top banner

Noile reguli de creditare vor intra in vigoare pana la finalul lunii octombrie

13 Octombrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Chiar daca autoritatile au tinut sub tacere o data potentiala de intrare in vigoare a noului regulament privind creditarea populatiei, data limita de implementare este 31 octombrie. Termenul a fost stabilit in contextul programelor incheiate cu FMI si Comisia Europeana, iar importanta acordata este de extrema urgenta.
Data limita de implementare a noilor reguli privind creditarea populatiei este finalul lunii octombrie 2011. Acest lucru se precizeaza opinia Bancii Centrale Europene (BCE) cu privire la noul regulament  BNR pentru creditele acordate populatiei.
La inceputul lunii septembrie, BNR a transmis proiectul de regulament catre Banca Centrala Europeana (BCE), solicitand un punct de vedere in numari 2 saptamani si invocand motive “de extrema urgenta” pentru timpul scurt acordat deliberarii.
Conform documentului pus la punct de BCE, aceasta graba pare motivata de termenul limita asumat de in contextul acordului cu FMI si Comisia Europeana, respectiv 31 octombrie 2011, pentru adoptarea de “masuri pentru a echilibra structura monetara a crditelor scordate persoanelor fizice”. 
Data ii va lua prin surprindere deopotriva pe clientii bancilor, cat si pe bancheri. In urma cu numai cateva zile, seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, preciza ca cel mai probabil, regulamentul se va aplica din luna decembrie.
“Trebuie aprobat de CA al BNR, publicat in Monitorul Oficial, iar apoi sunt 30 de zile pana la intrarea in vigoare", a afirmat Ghetea la un seminat organizat de Mediafax si BNR. 
BCE propune stimulente pentru creditele in lei
Avizul BCE, venit la 20 septembrie, apreciaza ca fiind pozitive reglementarile propuse de Banca Nationala a Romaniei, cu cateva precizari suplimentare.
Una din modificarile propuse de BCE este acordarea unor “stimulente institutiilor de credit pentru a oferi clientilor credite in moneda nationala pentru aceleasi scopuri pentru care sunt oferite creditele in valuta”, se mentioneaza in document.
O alta propunere se refera la realizarea unui studiu aprofundat de evaluare a impactului pe care majorarea avansului minim la creditele ipotecare si a gradului de acoperire cu garantii l-ar avea in piata. Si Conso.ro a atras atentia asupra acestui aspect, inca de la publicarea proiectului de regulament.
Restrictiile propuse de BNR au fost deja analizate de echipa FMI, care a precizat in cel mai recent raport de tara, ca noile limitari privind creditarea nu se vor aplica imprumuturilor imobiliare, din considerente economice.
Credite de consum pe cel mult 5 ani
Conform tuturor informatiilor oferite atat de autoritati cat si de bancheri, regulamentul va avea ca scop in special limitarea creditelor de consum, cu sau fara ipoteca.
Astfel, in afara de refinantari, unde regulile de creditare raman aceleasi, creditele pentru nevoi personale sau auto se vor putea acorda pe o perioada de cel mult 5 ani, indiferent daca exista garantie ipotecara sau nu.
In plus, bancile trebuie sa se asigure ca exista garantii materiale sau persoanle in valoarea de cel putin 133% din nivelul imprumutului.
“Creditul de consum pe o perioada mai mare de 5-7 ani nu isi are rostul”, a mentionat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul aceluiasi semninar Mediafax.
In prezent, creditele de consum fara ipoteca si cele auto se acorda pe cel mult 10 ani, in timp ce creditele garantate cu ipoteca pot fi obtinute pe perioade de pana la 35 ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul