Asociatia Bancilor: Taxarea bancilor este imorala si ilegala

O taxa speciala impusa bancilor este considerata imorala si ilegala de catre bancherii romani, in conditiile in care nicio institutie de credit locala nu a beneficiat de ajutorul statului in perioada crizei.

“O asemenea prevedere este imorala, ilegala si nu ingrasa, dar poate avea efecte neplacute precum scumpirea creditelor sau blocarea si mai acuta a activitatii de creditare”, a precizat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).


Acesta considera ca atata vreme cat statul roman nu a acordat niciun fel de ajutor sistemului bancar pe perioada crizei, asa cum s-a intamplat in alte tari europene, o astfel de taxa suplimentara nu se justifica.

La finalul anului trecut, senatorul Iulian Urban a propus, printr-o initiativa legislativa, introducerea unei taxe suplimentare de 2,5% din profiturile anuale inregistrate de banci.

De asemenea, la nivel european se doreste schimbarea structurii de taxare a sistemului financiar dupa un nou model, in vederea sustinerii iesirii din criza a statelor membre.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus