Aplicarea cerintelor Basel III ar reduce puternic capitalizarea bancilor europene

Daca s-ar aplica cerintele Basel III in conditiile actuale, solvabilitatea bancilor europene ar scadea puternic, releva un studiu realizat de Autoritatea Banca Europeana si Comitetul Basel.

Studiul a luat in calcul 158 de banci, dintre care 48 de banci cu prezenta internationala si un capital in exces de 3 miliarde euro fata de nivelul minim impus (grupul 1), datele fiind aferente primului trimestru din 2011.


Daca la aceasta data s-ar fi aplicat regulile impuse de Basel III, bancile din grupul 1 ar fi cunoscut o reducere a ratei capitalului TIER 1 de la 11,9% la 6,7%, si o scadere a ratei capitalului total de la 14,4% la 7,8%.

Pentru bancile locale, din grupul 2, scaderea ratei capitalului TIER 1 ar fi fost de 3,5 procente, de la 10,9% la 7,4%, in timp ce rata capitalului total ar scadea de la 13,6% la 9,4%.

Studiul a luat in considerare regulile impuse de acordul Basel III, chiar daca bancile nu se adaptasera inca la aceste cerinte la 30 iunie 2011. In consecinta, scaderile de capital sunt puse in mare parte pe diferentele de raportare.

“Unul din principalele scopuri ale reglementarilor Basel III este de a creste rezistenta sectorului bancar prin intarirea cerintelor de capital. In consecinta, trebuie respectate cerinte mai stricte pentru definirea capitalului si calcularea activelor cu grad ridicat de risc”, se precizeaza in raportul publicat in urma studiului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus