Distribuitorul de energie electrica Enel, investigat pentru abuz de pozitie dominanta

Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la E-Distributie Muntenia si la sediile a 4 companii care proiecteaza si executa instalatii de racordare la reteaua electrica, in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta al operatorului de distributie a energiei electrice in zona pentru care detine licenta emisa de ANRE.

Cele 4 companii care proiecteaza si executa instalatii de racordare la reteaua electrica sunt Electrical Power Consulting, Simco International Impex, Institutul de Studii si Proiectari Energetice – ISPE si Servicii Energetice Muntenia.

Autoritatea de concurenta suspecteaza ca E-Distributie Muntenia (fosta Enel Distributie Muntenia) ar discrimina unele companii prestatoare de servicii conexe prin selectarea unor operatori pe alte criterii decat cele prevazute de legislatia in vigoare, conform unui raport publicat de Consiliul Concurentei.

In acest fel, ar putea fi afectati si consumatorii prin influentarea de catre EDM a solutiilor tehnice propuse utilizatorilor, a duratei si a costurilor de racordare la reteaua de energie electrica, precum si a optiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate.

"Consiliul Concurentei a derulat o inspectie inopinata cu privire la procesul de racordare la retea in zona de responsabilitate a E-Distributie Muntenia. Societatea coopereaza pe deplin cu autoritatea competenta, punand la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate. In aceasta etapa preliminara, nu putem face alte comentarii", au precizat reprezentantii E-Distributie Muntenia.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

GHIDURI


Schimbare furnizor energie electrica

Ghid complet despre ce presupune schimbarea furnizorul de energie electrica, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand schimbam furnizorul, care sunt etapele procesului si ce se intampla daca furnizorul de energie electrica da faliment in Ghidul de utilitati.

Inapoi sus