Agentiile de rating vor avea noi restrictii la acordarea de ratinguri suverane

Comisia Europeana are in plan inasprirea conditiilor de functionare a agentiilor de rating, in special in ceea ce priveste acordarea de calificative de tara.


Avand in vedere implicatiile mari aduse de scaderea calificativelor de tara, Comisia Europeana doreste ca statele sa aiba posibilitatea de a verifica acuratetea informatiilor utilizate de catre agentiile de rating, inainte ca rezultatele sa fie facute publice.

“Este o problema de stabilitate financiara. Este o problema de responsabilitate politica si democratica. Cine poate justifica si accepta ca anumite companii private sa aiba atata putere asupra populatiei?”, a precizat Michel Barnier, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii.

Mai mult, la nivel european se doreste si o modificare a actelor normative, pentru a nu se mai face raportari in diverse acte la ratingurile oferite de agentiile specializate.

 “O alta prioritate pe care o avem: imbunatatirea competitiei in sector. Dupa cum am spus si in trecut, consider ca piata agentiilor de rating este prea concentrata, si o concurenta si o diversitate mai mari sunt esentiale”, a mai adaugat Barnier.

Intarirea legislatiei in domeniu este sustinuta si de catre Parlamentul European. Autoritatea care va monitoriza activitatea agentiilor de rating va fi nou infiintata ESMA (Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor
AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor

Noutatea introdusa de serviciul pus la dispozitia bancilor de catre Transfond este ca se pot face plati intre clientii bancilor diferite, persoane fizice sau mici comercianti.

23 Martie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus