Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata. 

Tonul l-a dat statul, care arata ca este dispus sa ridice stacheta dobanzilor. Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a dorit sa imprumute 400 milioane lei de la banci pentru scadenta din 2029, iar dobanda obtinuta a fost de 5,26%, cea mai mare din 2014 pentru pentru o maturitate comparabila, semn ca bancile nu mai sunt dispuse sa isi cedeze usor resursele. 

Este o miscare inceputa din octombrie, odata cu semnalul dat de BNR ca incepe sa creasca gradual dobanda de politica monetara, de atunci si pana acum urmand doua astfel de majorari cu cate 0,25%, pana la 1,75%. 

De altfel, randamentul obligatiunilor romanesti pe 10 ani depaseste in prezent 5%, cel mai mare din regiune (Ungaria sta la 4%, Polonia la 3%, Cehia in jur de 2,7%). 

Inevitabil, generozitatea mai mare a statului-confruntat cu o inflatie care s-a apropiat de 8% in octombrie-fata de banci a inceput sa se reflecte si in ofertele pentru persoanele fizice. 

Dobanzile la titluri de stat au depasit 4%

Ultima emisiune Fidelis care se deruleaza in prezent la BVB pana pe 10 decembrie ofera dobanzi de 4% pe un an si 4,6% pe 3 ani celor interesati sa imprumute statul. 

Randamentele sunt in crestere fata de emisiunea lansata in septembrie cand dobanzile erau de 3,25% la un an si 3,75% la 3 ani, iar trendul probabil ca va continua si in perioada urmatoare, avand in vedere ca si la aceste niveluri dobanzile sunt puternic real negative. 

Din pacate, detinatorii de obligatiuni de stat lansate anterior sunt in buna masura pe pierdere acum-pretul obligatiunilor se ajusteaza la bursa pentru a tine pasul cu noile dobanzi-daca ar dori sa vanda inainte de scadenta, astfel incat vor trebui sa se multumeasca cu dobanzile mai mici primite in momentul subscrierii. 

Timid, bancile urmeaza pasii Finantelor

In ultima perioada mai multe banci au anuntat majorari ale dobanzilor la termen. 

Ultima majorare a operat-o Banca Transilvania care a urcat cu 0,3 puncte procentuale dobanda la depozitele la 12 luni, pana la 1,9%, cu 0,45 puncte procentuale pentru depozitele la 24 luni, pana la 2,1% si tot cu 0,45 pp pentru depozitele la 36 luni, pana la 2,3%. 

Intesa SanPaolo Bank urca la randul sau dobanzile pe toate palierele, cu valori cuprinse intre 0,25% si 0,5%. Cele mai mari randamente se obtin la 36 luni pentru depozitele constituite online (dobanda 4%) si la 24 luni (3,75%). 

Banca Romaneasca a anuntat in noiembrie ca majoreaza dobanzile la termen in lei cu valori cuprinse intre 0,15 pp si 0,4 pp. Cele mai bune randamente se obtin si aici la scadentele mai lungi-2,9% la 12 luni si 3,6% la 24 luni. 

First Bank majoreaza la randul sau dobanzile pentru scadentele la 1,3, 6, 12, 24 si 36 luni cu 0,2-0,5 pp. Cele mai mari randamente se obtin la 36 luni pentru sume mai mari de 120.000 lei (2,8%).

Dupa cum se vede, bancile sunt inca in urma statului in ceea ce priveste randamentele brute (sa nu uitam ca in cazul titlurilor de stat dobanzile nici nu se impoziteaza, spre deosebire de depozitele la termen) si mult sub inflatie, dar ajustarea dobanzilor la termen este un fenomen aflat abia la inceput si care va continua lunile urmatoare. 

Un sfat de luat in calcul in cazul in care aveti depozite care se apropie de scadenta ar fi sa asteptati oferte semnificativ mai bune, chiar daca asta inseamna sa pastrati banii intr-un depozit pe termen scurt (1-3 luni) pana acestea apar. 

Sa nu uitam ce afacere buna au facut deponentii in 2008, pe fondul inflatiei si crizei financiare cand bancile supralicitau cu dobanzi de doua cifre si asta chiar si la scadente de 12 luni. 

Chiar daca nu este cazul acum pentru o reeditare a respectivului fenomen, cine asteapta cateva luni ar putea prinde randamente semnificativ imbunatatite. 

Conso va ofera topul dobanzilor bancare la termen in functie de scadenta. 

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus