top banner

Irlanda relaxeaza legea falimentului personal

27 Iunie 2011 | Autor: Marius Serban

Dupa ce criza financiara a maturat sectorul bancar, Irlanda si-a propus sa relaxeze regimul falimentului personal, pentru a ajuta persoanele supraindatorate sa isi revina financiar. Guvernul irlandez a inclus acest pachet de masuri chiar in acordul incheiat cu FMI si Comisia Europeana.
Spre deosebire de situatia de la noi, unde guvernul s-a angajat in fata FMI si a Comisiei Europene sa nu promoveze legea falimentului personal, irlandezii au facut tocmai invers.
In acordul cu FMI, autoritatile de la Dublin si-au asumat obligatia de a imbunatati regimul falimentului personal, modificarile urmand a fi puse in practica in cursului lui 2012.
Ca si la noi, bancherii s-au impotrivit acestor masuri, afirmand ca inlesnirea procedurilor ar incuraja clientii sa nu isi mai plateasca ratele. Din fericire pentru irlandezi, guvernul nu s-a lasat convins de aceste argumente, a caror forta era oricum slabita de ajutoarele financiare importante primite de la stat de bancile irlandeze pentru a supravietui.
Durata falimentului se scurteaza la 5 ani
Recent, Ministerul de Justitie din Irlanda a propus o modificare a Codului Civil care prevede ca procedura falimentului personal sa se incheie automat dupa 12 ani. In plus, la cerere, procedura se poate finaliza dupa 5 ani.
In prezent, falimentul personal dureaza 12 ani in Irlanda, daca sunt indeplinite anumite conditii. In jur de 300 de persoane depasesc insa acest termen si riscau sa ramana permanent in acest stadiu, suferind restrictiile aferente.
Conform legii, persoanele aflate in faliment au restrictii de calatorie, nu pot imprumuta bani si nu pot incepe o afacere, confruntandu-se in acelasi cu timp cu stigmatul social, de care sufera toate persoanele supraindatorate.
In prima a anului viitor, guvernul irlandez urmeaza sa anunte noi masuri cu privire la acest aspect, cea mai asteptata fiind introducerea unei scheme de ajutor in afara curtilor de judecata pentru solutionarea cazurilor de supraindatorare.
Romania continua sa fie una din putinele tari, unde nu exista o lege a falimentului personal, astfel ca persoanele supraindatorate nu beneficiaza de niciun sprijin pentru a-si reveni financiar.
Chiar si dupa ce bancile le scot la licitatie toate proprietatile, ei continua sa sufere consecintele creditului, deoarece finantatorul poata impune propriri pe salariu. De multe ori, aceste popriri nu vor conduce niciodata la rambursarea datoriei integrale fata de banca, avand in vedere penalizarile foarte mari care se acumuleaza, astfel ca debitorul nu va scapa de litigiul cu banca toata viata.
De aceea, introducerea legii falimentului personal reprezinta o necesitate din punct de vedere social, fiind totodata si un stimulent pentru banci in vederea introducerii unor standarde responsabile de creditare.
Criza financiara a determinat multe tari europene sa acorde o atentie deosebita cazurilor de supraindatorare, avand loc modificari legislative in tari precum Franta, Polonia sau Ungaria.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul