top banner

Rambursarea anticipata: rate mai mici sau perioada mai scurta?

02 Septembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Rambursarea anticipata: rate mai mici sau perioada mai scurta?

Clientii care doresc sa ramburseze anticipat o parte din credit au de ales intre a-si reduce rata lunara sau a finaliza creditul intr-un termen mai scurt. Conso.ro va prezinta care sunt avantajele ambelor variante si va ajuta sa gasiti bancile care sunt cele mai flexibile.
Rambursarea anticipata partiala a creditului presupune stingerea unei parti din datoria catre banca si diminuarea dobanzilor pe care clientul le-ar fi avut de platit pana la scadenta finala.
In consecinta, rambursarea unei parti din credit este recomandata chiar si atunci cand clientii dispun de o suma relativ redusa de bani pe care o pot utiliza in acest scop.
Conform legii, dreptul clientului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate. Iar bancile nu pot percepe comisioane mai mari de 1% in cazul rambursarilor anticipate, si numai in cazul in care creditul are dobanda fixa.
Avantaje si dezvantaje
In momentul in care clientii ramburseaza o parte din soldul creditului se va modifica si graficul de rambursare. In majoritatea cazurilor, clientii au doua posibilitati de alegere:
- mentin rata lunara la acelasi nivel, dar reduc perioada de rambursare;
- aleg sa mentina scadenta initiala a creditului, cu reducerea ratei lunare.
Prima varianta (scaderea duratei creditului), desi nu usureaza efortul financiar lunar al clientului, produce mai multe beneficii din punct de vedere al economiei de costuri. Suma totala ce ramane de rambursat bancii (sold si dobanzi aferente) este mai redusa decat in situatia in care clientul ar opta pentru reducerea ratei, dar pastrarea scadentei initiale.
Pe de alta partea, varianta de scadere a ratei lunare permite clientilor sa reduca presiunea ratelor asupra bugetului familiar. Pentru a obtine economii de costuri cat mai mari, ei trebuie insa sa continue sa faca rambursari anticipate, in masura in care dispun de bani suplimentari.
Majoritatea bancilor lasa clientilor libertatea sa aleaga
La BCR, BRD, Alpha Bank sau Banca Transilvania, clientii au posibilitatea de a opta pentru ambele variante. La fel si la Millennium Bank sau UniCredit Tiriac Bank.
“Ambele variante sunt accesate, clientii alegand intre ele in functie de planurile personale”, au precizat pentru Conso.ro, reprezentantii Alpha Bank. Aceeasi situatie se intalneste si la BCR si la BRD.
“Un client care doreste contractatrea unui alt credit, poate alege sa-si diminueze rata lunara, astfel incat sa se incadreze din punct de vedere al gradului de indatorare, in timp ce un client care are un proiect mai indepartat, poate alege diminuarea perioadei, astfel incat sa ramburseze mai rapid intregul imprumut”, au precizat oficialii BRD.
Conform informatiilor transmise de Banca Transilvania, clientii opteaza preponderent pentru mentinerea scadentei initiale si diminuarea ratei. La UniCredit Tiriac Bank, reprezentantii bancii ne-au spus insa ca “inclinatia este catre diminuarea perioadei”.
Scaderea ratei lunare – optiune obligatorie la Raiffeisen
Exista insa situatii in care bancile limiteaza optiunile pe care le au la dispozitie clientii, atunci cand decid sa isi plateasca anticipat o parte din imprumut.
In cazul Raiffeisen Bank, de exemplu, clientii nu pot alege decat de diminuarea ratei lunare, nu si a perioadei creditului, la rambursarea in avans.
“Ideea de la care s-a pornit a fost aceea ca, interesul clientului care face o rambursare in avans este sa isi reduca efortul lunar de plata (asta se si intampla, pastrand perioada de creditare). Sunt destul de rare situatiile in care se solicita reducerea perioadei de creditare (cu pastrarea ratei initiale), deoarece o rambursare in avans de cateva rate lunare nu are un impact deosebit, daca vorbim de un credit esalonat pe 20-30 de ani”, au explicat reprezentantii Raiffeisen Bank.
Totusi, banca declara ca este “flexibila” in cazul in care clientii ramburseaza anticipat sume mai mari si solicita in mod expres diminuarea perioadei de rambursare.
“Se face un act aditional la contract, se reintoduc datele in sistem si se recalculeaza totul conform noilor conditii, pe perioada convenita”, au precizat acestia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul