top banner

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

07 Decembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

Foto Unsplash.com

In ultima perioada mai multe banci si-au ajustat dobanzile la termen in lei, cele mai lovite fiind randamentele pe termen de 24-36 luni. Pe anumite scadente, plasamentele in euro rivalizeaza cu cele in lei.
Fenomenul este mai evident in cazul bancilor mari, care au taiat destul de agresiv dobanzile la depozitele in lei. 
Astfel, printre bancile de talie mare, cea mai mare dobanda la 12 luni o gasim la CEC Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank cu 6,5% la depozitele pe 12 luni constituite online.
Urmeaza BRD cu depozitul la 12 luni constituit prin YOU BRD-dobanda 6,3%, Banca Transilvania cu 6,25% la depozitul la termen de un an, BCR cu 6,1% la depozitul constituit online si incasare de venituri in cont, ING cu dobanda de 6% la depozitul cu incasare de venituri.
Toate aceste randamente sunt brute, iar aplicand impozitul de 10% pe dobanda ajungem la un castig net sub 6% si, evident, sub pragul de 6,1% ce reprezinta dobanda pe care Ministerul Finantelor o plateste la titlurile de stat pe un an din cadrul ultimei emisiuni Fidelis (acceasi dobanda, care este neta, se ofera si pentru titlurile Tezaur). 
Asta ca sa nu mai pomenim de dobanzile de 7,1% la un an pentru titlurile de stat achizitionate de catre donatorii de sange in cadrul programului Fidelis. 
Sa remarcam si faptul ca aceste dobanzi se obtin uneori conditionat de virarea veniturilor sau deschiderea online a depozitelor, astfel incat clientii sunt triati suplimentar. 
Dintre bancile de talie ceva mai mica, dobanzi mai generoase la un an ofera TBI Bank-8,05% si Intesa Sanpaolo Bank-7%. 
Schimbari importante pentru scadentele lungi
Dupa o perioada in care bancile concurasera statul la atragerea resurselor de la clienti pentru maturitati mai lungi, in prezent s-a generalizat reducerea randamentelor la scadentele mai mari de 12 luni. 
Cele mai mari dobanzi la 36 de luni le gasim la TBI Bank - 6,95%, CEC Bank si Intesa Sanpaolo Bank -6,5% si Banca Transilvania - 6,45% asta in vreme ce titlurile de stat cu scadenta la 3 ani au o dobanda de 7,25% neimpozabila. 
Sa nu uitam si de posibilitatea de a plati CASS pe dobanda pentru cei ale caror venituri din dobanzi bancare la termen depasesc anumite plafoane, spre deosebire de titlurile de stat ale caror dobanzi sunt neimpozabile.
La scadenta de 24 luni topul este compus din depozitele Patria Bank cu dobanda de 7%, TBI Bank-6,95%, CEC Bank si Intesa-6,5%, Banca Transilvania-6,35%
Au crescut randamentele in euro 
In ultimele luni au crescut progresiv dobanzile la plasamentele in valuta iar in acest moment cele mai bune dobanzi la termen de 12 luni in euro le gasim la Pro Credit Bank-3,9%, Patria Bank-3,75%, iar dintre bancile mari prima care puncteaza in top este BRD, cu 3,25%. 
Sunt dobanzi impozabile, mai mici decat dobanda neta de 4% pe care statul o propune acum investitorilor Fidelis pe 12 luni. 
La scadenta de 3 ani (termene mai lungi se gasesc cu greu la banci) pentru depozitele in euro, topul este dominat de Libra Internet Bank cu 3,5%, urmata de TBI Bank-3% si de Banca Transilvania-2,5%. 
Titlurile de stat la 5 ani sunt, din nou, in fata acestor oferte incluzand o dobanda neta de 5,5%, una comparabila de atfel cu cea a depozitelor in lei la 12 luni oferita de mai multe banci locale mari. 
Pentru a gasi cele mai avantajoase depozite la termen in lei si valuta consultati Comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite
Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung.

30 Ian 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii