Aplicarea cerintelor Basel III ar reduce puternic capitalizarea bancilor europene

Daca s-ar aplica cerintele Basel III in conditiile actuale, solvabilitatea bancilor europene ar scadea puternic, releva un studiu realizat de Autoritatea Banca Europeana si Comitetul Basel.

Studiul a luat in calcul 158 de banci, dintre care 48 de banci cu prezenta internationala si un capital in exces de 3 miliarde euro fata de nivelul minim impus (grupul 1), datele fiind aferente primului trimestru din 2011.


Daca la aceasta data s-ar fi aplicat regulile impuse de Basel III, bancile din grupul 1 ar fi cunoscut o reducere a ratei capitalului TIER 1 de la 11,9% la 6,7%, si o scadere a ratei capitalului total de la 14,4% la 7,8%.

Pentru bancile locale, din grupul 2, scaderea ratei capitalului TIER 1 ar fi fost de 3,5 procente, de la 10,9% la 7,4%, in timp ce rata capitalului total ar scadea de la 13,6% la 9,4%.

Studiul a luat in considerare regulile impuse de acordul Basel III, chiar daca bancile nu se adaptasera inca la aceste cerinte la 30 iunie 2011. In consecinta, scaderile de capital sunt puse in mare parte pe diferentele de raportare.

“Unul din principalele scopuri ale reglementarilor Basel III este de a creste rezistenta sectorului bancar prin intarirea cerintelor de capital. In consecinta, trebuie respectate cerinte mai stricte pentru definirea capitalului si calcularea activelor cu grad ridicat de risc”, se precizeaza in raportul publicat in urma studiului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus