top banner

Statul scade usor dobanzile la titlurile de stat. Ce vor face bancile?

02 Septembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Statul scade usor dobanzile la titlurile de stat. Ce vor face bancile?

Foto: unsplash.com

Atat titlurile de stat din programul Tezaur, cat si cele din programul Fidelis puse la vanzare din 1 septembrie au dobanzi mai mici la lei decat la precedentele emisiuni, in ciuda mentinerii inflatiei la cote ridicate.
Prin Trezorerii si Posta, pana in 27 septembrie, se pot cumpara titluri Tezaur in lei cu dobanzi de 7,75% cu scadenta la un an si 7,90% cu scadenta la doi ani. 
Titlurile de stat tranzactionate la bursa din programul Fidelis, pot fi cumparate pana pe 16 septembrie la dobanzi de 8% la 3 ani pentru lei si 1,85% pentru cele in euro cu scadenta la un un an si cu dobanzi de 2,65% pentru cele cu scadenta la 2 ani. 
Titlurile aferente programului Tezaur au valori nominale de 1 leu, iar cele din cadrul programului Fidelis de 100 lei/100 euro. 
Cum stateau lucrurile la ultimele emisiuni
In iunie, ultima emisiune Fidelis avea la lei dobanzi de 7,2% la un an si 7,8% la 3 ani, iar la euro dobanzile erau de 1,4% la un an si 2,3% la 2 ani.
La Tezaur, emisiunea din august avea dobanzi de 8,25% la un an, iar cea din iulie de 8,25% la un an si 8,6% la 3 ani. 
Rata inflatiei in iulie a fost de 15%, iar cea din iunie de 15,1%, prin urmare statul a inceput sa taie randamentele la titlurile de stat in lei fara sa mai astepte datele pe august. 
Ce a determinat schimbarea randamentelor?
O posibila explicatie vine din cresterea gradului de indatorare a statului in ultima vreme, care trebuie sa fie mai putin darnic in ceea ce priveste dobanzile, daca vrea sa pastreze servicul datoriei la cote decente. 
In plus, scaderea randamentelor pentru populatie vine si pe fondul scaderii randamentelor la care statul se imprumuta de la banci. De la peste 9% la obligatiunile pe 10 ani la inceputul verii s-a coborat deja spre 8%, iar impulsul a fost preluat si de titlurile de stat. 
De ce Ministerul Finantelor e mai darnic la imprumuturile in euro?
Daca scaderea randamentelor la obligatiunile in lei pentru populatie e vizibila atat la programul Tezaur cat si la Fidelis, dobanzile la euro au crescut in septembrie fata de cele oferite in iunie. 
Explicatia posibila are legatura cu schimbarea de filosofie monetara din partea UE, care pare decisa sa creasca dobanda de politica monetara mai rapid, deci depozitele in euro vor fi recompensate la randul lor mai bine. 
Insa in ceea ce priveste euro, asistam si la neasteptata scadere a cursului din ultima luna, de la palierul de 4,94 lei/euro la care statea din toamna anului trecut, la putin peste de 4,83 lei din prezent, o evolutie surprinzatoare care face bine in procesul dezinflationist, dar care nu este justificata de starea economiei. 
Loc Banca Dobanda depozit 12 luni (%) Castig la 20.000 lei
1 TBI Bank 9 1.620
2 Banca Romaneasca 8.5 1.530
3 Intesa Sanpaolo Bank 8.25 1.485
4 ProCredit Bank 8 1.440
5 Techventures Bank 8 1.440
6 Patria Bank 7.75 1.395
7 Libra Internet Bank 7.5 1.350
Vor urma bancile exemplul Trezoreriei?
Bancile locale au crescut dobanzile, insa cele mai multe dintre ele intr-un ritm mai lent decat o facuse statul si e mai greu de crezut ca se vor grabi acum sa se sincronizeze cu Trezoreria. 
Daca calculam in termeni de castig net (avand in vedere ca la titlurile de stat nu se plateste impozitul pe venit de 10% care se retine pentru depozitele bancare), sunt inca putine banci care sa ofere o dobanda comparabila cu cea a titlurilor de stat la 1, 2 sau 3 ani, in ciuda randamentului redus recent. 
La un an de pilda cea mai buna dobanda o ofera TBI Bank (9%, echivalentul a 8,1% net), urmata de Banca Romaneasca cu 8,5% (7,65% net) , Intesa SanPaolo Bank cu 8,25%, ProCredit Bank si Techventures Bank cu 8% (7,2% net), Patria Bank cu 7,75% si Libra Internet Bank cu 7,5%
La 2 ani topul include TBI Bank cu 9,6% (8,64% net), Patria Bank, Techventuers Bank si Intesa Sanpaolo Bank cu 8% (7,2% net). 
La la 3 ani avem TBI Bank cu 9,8% (8,82% net), Techventures Bank cu 8,5% (7,65% net), Intesa Sanpaolo Bank, Banca Transilvania cu 8% (7,2% net), CEC Bank cu 7,7%.
Pentru a alege depozitul la termen potrivit consultati comparatorul Conso.  
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Bancile premiaza clientii noi cu dobanzi mai mari la depozite

Bancile premiaza clientii noi cu dobanzi mai mari la depozite

Daca practica oferirii unor dobanzi mai bune pentru fondurile nou atrase nu e noua in piata bancara, CEC Bank propune un pachet de cont curent cu dobanda preferentiala la depozitul cu depuneri ulterioare, doar pentru clientii noi.

21 Sep 2022 | Depozite
Economisirea pe termen lung in euro are dezavantaje acum

Economisirea pe termen lung in euro are dezavantaje acum

In conditiile in care bancile centrale din UE si SUA se misca in directia cresterii dobanzilor, blocarea banilor pe scadente mai lungi in euro la dobanzile din prezent se poate dovedi o idee neinspirata.

19 Sep 2022 | Depozite
Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Produsele de economisire pentru copii pot fi folosite ca pretext pentru a pune bani de-o parte de intreaga familie, atunci cand randamentele sunt incurajatoare.

18 Aug 2022 | Depozite
Vor mai creste dobanzile la depozite?

Vor mai creste dobanzile la depozite?

Imprumuturile statului pe termen lung s-au ieftinit usor iar dobanda titlurilor de stat pentru populatie a stagnat in august, in paralel cu renuntarea la scadentele peste 1 an.

09 Aug 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii