Aplicarea cerintelor Basel III ar reduce puternic capitalizarea bancilor europene

Daca s-ar aplica cerintele Basel III in conditiile actuale, solvabilitatea bancilor europene ar scadea puternic, releva un studiu realizat de Autoritatea Banca Europeana si Comitetul Basel.

Studiul a luat in calcul 158 de banci, dintre care 48 de banci cu prezenta internationala si un capital in exces de 3 miliarde euro fata de nivelul minim impus (grupul 1), datele fiind aferente primului trimestru din 2011.


Daca la aceasta data s-ar fi aplicat regulile impuse de Basel III, bancile din grupul 1 ar fi cunoscut o reducere a ratei capitalului TIER 1 de la 11,9% la 6,7%, si o scadere a ratei capitalului total de la 14,4% la 7,8%.

Pentru bancile locale, din grupul 2, scaderea ratei capitalului TIER 1 ar fi fost de 3,5 procente, de la 10,9% la 7,4%, in timp ce rata capitalului total ar scadea de la 13,6% la 9,4%.

Studiul a luat in considerare regulile impuse de acordul Basel III, chiar daca bancile nu se adaptasera inca la aceste cerinte la 30 iunie 2011. In consecinta, scaderile de capital sunt puse in mare parte pe diferentele de raportare.

“Unul din principalele scopuri ale reglementarilor Basel III este de a creste rezistenta sectorului bancar prin intarirea cerintelor de capital. In consecinta, trebuie respectate cerinte mai stricte pentru definirea capitalului si calcularea activelor cu grad ridicat de risc”, se precizeaza in raportul publicat in urma studiului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus