top banner

Vor mai creste dobanzile la depozite?

09 August 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Vor mai creste dobanzile la depozite?

Imprumuturile statului pe termen lung s-au ieftinit usor, iar dobanda titlurilor de stat pentru populatie a stagnat in august, in paralel cu renuntarea la scadentele peste 1 an. 
In ultimele luni, bancile au fost fortate sa majoreze dobanzile la depozite pe doua cai: BNR a aspirat lichiditatea din piata, iar statul a lansat emisiuni cu certificate de trezorerie pentru populatie la dobanzi din ce in ce mai mari. 
In iulie, aceste dobanzi erau de 8,25% pe an la scadenta de 12 luni si de 8,6% pe an la cea de 36 de luni. Incepand din 8 august, noua emisiune Tezaur pentru populatie are dobanzi tot de 8,25% pe 12 luni, insa nu mai exista emisiune pentru scadente mai lungi. 
Poate fi un semnal ca puseul inflationist este pe care sa se epuizeze si ca nu vom mai avea, cel putin o perioada, cresteri de preturi substantiale, dupa cum poate fi doar o pauza in asteptarea unei ierni care se anunta extrem de dificila. 
 
Cel putin pana in martie, cand plafonarile din zona energiei pentru populatie expira, nu se intrevad la acest moment motive serioase pentru cresteri accelerate de preturi. 
Faptul ca statul nu mai vrea sa se imprumute de la populatie  pe termen lung arata, daca acest trend se confirma si lunile urmatoare, ca percepe ca un cost nejustificat plata acestor randamente de peste 8% in conditiile in care inflatia isi epuizeaza efectele generate de razboiul din proximitate.
Dupa ce dobanzile la care statul se imprumuta pe termen de 10 ani depasisera 9% in iulie, pe fondul unor evolutii mai bune din pietele de capital externe si al reducerii sentimentului de risc, si dobanzile la care se imprumuta Ministerul Finantelor din piata interna s-au redus recent. 
Pe 4 august de pilda, MF a atras 1,1 miliarde lei printr-o emisiune de obligatiuni de stat cu o maturitate de 84 de luni, la un randament mediu de 8,36% pe an. 
Care este strategia recomandata acum?
Sa ne amintim ca in ultimele 3 luni, cresterea dobanzilor la care se imprumuta statul de la populatie fusese un catalizator pentru cresterea dobanzilor la depozite. 
Daca in mai 2022 statul platea dobanzi de 5,5% la un an si de 6,15% la 3 ani, in iulie se ajunsese deja la 8,25% la un an si 8,6% la 3 ani, un salt important. 
Sfatul Conso fusese atunci sa plasati esalonat bani in oferta de titluri de stat pentru populatie pentru a ramane cu grosul sumelor pentru perioada cand inflatia se apropie de punctul de inflexiune, iar trendul de crestere al dobanzilor sa se apropie de final. 
Este posibil sa ne apropiem de acel stadiu? Unele semnale par sa indice asta, dar nimic nu mai este sigur intr-o lume atat de afectata in ultimii ani de o pandemie aparuta de nicaieri si de un razboi la fel de surprinzator in regiune.
Din pacate, cea mai lunga scadenta pentru titlurile de stat in august este de un an dar nu este deloc exclus sa avem si o emisiune Fidelis in septembrie si atunci e greu de crezut ca vom vorbi de o singura scadenta pe lei. 
Chiar daca castigul net oferit de depozitele bancare la termen este in prezent, sub cel aferent titlurilor de stat, avand in vedere faptul ca veniturile din dobanzile titlurilor de stat nu sunt impozabile, iar dobanzile bancare sunt impozitate cu 10% (TBI Bank ofera 9% la depozitele constituite pe 1 an, Pro Credit Bank -8%, Patria Bank si Tech Ventures Bank-7,5%, Intesa Sanpaolo Bank -7,25%, CEC Bank-7,2% iar First Bank- 7,15%), putem inca asista la cresteri usoare in urmatoarele luni, pentru a se echilibra ofertele. 
In plus, bancile au si scadente mai lungi in acest moment unde dobanzile sunt ceva mai mari si nu ar trebui ocolite in scenariul in care trendul inflationist e pe final. 
De exemplu TBI Bank plateste dobanda de 9,8% pe an la depozitele constituite pe 3 ani, Intesa Sanpaolo Bank ofera 8% ca si Tech Ventures Bank, CEC-ul 7,7%, etc. 
Pentru a selecta depozitul la termen dorit consultati comparatoarele Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

O noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, disponibila la subscriere intre 18 septembrie si 3 octombrie, vine cu dobanzi mai reduse la lei si cu cresteri de dobanda la euro la scadenta de un an.

18 Sep 2023 | Depozite
Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Ultima varianta a pachetului de ajustari fiscale pregatit de autoritati ajunsa in presa tinteste, printre altele, cresterea veniturilor bugetare prin impozitarea dobanzilor la titlurile de stat.

05 Sep 2023 | Depozite
Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Titlurile de stat pentru donatorii de sange se tranzactioneaza la bursa peste valoarea nominala si exista schimburi zilnice, in ciuda numarului relativ mic de investori in cele doua emisiuni.

24 Aug 2023 | Depozite
Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Daca pana de curand bancile ofereau stimulente pentru asigurarile de viata sau somaj atasate creditelor, iata ca apar si asigurari cuplate cu depozitele la termen.

16 Aug 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii