top banner

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

27 Martie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Foto Unsplash.com

Pana pe 10 aprilie, cei interesati de titlurile de stat in euro pot plasa banii intr-o noua emisiune Fidelis la dobanzi care se apropie de 6% pe an, un randament deja apropiat de cel al economisirii in lei. 
La inceputul anului, Ministerul Finantelor a iesit in pietele externe cu obligatiuni de stat in dolari, iar dobanzile oferite investitorilor au fost superatractive.
Astfel, la 5 ani dobanda a fost de 6,7% (s-au atras 1,2 miliarde dolari), la 10 ani dobanzile au fost de 7,2% (1,5 miliarde dolari a fost finantarea pe acest segment) iar la 30 de ani dobanzile au fost de 7,6% (pentru 1,2 miliarde dolari). 
La ce dobanzi se imprumuta statul pe pietele externe
Tot in ianuarie am asistat la o redeschidere a doua emisiuni mai vechi in euro, una scadenta in 2026 si cealalta in 2029, de aceasta data statul atragand 750 milioane euro pentru emmisiunea din 2027 la dobanda de 5% si 850 milioane euro pentru celalta emisiune, la dobanda de 6,25% pe an. 
Atunci, deponentii din Romania au privit cu invidie, un astfel de randament le-ar fi picat bine si lor pentru resursele in valuta. 
Acest fapt se produce abia in aceasta perioada, cand Ministerul Finantelor a venit in piata locala cu o noua emisiune Fidelis (titluri de stat listate la bursa), unde dobanda este de 3,7% pentru titlurile in euro scadente in 2024 si de 5,8% pentru cele cu maturitatea de 5 ani. 
Or, o dobanda de 5,8% pentru titlurile de stat in euro pentru populatie aminteste de randamentele oferite de autoritati investitorilor din pietele internationale la inceput de an. 
Chiar daca bancile centrale din SUA si UE au mai majorat dobanzile intre timp, randamentele oferite persoanelor fizice in Romania sunt acum foarte bune la plasamentele in euro si pot chiar sa mai urce la viitoarele emisiuni. 
Asta deoarece a existat o crestere graduala in ultima vreme iar spre deosebire de resursele in lei, care pot fi procurate mai usor in piata romaneasca, pentru cele in euro efortul este mai mare iar acumularea lor cantareste tot mai greu in conditiile in care ajung la scadenta imprumuturi mai vechi ce trebuie rostogolite de Ministerul Finantelor. 
De exemplu, în decembrie 2022 am avut titluri de stat în euro la precedenta emisiune Fidelis cu dobânzi de 2,7% la un an și 3,7% la doi ani. În septembrie 2022 fusese o altă emisiune Fidelis unde dobânzile la euro erau de 1,85% și 2,65% pe scadente similare iar în iunie anul trecut erau dobânzi la euro de 1,4% la un an și 2,3% la 2 ani. 
Traiectoria a fost permanent ascendenta in ultimul an. In plus, in acest moment, dobanzile la euro au ramas singurele in crestere, randamentul titlurilor de stat in lei fiind in scadere la ultimele emimsiuni (la un an a ajuns la 6,7% iar la 3 ani este de 7,35% in cadrul aceleiasi emisiuni Fidelis care a debutat in 27 martie). 
Ce oferta au acum bancile?
Spre deosebire de plasamentele in lei, unde depozitele bancare oferite de banci au ajuns mai atractive decat dobanzile la titlurile de stat in multe cazuri (sunt 12 banci care ofera o dobanda de minim 7,5% brut-sau 6,75% net- deci peste oferta actuala a Ministerului Finantelor), pe partea economisirii in euro bancile sunt destul de mult in urma titlurilor de stat din programul Fidelis.
Astfel, la un an avem cea mai buna dobanda la ProCredit Bank cu 3%, urmata de EximBank si Intesa Sanpaolo Bank cu 2,65%, Libra Bank cu 2,5%, OTP Bank cu 2,45%, Raiffeisen Bank cu 2,25%, etc. 
La 6 luni cea mai buna dobanda o gasim la EximBank cu 2,5%, urmata de Intesa si OTP (2,2%), Libra Bank (2%), Techventures Bank (1,8%) si Raiffeisen Bank (1,75%) iar la 3 luni topul include Raiffeisen Bank cu 2%, Intesa si Libra cu 1,75%, OTP Bank cu 1,7%. 
La 2 si 3 ani dobanzile sunt chiar mai mici decat la 12 luni pentru ca bancile locale estimeaza ca actuala politica monetara a BCE se va schimba la un moment dat (de exemplu la 3 ani cea mai mare dobanda in euro o ofera Banca Transilvania- 2,5%).
Atentie la modul de cotare
Spre deosebire de titlurile de stat din programul Tezaur care pot fi rascumparate inainte de scadenta la valoarea nominala, fara a pierde nimic in afara de dobanda, titlurile de stat listate la bursa pot avea fluctuatii ale principalului uneori neplacute. 
De pilda emisiunea R2612AE (titluri de stat in euro cu scadenta in 2026 in luna decembrie), care la emitere (decembrie 2021) avea un cupon de 1,8% pe an, a ajuns sa se tranzactioneze acum la 89,6% din valoarea nominala. 
Asta deoarece la bursa pretul obligatiunilor se ajusteaza astfel incat sa se conserve randamentul din prezent iar daca ulterior apar emisiuni noi cu dobanzi mai bune, cotatia emisiunilor mai vechi scade pentru ca un eventual cumparator sa aibe un randament egal cu cei care cumpara acum noile emisiuni. 
Asta a facut ca emisiunile in euro listate deja sa sufere corectii cand s-a aflat de noua emisiune Fidelis. 
Cine nu are nevoie de bani pana la scadenta emisiunii in care a investit nu este afectat, dar cei care ar vrea sa retraga banii inainte de scadenta pot lua chiar mai putin decat au plasat initial, chiar luand in calcul si dobanzile incasate intre timp. 
Pentru a gasi cele mai avantajoase oferte ale bancilor pentru depozitele la termen in lei si valuta apelati la comparatorul Conso. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ofertele bancilor pentru depozite pe termen lung se imputineaza si isi pierd din atractivitate

Ofertele bancilor pentru depozite pe termen lung se imputineaza si isi pierd din atractivitate

Mai multe banci au inceput sa isi ajusteze dobanzile la depozitele pe termen lung sau chiar sa elimine scadentele de peste 36 luni.

09 Mai 2023 | Depozite
Cum stabileste Ministerul Finantelor dobanzile titlurilor de stat

Cum stabileste Ministerul Finantelor dobanzile titlurilor de stat

Campania de promovare a emisiunii Fidelis incheiate recent, cu un record al subscrierilor pentru titlurile in euro, a dat ocazia investitorilor sa afle cum isi construiesc autoritatile politica de dobanzi pentru emisiunile de titluri de stat pentru populatie.

20 Apr 2023 | Depozite
Cum se intra in posesia sumelor economisite prin Junior Centenar

Cum se intra in posesia sumelor economisite prin Junior Centenar

Programul guvernamental lansat in 2018 pentru stimularea economisirii in conturile copiilor minori continua iar prima de stat de pana la 600 lei ramane atractiva in ciuda inghetarii dobanzilor la 3% pe an.

06 Apr 2023 | Depozite
De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii