Cum ii explici copilului tau ce sunt banii? 5 lucruri esentiale de educatie financiara pe care trebuie sa-l inveti

27 Octombrie 2021 | Autor: Viva Credit

Cum ii explici copilului tau ce sunt banii? 5 lucruri esentiale de educatie financiara pe care trebuie sa-l inveti

In primii 7 ani de viata, copiii sunt inzestrati cu o curiozitate exceptionala, care ii ajuta sa descopere lumea, sa invete si sa deprinda foarte repede comportamente si obiceiuri. Din acest motiv, cel mai bun moment in care sa incepi sa-i explici copilului tau ce sunt banii, cum ii poate obtine si cum este cel mai bine sa-i gestioneze este de la varsta de 3 ani. 

Importanta jocului in educatia financiara

Banii nu pot cumpara chiar totul, dar pot cumpara bunurile si serviciile de care avem nevoie. Cel mai simplu mod prin care ii poti arata copilului tau cum valorifici banii, pentru a obtine produse, este prin joc! Un „magazin” instalat in sufragerie, cu bani de jucarie (de preferat bancnote, nu monede la inceput, pentru ca exista riscul sa fie inghitite) este o metoda frumoasa si amuzanta prin care cel mic sa inteleaga cum sunt folositi banii. Tot in acest joc, poti introduce alte concepte, precum „stoc” si „cerere”. La o varsta frageda, nu-ti face griji cu privire la calcule si oferirea restului. Totusi, pe masura ce cresc si invata sa numere si sa socoteasca, poti introduce alte lectii importante in joc, precum diferenta de pret dintre produsele mai scumpe si cele mai ieftine.

Gestionarea banilor la cumparaturi

Copiii invata bunele practici observandu-ne pe noi cum actionam in viata de zi cu zi. De aceea, poti face din iesirile la cumparaturi lectii de educatie financiara foarte valoroase pentru el! Este important sa vorbesti cu el si sa-i explici de ce faci anumite alegeri, ca el sa le poata intelege si invata. Cand esti la raion si alegi un produs in detrimentul altui produs, cel mic poate invata de la tine ce inseamna raportul calitate-pret. Chiar daca produsele au ambalaje diferite, pentru ca sunt branduri diferite, ele pot fi similare ca gust, miros, textura, compozitie. Atunci, ii poti spune ca este mai avantajos sa cumperi produsul mai ieftin, pentru ca este aceeasi calitate la un pret mai bun, iar daca faci asta, la final ramai cu mai multi bani pentru ca i-ai cheltuit responsabil.

Lectia obtinerii banilor: cum se gestioneaza „salariul”

Pe masura ce cresc si ajung sa aiba au o notiune despre bani si la ce folosesc ei, este important sa-i invatam cum ii pot obtine. Acesta este primul pas spre independenta lor financiara, pentru ca astfel vor sti ca nu trebuie sa se bazeze toata viata pe banii parintilor.

Cand poti incepe aceasta lectie? Sigur vor exista ocazii cand picii vor incepe sa ceara masinute, papusi sau jocuri pe calculator, pentru ca le-au vazut la magazin sau la alti copii. Atunci este momentul perfect sa-l ajuti sa inteleaga ca banii se obtin prin munca si… nu sunt niciodata prea usor de obtinut. In loc de „nu avem bani”, spune-i ca te poate ajuta la treburile casnice pentru a-i obtine. De exemplu, ar putea sa ude florile, sa stearga praful, sa aspire prin casa. Fiecare sarcina le-ar putea aduce intre 5 si 10 lei, in functie de cat de bine si de responsabil o fac. Totusi, sunt anumite treburi casnice pe care copiii trebuie sa le faca fara sa fie platiti, pentru ca este important sa invete sa-si spele singuri farfuria cand mananca sau sa-si stranga jucariile. Pe termen lung, poate fi stabilit un „salariu”, o suma lunara pe care copilul sa o primeasca in schimbul treburilor casnice pe care le face. In felul acesta va intelege ca banii sunt limitati si ca este important sa-i gestioneze cu precautie, pentru ca nu va mai primi altii pana la „salariul” urmator.

Banii incasati ii poate folosi pentru indeplinirea unor mici dorinte (sa-si cumpere o ciocolata) sau ii poate economisi, intr-o pusculita, pentru un bun mai scump, precum un joc pe calculator pe care si-l doreste foarte mult, o bicicleta noua sau chiar o tableta.

Cum ii invatam sa economiseasca?

Primul pas este sa inteleaga diferenta dintre nevoie si dorinta. Ajuta-l sa afle daca obiectul pe care vrea sa-l cumpere este cu adevarat important pentru el si daca are nevoie de el in acel moment. Apoi, amanarea deciziei pentru urmatoarea zi l-ar putea ajuta sa evite o cumparatura impulsiva. Urmatorul pas este sa-si stabileasca obiective pe termen lung cu banii pe care ar putea sa-i stranga. In acest fel, va avea motivatia sa nu-i cheltuiasca, ci sa-i economiseasca.

Ce pot face adultii atunci cand nu le ajung banii de la un salariu la altul?

Atunci cand copilul este suficient de mare cat sa inteleaga ce sunt banii, care este valoarea lor si au notiunile de baza despre economisire, salariu si preturi, urmatoarea lectie este sa inteleaga ce inseamna un imprumut, ce este dobanda, ce sunt ratele si ce tipuri de credite exista. 

Explica-i importanta gestionarii banilor si printr-un exemplu concret. Daca cheltuielile sunt mai mari decat salariul incasat si nu ii ajunge salariul de la o luna la alta, atunci adultii pot apela la un imprumut rapid, pe termen scurt, de care sa se ajute pana la salariu. Un astfel de credit este oferit de Viva Credit® si se pot accesa pana la 3000 lei, 100% online, cu 0% dobanda in primele 30 de zile. Foloseste-te de un telefon, o tableta sau un calculator cu acces la internet, ca sa-l ajuti sa inteleaga mai bine ce inseamna dobanda si cum se aplica ea, prin simulatorul de credit de pe  www.vivacredit.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite Rapide

Alte Articole

Viva Credit susține Echipa Descurcăreților!

Viva Credit susține Echipa Descurcăreților!

Probabil că te întrebi cine sunt Descurcăreții! Noi credem că tu ai putea fi unul dintre ei!

06 Sep 2023 | Credite Rapide
Află secretele împrumuturilor rapide pe termen scurt!

Află secretele împrumuturilor rapide pe termen scurt!

Ai avut vreodată nevoie de un împrumut rapid și ofertele ți s-au părut scrise într-un limbaj complicat, cu termeni precum DAE, dobândă zilnică, dobândă 0, retragere, rambursare anticipată etc.? Viva Credit a denumit acest limbaj IFN-eză și s-a hotărât să ne învețe cum să fim atenți la detaliile care fac diferența în cazul împrumuturilor rapide pe termen scurt.

14 Mar 2023 | Credite Rapide
Linia de credit – când să o folosești și când nu?

Linia de credit – când să o folosești și când nu?

Linia de credit este un produs care devine treptat una dintre alegerile către care se îndreaptă tot mai mulți clienți. Sunt numeroase situațiile în care poate fi folosit, dar, în același timp, sunt și cazuri în care nu este recomandat să se apeleze la un astfel de produs. Care sunt acestea vei descoperi din articolul de mai jos.

10 Ian 2023 | Credite Rapide
Cum să nu rămâi fară bani niciodată cu ajutorul unei linii de credit

Cum să nu rămâi fară bani niciodată cu ajutorul unei linii de credit

În viața fiecăruia dintre noi pot apărea situații neprevăzute pentru care este important să putem apela la un fond de urgență. Ce faci însă atunci când nu dispui de această rezervă? Află din articolul de mai jos cum te poate ajuta linia de credit.

28 Dec 2022 | Credite Rapide

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul