top banner

Ghid credite auto

La ce riscuri trebuie sa fim atenti?

Cuprins
  Daca pana acum exista posibilitatea de a alege intre creditele in lei si cele in valuta, in prezent bancile ofera credite aproape exclusive in moneda nationala. Creditele in valuta au fost eliminate aproape in totalitate, bancile putand sa dea credite in valuta doar celor care obtin venituri in valuta. De asemenea, imprumuturile in lei au ajuns la costuri similare sauchiar si mai mici decat cele in valuta, in conditiile in care nu exista nici risc valutar pentru cei care se imprumuta.
  Pe langa diferenta de cost, care in ultimii ani a inceput sa se inverseze, creditele in lei devenind mai ieftine decat cele in euro, creditele in valuta depind in plus de evolutia cursului de schimb. Principalul risc este ca leul sa se deprecieze si ratele la credit sa creasca neasteptat.
  Pe de alta parte, nici creditele in lei nu sunt lipsite total de riscuri. Dobanzile sunt in general variabile si urmaresc indeaproape evolutia indicelui de care sunt legate, respectiv Robor. Asa cum s-a observat in trecut, amplitudinea variatiei indicelui Robor poate sa fieextrem de mare in timp. Daca tinem cont ca perioada de rambursare la aceste credite este de pana la 5 ani, trebuie tinut cont si de riscul de dobanda, cu alte cuvinte de riscul ca Robor sa creasca in aceasta perioada.
  De aceea, este recomandat ca cei care se imprumuta sa nu se indatoreze pana la limita maxima. Ei trebuie sa-si rezerve o marja de siguranta in bugetul lunar, din care sa poata acoperi o eventuala majorare a ratelor la credit.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Credite auto

  Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Leasing auto

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto

  Comparații

  Credite auto

  Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit

  Compară

  Info Financiar