Un deputat PSD propune suspendarea ratelor la credite pentru clientii cu venituri reduse

Clientii care intra in somaj sau sufera o diminuare de salariu ar putea beneficia de suspendarea ratelor la credit timp de 6 luni, conform unei propuneri a deputatului PSD Mugurel Surupaceanu la textul legislativ de adoptare a OUG 50/2010. Daca amendamentul obtine votul final, bancile nu vor mai avea putea evita restructurarile de credit.

Deputatul Mugurel Surupaceanu a adus un amendament la proiectul legislativ de adoptare a OUG 50 prin care se doreste acordarea unei protectii sporite clientilor care sufera de diminuari drastice de salariu.

Acestia ar putea beneficia, la cerere, de suspendarea platii ratelor la credite timp de cel mult 6 luni in cazul in care intra in somaj sau sufera o diminuare a salariului de cel putin 25% fata de nivelul care a stat la baza analizei dosarului de credit. Solicitarea poate fi invocata numai o singura data pe perioada derularii creditului.

In acest interval, clientul nu plateste rate, dobanzi sau comisioane la creditul contractat. De asemenea, in cazul in care intra sub aceasta protectie suplimentara, clientii sunt obligati ca lunar sa prezinte catre banca sau IFN documente care sa dovedeasca ca problema financiara cu care se confrunta persista.

“Consider ca este foarte important ca in perioada aceasta de criza, oamenii sa fie intelesi de banci, sa beneficieze de aceasta facilitate. Nu se poate sa ii scoti afara din casa, sa le iei masina dintr-o vina care pana la urma nu e a lor. Vorbim aici de clientii de buna credinta, nu de cei care nu platesc pentru ca nu vor”, a declarat pentru Conso.ro, deputatul Mugurel Surupaceanu.


De asemenea, deputatul a adaugat ca un astfel de beneficiu ar putea veni si in sprijinul creditorilor, in conditiile in care un moment de respiro ii ajuta pe clienti sa isi continuie creditul si sa nu se ajunga la executare.

Bancherii se opun

Pe de alta parte, bancherii si reprezentantii IFN-urilor si-au manifestat dezaprobarea in fata propunerii, considerand ca institutiile de credit nu trebuie obligate sa accepte o astfel de cerere din partea clientilor.
De asemenea, se considera ca amanarea la plata cu 6 luni, sau chiar cu 1 an, conform unei propuneri initiale, va conduce la un impact foarte mare asupra sistemului bancar.

Propunerea bancherilor a fost ca in textul amendamentului sa fie inclusa formularea “creditorul poate suspenda plata ratelor”, lasand astfel la latitudinea institutiei financiare daca acorda sau nu beneficiul.

“Ne mentinem sugestia ca ar trebui sa fie optionala suspendarea ratelor la credit. CEC Bank face zeci si sute de restructurari. Nu se poate pune problema unor impuneri administrative”, a pledat in fata deputatilor Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

De asemenea, reprezentantii institutiilor de credit au replicat ca in piata exista deja produse de finantare care vin la pachet cu asigurari impotriva somajului sau a diminuarii salariului.

“Clientii, cand iau credit, trebuie sa isi evalueze capacitatea de rambursare. Trebuie sa ia in considerare si astfel de accidente, cum este somajul”, au precizat in fata deputatilor oficialii Asocitiei Institutiilor Financiare Nebancare.

Amendamentul are sanse destul de mari sa treaca

Amendamentul a fost initial propus intr-o forma usor diferita si discutat in cadrul Comisiei pentru Buget, Finante si Banci. Membrii Comisiei au dorit insa reformularea acestuia pentru mai multa claritate si au venit cu diversepropuneri de imbunatatire.

Forma finala a amendamentului a fost pusa la punct tot de catre deputatul Surupaceanu, cu mici modificari, si urmeaza a fi supusa votului in cadrul urmatoarei sedinte a Comisiei pentru Buget, Finante si Banci. 

Dezbaterile care au avut pe marginea acestui subiect intre membrii Comisiei indica totusi ca amendamentul are sanse destul de mari sa obtina majoritatea voturilor si sa fie inclus in textul final al proiectului legislativ ce urmeaza a fi supus votului Plenului Parlamentului.

“Am vorbit cu colegii mei si am reusit sa ii conving pe majoritatea de importanta acestui amendament. Imi doresc doresc foarte mult ca acest amendament sa treaca”, a mentionat deputatul Surupaceanu.

In alte tari, procedura suspendarii ratelor sau acordarii diverselor facilitati clientilor care se afla in dificultate financiara este reglementata prin falimentul personal. Si in Romania a existat un proiect legislativ in acest sens, dar dezbaterea lui a fost amanata pe termen nedefinit.

Textul amendamentului final:

“La cererea scrisa si motivata a consumatorului care la data inregistrarii cererii nu inregistreaza obligatii restante la plata creditului, creditorul accepta suspendarea contractului de credit in baza unui act aditional semnat de ambele parti contractante, in situatia si pe perioada in care consumatorul isi pierde locul de munca sau are o reducere de cel putin 25% a veniturilor salariale care au stat la baza analizei dosarului de credit. Prin actul aditional incheiat se stabileste si prelungirea duratei contractului de credit cu durata aferenta suspendarii contractului. Pe perioada suspendarii contractului de credit, consumatorul nu plateste rate, dobanzi sau comisioane la creditul contractat. Dupa incheierea actului aditional de catre partile contractante, consumatorul are obligatia sa prezinte lunar catre creditor documente justificative privind mentinerea problemei invocate la momentul solicitarii suspendarii contractului de credit. In cazul in care consumatorul nu prezinta creditorului documente justificative sau problema invocata de consumator nu mai exista, suspendarea contractului inceteaza de drept incepand cu prima zi a lunii urmatoare. Suspendarea poate fi solicitata o singura data si ea nu poate depasi perioada de 6 luni.“


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus