top banner

Ghid credite auto

Care este costul creditului?

Cuprins
  Rata dobanzii sau rata lunara reprezinta adesea cele mai folosite instrumente de departajare a ofertelor, atunci cand o persoana compara costul creditelor. Ambele sunt insa la fel de inselatoare.
  Rata lunara este o adevarata capcana, pentru ca valoarea ei este influentata in primul rand de perioada de rambursare. O perioada de rambursare mai mare aduce foarte usor o rata mai mica, insa si costul total creste proportional, platind mai multe dobanzi si comisioane catre banca.
  Nici rata dobanzii nu trebuie folosita ca unicul criteriu de selectie. O dobanda foarte mica poate ascunde uneori comisioane semnificative, cu impact puternic asupra costului total al creditului.
  Cel mai bine este sa se tina seama de dobanda anuala efectiva, denumita pe scurt - DAE. Aceasta exprima sub forma procentuala, costul total al creditului si cuprinde dobanda, comisioanele si asigurarea de viata. Atat bancile cat si celelalte institutii financiare (cum sunt firmele de leasing) sunt obligate sa afiseze DAE la finantarile auto, conform legii creditului de consum. Mai multe informatii pe aceast subiect, gasiti in Ghidul DAE.
  In sectiunea de comparare a creditelor auto, Conso.ro afiseaza pentru fiecare produs DAE personalizata. Aceasta este generata in functie de valoarea si durata creditului introduse de utilizatori.
  DAE personalizata cuprinde include costurile cu dobanzile si comisioanele aferente, mai putin primele de asigurare. In general, la creditele auto, bancile solicita incheierea unei polite de asigurare full-casco.
  Un alt aspect important de care trebuie tinut cont in alegerea creditului este tipul dobanzii: fixa sau variabila. Daca se estimeaza ca, in urmatorii ani, ratele dobanzilor vor scadea, atunci este recomandata alegerea unei dobanzi variabile deoarece ea va permita ca pe viitor rata lunara sa scada.
  Invers, daca se asteapta ca dobanzile vor creste, alegerea unui credit cu dobanda fixa elimina riscul ca rata lunara sa se majoreze ulterior, cu conditia ca un astfel de tip de credit sa existe pe piata in acel moment.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Credite auto

  Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Leasing auto

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto

  Comparații

  Credite auto

  Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit

  Compară

  Info Financiar