top banner

Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

16 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

Foto Unsplash.com

Primul semnal mai consistent de scadere a inflatiei repune pe tapet cautarea momentului optim pentru a face depozite pe scadente mai mari de un an, cele mai bine remunerate. 
Cei care au facut depozite la in lei la inceputul anului cu o scadenta mai lunga de cateva luni, au motive de regret in prezent. 
Crestere mare a dobanzilor fata de inceputul anului
Potrivit BNR, dobanda medie la depozitele nou constituite de populatie cu scadenta intre 6 si 12 luni fusese de 2,39% in ianuarie. 
Pe masura ce inflatia a continuat sa avanseze si bancile sa ofere dobanzi in crestere randamentul mediu a continuat sa urce si a fost in luna septembrie (ultimul raport lunar publicat de banca centrala) de 7,23%. 
O dobanda de sub 8% ramane inca mult sub inflatie (15,3% in octombrie), dar ofera ocazia de a se recupera macar o parte din avansul preturilor de consum.
Iar dobanzile au continuat sa urce din septembrie, astfel incat la Trezorerie populatia poate cumpara titluri de stat pana pe 25 noiembrie la dobanzi de 8,7% la un an si 9,15% la doi ani. 
Daca cei care au facut depozite pe termene mai lungi in ianuarie au motive de tristete, ce se va intampla cu cei care ar lua o decizie asemanatoare la dobanzile din acest moment in piata? 
Vor mai creste dobanzile la termen in ritm la fel de accelerat sau ne pregatim pentru o stagnare urmata de reducere a acestora? 
Cel mai bun reper de luat in calcul este indicele preturilor de consum care a facut un prim pas inapoi mai consistent in octombrie, scazand de la 15,9% in septembrie, anualizat, la 15,3% in octombrie. 
O prima tentativa de scadere a preturilor am vazut si in iulie 2022, cand inflatia anualizata a scazut de la 15,1%, valoare consemnata pentru luna iunie, la 15%.
Dar a fost doar un mic foc de paie pentru ca preturile au continuat sa urce pana aproape de 16% in septembrie. Luna trecuta a fost prima luna cu o scadere mai ampla iar momentul de maxim al inflatiei este tot mai aproape, daca nu a fost depasit deja. 
Asta deoarece din primavara acestui an se aplica schema de plafonare a pretului la energie si cum energia a fost principalul motiv al inflatiei, preturile la gaze si energia electrica nu vor mai avea mare efect asupra inflatiei anualizate din aprilie 2023, cand se implineste un an de la plafonarea lor.  
Si, in absenta unei inflatii in crestere, bancile si Trezoreria vor bonifica mai putin generos depozitele la termen. 
Care sunt randamentele oferite de banci in prezent?
La termen de 12 luni, cea mai buna oferta o are TBI Bank (9%), urmata de Intesa Sanpaolo Bank (8,75%), ProCredit Bank (8,6%), CEC Bank (8,2%) si un grup de 4 banci cu 8% (Unicredit, BCR, Patria Bank, Techventures Bank).
La 24 luni avem TBI Bank cu 9,6%, CEC Bank cu 8,45% si 5 banci cu 8% (BCR, Intesa, Libra Bank, Patria Bank si Techventures Bank).
La 3 ani gasim TBI Bank cu 9,8%,  CEC Bank cu 8,7%, Banca Transilvania si Techventures Bank cu 8,5%.
Daca inflatia si-a atins maximul sau o va face in urmatoarele 2-3 luni, un depozit cu scadenta mai lunga de 12 luni ar fi castigator daca ne referim la plasamentele in lei. 
Cine isi deschide un astfel de depozit are acces la un randament net de pana la 9% (chiar 9,15% daca ne raportam la titlurile de stat pe 2 ani) si are mari sanse ca la un moment dat sa ajunga chiar la un plasament cu dobanzi real-pozitive. 
De remarcat un fenomen interesant-daca dobanzile la inceputul anului erau nestimulative pentru economisire si multi bani erau pastrati in conturile curente, pe masura ce a avansat inflatia si bancile au inceput sa urce la randul lor dobanzile la termen, valoarea banilor pastrati in conturile curente a inceput sa scada gradual, de la 100 miliarde lei in ianuarie la 90 miliarde lei in septembrie. In acelasi timp, valoarea depozitelor la termen in lei a urcat de la 65,4 miliarde lei la 70,8 miliarde in septembrie. 
Pentru a identifica cele mai avantajoase depozite la termen utilizati comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Statul semnalizeaza ca vrea sa se imprumute mai ieftin de la populatie in lei, dar mai scump in euro iar noua emisiune Fidelis este concurata puternic de cele mai bune dobanzi bancare la termen in moneda nationala, contrar modului in care decurgeau lucrurile pana acum.

29 Noi 2022 | Depozite
Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

Titlurile de stat in euro emise anterior si care se tranzactioneaza cu discount ofera randamente superioare depozitelor la termen.

24 Noi 2022 | Depozite
Avem un nou puseu de crestere pentru dobanzile la termen

Avem un nou puseu de crestere pentru dobanzile la termen

Ministerul Finantelor da tonul in concertul majorarii randamentelor, cu dobanzi in urcare cu aproximativ un punct procentual la ultima emisiune din noiembrie pentru titlurile de stat aferente programului Tezaur.

03 Noi 2022 | Depozite
Leu, euro sau dolar? In ce este mai bine sa economisim si sa ne imprumutam

Leu, euro sau dolar? In ce este mai bine sa economisim si sa ne imprumutam

Cursul leu-euro a parasit in vara stabilitatea cu care ne obisnuise in ultimele luni, cand oscilase putin in jurul valorii de 4,94 lei, dar per total cei care au economisit in lei sunt in castig in 2022 fata de cei care au economisit in euro.

01 Noi 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii