top banner

Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

16 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

Foto Unsplash.com

Primul semnal mai consistent de scadere a inflatiei repune pe tapet cautarea momentului optim pentru a face depozite pe scadente mai mari de un an, cele mai bine remunerate. 
Cei care au facut depozite la in lei la inceputul anului cu o scadenta mai lunga de cateva luni, au motive de regret in prezent. 
Crestere mare a dobanzilor fata de inceputul anului
Potrivit BNR, dobanda medie la depozitele nou constituite de populatie cu scadenta intre 6 si 12 luni fusese de 2,39% in ianuarie. 
Pe masura ce inflatia a continuat sa avanseze si bancile sa ofere dobanzi in crestere randamentul mediu a continuat sa urce si a fost in luna septembrie (ultimul raport lunar publicat de banca centrala) de 7,23%. 
O dobanda de sub 8% ramane inca mult sub inflatie (15,3% in octombrie), dar ofera ocazia de a se recupera macar o parte din avansul preturilor de consum.
Iar dobanzile au continuat sa urce din septembrie, astfel incat la Trezorerie populatia poate cumpara titluri de stat pana pe 25 noiembrie la dobanzi de 8,7% la un an si 9,15% la doi ani. 
Daca cei care au facut depozite pe termene mai lungi in ianuarie au motive de tristete, ce se va intampla cu cei care ar lua o decizie asemanatoare la dobanzile din acest moment in piata? 
Vor mai creste dobanzile la termen in ritm la fel de accelerat sau ne pregatim pentru o stagnare urmata de reducere a acestora? 
Cel mai bun reper de luat in calcul este indicele preturilor de consum care a facut un prim pas inapoi mai consistent in octombrie, scazand de la 15,9% in septembrie, anualizat, la 15,3% in octombrie. 
O prima tentativa de scadere a preturilor am vazut si in iulie 2022, cand inflatia anualizata a scazut de la 15,1%, valoare consemnata pentru luna iunie, la 15%.
Dar a fost doar un mic foc de paie pentru ca preturile au continuat sa urce pana aproape de 16% in septembrie. Luna trecuta a fost prima luna cu o scadere mai ampla iar momentul de maxim al inflatiei este tot mai aproape, daca nu a fost depasit deja. 
Asta deoarece din primavara acestui an se aplica schema de plafonare a pretului la energie si cum energia a fost principalul motiv al inflatiei, preturile la gaze si energia electrica nu vor mai avea mare efect asupra inflatiei anualizate din aprilie 2023, cand se implineste un an de la plafonarea lor.  
Si, in absenta unei inflatii in crestere, bancile si Trezoreria vor bonifica mai putin generos depozitele la termen. 
Care sunt randamentele oferite de banci in prezent?
La termen de 12 luni, cea mai buna oferta o are TBI Bank (9%), urmata de Intesa Sanpaolo Bank (8,75%), ProCredit Bank (8,6%), CEC Bank (8,2%) si un grup de 4 banci cu 8% (Unicredit, BCR, Patria Bank, Techventures Bank).
La 24 luni avem TBI Bank cu 9,6%, CEC Bank cu 8,45% si 5 banci cu 8% (BCR, Intesa, Libra Bank, Patria Bank si Techventures Bank).
La 3 ani gasim TBI Bank cu 9,8%,  CEC Bank cu 8,7%, Banca Transilvania si Techventures Bank cu 8,5%.
Daca inflatia si-a atins maximul sau o va face in urmatoarele 2-3 luni, un depozit cu scadenta mai lunga de 12 luni ar fi castigator daca ne referim la plasamentele in lei. 
Cine isi deschide un astfel de depozit are acces la un randament net de pana la 9% (chiar 9,15% daca ne raportam la titlurile de stat pe 2 ani) si are mari sanse ca la un moment dat sa ajunga chiar la un plasament cu dobanzi real-pozitive. 
De remarcat un fenomen interesant-daca dobanzile la inceputul anului erau nestimulative pentru economisire si multi bani erau pastrati in conturile curente, pe masura ce a avansat inflatia si bancile au inceput sa urce la randul lor dobanzile la termen, valoarea banilor pastrati in conturile curente a inceput sa scada gradual, de la 100 miliarde lei in ianuarie la 90 miliarde lei in septembrie. In acelasi timp, valoarea depozitelor la termen in lei a urcat de la 65,4 miliarde lei la 70,8 miliarde in septembrie. 
Pentru a identifica cele mai avantajoase depozite la termen utilizati comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Pana pe 10 aprilie, cei interesati de titlurile de stat in euro pot plasa banii intr-o noua emisiune Fidelis la dobanzi care se apropie de 6% pe an, un randament deja apropiat de cel al economisirii in lei.

27 Mar 2023 | Depozite
De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite
Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale.

14 Feb 2023 | Depozite
Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung.

27 Ian 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii