top banner

Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

24 August 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Foto Unsplash.com

Titlurile de stat pentru donatorii de sange se tranzactioneaza la bursa peste valoarea nominala si exista schimburi zilnice, in ciuda numarului relativ mic de investori in cele doua emisiuni.
La prima emisiune Fidelis din luna martie cand a existat, in premiera, un bonus de dobanda de 1% pentru donatorii de sange, au participat 1.000 de investitori iar 4 luni mai tarziu, la emisiunea din iulie, alte 1.300 de persoane au donat sange si au cumparat titluri de stat. 
Emisunea R2404B, pentru prima transa a donatorilor de sange cu investitii in titluri de stat, se tranzactoneaza in prezent in jurul a 100,7% din valoarea nominala (cu dobanda acumulata intre timp, dobanda platita de cumparator in momentul trazactiei, am avea o cotatie de 103,5%). 
Investitorii-donatori au cumparat obligatiunile de stat cu un cupon de 7,7% iar randamentul brut pe care l-ar obtine cineva care cumpara din piata aceste titluri este de 6,4%, destul de apropiat de dobanzile ultimelor titluri de stat lansate in programul Tezaur. 
In intervalul 16-22 august au existat tranzactii zilnice cu aceste obligatiuni iar volumul cumulat a fost de 282 de titluri (valoarea nominala este de 100 lei). 
Emisiunea R2408B, unde este prinsa a doua transa a donatorilor de sange, abia listata la bursa in aceasta luna, se tranzactioneaza in prezent la 100,5% din valoarea nominala. Dobanda cuponului este de 7,3% iar randamentul brut pe care l-ar obtine un eventual cumparator este de 6,7% (de aici ar trebui scazut comisionul brokerului, de 0,1-0,2%). 
In intervalul 18-22 august au existat de asemenea tranzactii zilnice, iar rulajul total a fost de 385 de titluri. 
De unde rezulta ca o parte dintre detinatorii de titluri au vazut oportunitatile pe termen scurt, desi exista un bonus de dobanda de 1 punct procentual la detinerea pe un an care ar fi incurajat detinerile pana la scadenta. 
Cumparate prin bursa, titlurile de stat pot fi mai atractive
Pe scadente comparabile, titlurile de stat cumparate prin Trezorerie, in cadrul programului Tezaur, pot fi uneori mai putin atractive decat cele deja listate in cadrul programului Fidelis si care pot fi achizitionate prin intemediul unui broker. 
Informatia este utila mai ales acelor persoane care ruleaza un portfoliu compus din titluri de stat pe diferite scadente si care urmaresc permenent duelul randamentelor intre programele Tezaur si Fidelis, dupa listarea celor din urma la bursa. 
De exemplu, statul a lansat o noua emisiune Tezaur in aceasta saptamana iar dobanzile sunt de 6,3% la un an si de 7,2% la 3 ani. Sunt randamente similare cu cele de la precedenta emisiune din intervalul 20 iulie-17 august, ceea ce denota faptul ca, cel putin pentru moment, scaderea dobanzilor va lua o pauza. 
Ultima emisiune Fidelis, derulata intre 17-28 iulie, a oferit dobanzi identice, respectiv 6,3% la un an si 7,2% la 3 ani (donatorii de sange au primit un bonus de dobanda, 7,3% la un an). 
Cei care ar dori acum sa plaseze banii la scadenta de un an, pe langa emisiunea Tezaur, au la dispozitie mai multe emisiuni Fidelis listate la bursa anterior. 
Emisiunea R2408A, scadenta in august 2024, propune un randament brut de 7,2%. 
Ultima tranzactie a fost la 97,7% din valoarea nominala. Emisiunea respectiva, emisa in august 2020, are un cupon de 4,5%, iar pretul s-a ajustat la bursa pentru ca investitorii sa beneficieze de un randament apropiat celui oferit de obligatiunile din ultimele emisiuni.
Scazand si comisionul brokerului, de 0,1-0,2%, tot ajungem la un randament superior celui propus acum de ultima emsiune Tezaur la un an (6,3%).
Exista insa si exceptii, emisiunea R2408C, ultima sosita la bursa, se tranzactioneaza la 100% din valoarea nominala oferind un randament brut de numai 5,7%, inferior deci titlurilor Tezaur (cuponul este de 6,3%). 
Ca regula, cu cat emisiunea tranzactionata este mai departe de momentul listarii (dar nu foarte aproape de momentul scadentei) discounturile sunt mai mari, cu cat suntem mai aproape de momentul listarii sau cel al scadentei, discounturile sunt minime (imediat dupa listare nu prea exista vanzatori presati de timp si cu putina vreme inainte de scadenta nu prea are sens vanzarea cu discount, oricum se va returna principalul integral plus dobanda in curand). 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

In ultima perioada mai multe banci si-au ajustat dobanzile la termen in lei, cele mai lovite fiind randamentele pe termen de 24-36 luni. Pe anumite scadente, plasamentele in euro rivalizeaza cu cele in lei.

07 Dec 2023 | Depozite
Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.

27 Noi 2023 | Depozite
Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.

18 Oct 2023 | Depozite
Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei.

06 Oct 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii