uniunea Europeana care nu a aderat la prevederile denumite Directiva depozitelor, respectiv schimbul de informatii privind deponentii bancilor locale.


“Intelegem ca au loc discutii in Austriala acest moment pe acest subiect si speram ca Austria va urma calea Luxemburgului”, a precizat Emer Traynor, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Recent, Luxemburg a renuntat la secretul bancar, acceptand sa schimbe informatii despre cclientii care au deschise conturi in banci locale cu alte state membre.

Aceasta decizie a fost oarecum surprizatoare in conditiile in care Marele Ducat al Luxemburgului era cunoscut ca centru financiar si recunoscut penru “discretia” sistemului banacar.

Activele bancare din statul cu doar 90.000 de rezidenti sunt de 22 de ori mai mare decat nivelul PIB-ului, iar aproximativ 50% din depozite sunt detinute de cetateni UE.

“Daca ne-am schimbat pozitia o facem nu la presiuni europene...ci pentru ca amercanii nu ne dau alta varianta. Americanii fac afaceri doar cu tarile care adera la schimbul automatic de informatii”, a precizat Jean Claude Juncker, primul ministru al Luxemburgului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus