AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor

Noutatea introdusa de serviciul pus la dispozitia bancilor de catre Transfond este ca se pot face plati intre clientii bancilor diferite, persoane fizice sau mici comercianti. 

Bancile au in acest fel un instrument superior platilor efectuate prin Revolut, Orange Money, etc unde se puteau face plati pe baza numerelor de telefon din agenda, cu conditia ca posesorii lor sa aibe deschise conturi la acelasi furnizor de servicii financiare. 

Faptul ca in cazul aplicatiilor mobile se va inlocui numarul de IBAN cu cel al telefonului mobil creste viteza tranzactiilor si scurteaza corespunzator durata pasilor pe care un utilizator obisnuit le facea pentru efectuarea unei plati.

Anterior, daca aceasta nu era salvata in Plati Favorite, utilizatorul trebuia sa introduca manual IBAN-ul beneficiarului, ceea ce nu era chiar usor cand vorbim de o aplicatie mobila si gestionarea mai multor ecrane deschise simultan. 

Contul aferent unui “alias” va fi interogat de banca initiatorului platii si creditat de banca beneficiarului (2 secunde este timpul  de raspuns la interogari, dar oficialii Transfond spun ca in practica acesta ar putea fi chiar mai mic)

Cine are acces la serviciul Alias Pay

Momentan, doar clientii CEC Bank si Bancii Transilvania, primele care au aderat la AliasPay, vor putea sa isi trimita si sa primeasca bani intre ei in baza numarului de telefon, dar pe masura ce si alte banci vor adera la acest serviciu numarul utilizatorilor va creste. 

Pentru a deveni utilizator al servicului AliasPay, clientii bancilor participante trebuie sa isi activeze mai intai acest serviciu iar prin abonarea lor datele utilizatorilor se transmit la Transfond, din acel moment fiind creata o corespondenta intre conturile bancare ale utilizatorilor si “alias”-ul lor. Dupa acest pas, se pot face plati fara a cunoaste codul IBAN al beneficiarului, fara a fi necesara existenta unui card, ci doar in baza numarului sau de telefon.

Cum decurg platile?

Clientul acceseaza aplicatia de mobil banking sau alta aplicatie care include servicul AliasPay, selecteaza numarul de telefon al beneficiarului, selecteaza apoi suma si transmite mesajul de plata. 

Serviciul presupune o singura asociere intre un IBAN si un numar de telefon, deci nu se vor putea face plati de pe doua telefoane sau de pe un telefon cu doua cartele folosind doua numere de telefon si acelasi cont bancar. 

Desi majoritatea platilor vizeaza acum persoanele fizice, intre prieteni sau rude, pentru transferuri de bani si impartirea notelor de plata, se vor putea face plati instant si la mici comercianti sau prestatori de servicii prin acelasi sistem, trebuie ca acestia sa furnizeze numarul de telefon clientului, iar acesta le va trimite banii in cont prin AliasPay. 

Platile initiate prin AliasPay pot fi plati traditionale sau plati instant, in functie de implementarea platilor instant de catre bancile participante la sistemul AliasPay (de pilda intre CEC Bank si Banca Transilvania sunt posibile platile instant) sau de optiunea clientului.
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

Cum i-a ajutat in mod concret Conso pe doi dintre utilizatorii sai
Cum i-a ajutat in mod concret Conso pe doi dintre utilizatorii sai

Doi dintre participantii la sondajul realizat in randul utilizatorilor Conso la finalul anului trecut, ne-au dat detalii despre modul in care au descoperit site-ul, cum au fost ajutati in demersurile lor de informatiile de pe site, modul in care folosesc Conso si ce ar dori dezvoltat sau imbunatatit.

17 Martie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus