Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Un deputat PSD propune suspendarea ratelor la credite pentru clientii cu venituri reduse


Clientii care intra in somaj sau sufera o diminuare de salariu ar putea beneficia de suspendarea ratelor la credit timp de 6 luni, conform unei propuneri a deputatului PSD Mugurel Surupaceanu la textul legislativ de adoptare a OUG 50/2010. Daca amendamentul obtine votul final, bancile nu vor mai avea putea evita restructurarile de credit.


Deputatul Mugurel Surupaceanu a adus un amendament la proiectul legislativ de adoptare a OUG 50 prin care se doreste acordarea unei protectii sporite clientilor care sufera de diminuari drastice de salariu.

Acestia ar putea beneficia, la cerere, de suspendarea platii ratelor la credite timp de cel mult 6 luni in cazul in care intra in somaj sau sufera o diminuare a salariului de cel putin 25% fata de nivelul care a stat la baza analizei dosarului de credit. Solicitarea poate fi invocata numai o singura data pe perioada derularii creditului.

In acest interval, clientul nu plateste rate, dobanzi sau comisioane la creditul contractat. De asemenea, in cazul in care intra sub aceasta protectie suplimentara, clientii sunt obligati ca lunar sa prezinte catre banca sau IFN documente care sa dovedeasca ca problema financiara cu care se confrunta persista.

“Consider ca este foarte important ca in perioada aceasta de criza, oamenii sa fie intelesi de banci, sa beneficieze de aceasta facilitate. Nu se poate sa ii scoti afara din casa, sa le iei masina dintr-o vina care pana la urma nu e a lor. Vorbim aici de clientii de buna credinta, nu de cei care nu platesc pentru ca nu vor”, a declarat pentru Conso.ro, deputatul Mugurel Surupaceanu.


De asemenea, deputatul a adaugat ca un astfel de beneficiu ar putea veni si in sprijinul creditorilor, in conditiile in care un moment de respiro ii ajuta pe clienti sa isi continuie creditul si sa nu se ajunga la executare.

Bancherii se opun

Pe de alta parte, bancherii si reprezentantii IFN-urilor si-au manifestat dezaprobarea in fata propunerii, considerand ca institutiile de credit nu trebuie obligate sa accepte o astfel de cerere din partea clientilor.
De asemenea, se considera ca amanarea la plata cu 6 luni, sau chiar cu 1 an, conform unei propuneri initiale, va conduce la un impact foarte mare asupra sistemului bancar.

Propunerea bancherilor a fost ca in textul amendamentului sa fie inclusa formularea “creditorul poate suspenda plata ratelor”, lasand astfel la latitudinea institutiei financiare daca acorda sau nu beneficiul.

“Ne mentinem sugestia ca ar trebui sa fie optionala suspendarea ratelor la credit. CEC Bank face zeci si sute de restructurari. Nu se poate pune problema unor impuneri administrative”, a pledat in fata deputatilor Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

De asemenea, reprezentantii institutiilor de credit au replicat ca in piata exista deja produse de finantare care vin la pachet cu asigurari impotriva somajului sau a diminuarii salariului.

“Clientii, cand iau credit, trebuie sa isi evalueze capacitatea de rambursare. Trebuie sa ia in considerare si astfel de accidente, cum este somajul”, au precizat in fata deputatilor oficialii Asocitiei Institutiilor Financiare Nebancare.

Amendamentul are sanse destul de mari sa treaca

Amendamentul a fost initial propus intr-o forma usor diferita si discutat in cadrul Comisiei pentru Buget, Finante si Banci. Membrii Comisiei au dorit insa reformularea acestuia pentru mai multa claritate si au venit cu diversepropuneri de imbunatatire.

Forma finala a amendamentului a fost pusa la punct tot de catre deputatul Surupaceanu, cu mici modificari, si urmeaza a fi supusa votului in cadrul urmatoarei sedinte a Comisiei pentru Buget, Finante si Banci. 

Dezbaterile care au avut pe marginea acestui subiect intre membrii Comisiei indica totusi ca amendamentul are sanse destul de mari sa obtina majoritatea voturilor si sa fie inclus in textul final al proiectului legislativ ce urmeaza a fi supus votului Plenului Parlamentului.

“Am vorbit cu colegii mei si am reusit sa ii conving pe majoritatea de importanta acestui amendament. Imi doresc doresc foarte mult ca acest amendament sa treaca”, a mentionat deputatul Surupaceanu.

In alte tari, procedura suspendarii ratelor sau acordarii diverselor facilitati clientilor care se afla in dificultate financiara este reglementata prin falimentul personal. Si in Romania a existat un proiect legislativ in acest sens, dar dezbaterea lui a fost amanata pe termen nedefinit.

Textul amendamentului final:

“La cererea scrisa si motivata a consumatorului care la data inregistrarii cererii nu inregistreaza obligatii restante la plata creditului, creditorul accepta suspendarea contractului de credit in baza unui act aditional semnat de ambele parti contractante, in situatia si pe perioada in care consumatorul isi pierde locul de munca sau are o reducere de cel putin 25% a veniturilor salariale care au stat la baza analizei dosarului de credit. Prin actul aditional incheiat se stabileste si prelungirea duratei contractului de credit cu durata aferenta suspendarii contractului. Pe perioada suspendarii contractului de credit, consumatorul nu plateste rate, dobanzi sau comisioane la creditul contractat. Dupa incheierea actului aditional de catre partile contractante, consumatorul are obligatia sa prezinte lunar catre creditor documente justificative privind mentinerea problemei invocate la momentul solicitarii suspendarii contractului de credit. In cazul in care consumatorul nu prezinta creditorului documente justificative sau problema invocata de consumator nu mai exista, suspendarea contractului inceteaza de drept incepand cu prima zi a lunii urmatoare. Suspendarea poate fi solicitata o singura data si ea nu poate depasi perioada de 6 luni.“


Distribuie articolul
Alte articole

Credit cu dobanda zero prin Programul Investeste in tine

Credit cu dobanda zero prin Programul Investeste in tine

Programul guvernamental “Investeste in Tine” a demarat prin intermediul CEC Bank, insa si alte banci sunt asteptate sa se inscrie in acest program. Imprumuturile acordate prin acest program sunt garantate de stat, iar clientii nu platesc dobanda. Care sunt conditiile pentru a putea lua un astfel de imprumut?

Citeste mai mult

Cum se descurca romanii cu plata datoriilor lunare?

Cheltuielile lunare ale romanilor devin tot mai presante. Acestia spun ca au nevoie de venituri din ce in ce mai mari pentru a-si achita la timp facturile, ratele la banca si celelalte cheltuieli obligatorii. Aproape o treime spun ca nu isi pot plati la timp datoriile din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare.

Citeste mai mult
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit cu dobanda zero?

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit cu dobanda zero?

Programul Investeste in tine prinde contur. Plafonul de garantii acordat pentru acest an este de 600 de milioane de lei, plus 5 milioane pentru dobanzi si comisioane. Costul total al creditului este suportat de stat, iar beneficiarul trebuie sa indeplineasca doar cateva conditii minimale.

Citeste mai mult

Creditarea populatiei ia avant

Creditarea bancara pentru persoane fizice traverseaza o perioada propice, inca. Imprumuturile in lei nou acordate continua sa creasca, in special pentru consum, iar restantele se afla la minimul ultimilor 9 ani. Ce ingrijoreaza totusi autoritatile?

Citeste mai mult