Agentiile de rating vor avea noi restrictii la acordarea de ratinguri suverane

Comisia Europeana are in plan inasprirea conditiilor de functionare a agentiilor de rating, in special in ceea ce priveste acordarea de calificative de tara.


Avand in vedere implicatiile mari aduse de scaderea calificativelor de tara, Comisia Europeana doreste ca statele sa aiba posibilitatea de a verifica acuratetea informatiilor utilizate de catre agentiile de rating, inainte ca rezultatele sa fie facute publice.

“Este o problema de stabilitate financiara. Este o problema de responsabilitate politica si democratica. Cine poate justifica si accepta ca anumite companii private sa aiba atata putere asupra populatiei?”, a precizat Michel Barnier, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii.

Mai mult, la nivel european se doreste si o modificare a actelor normative, pentru a nu se mai face raportari in diverse acte la ratingurile oferite de agentiile specializate.

 “O alta prioritate pe care o avem: imbunatatirea competitiei in sector. Dupa cum am spus si in trecut, consider ca piata agentiilor de rating este prea concentrata, si o concurenta si o diversitate mai mari sunt esentiale”, a mai adaugat Barnier.

Intarirea legislatiei in domeniu este sustinuta si de catre Parlamentul European. Autoritatea care va monitoriza activitatea agentiilor de rating va fi nou infiintata ESMA (Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus