Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

Pasi de parcurs pana la scorul FICO 

Daca esti interesat sa obtii un imprumut de la banca, iti poti verifica scorul FICO direct pe Conso.

Singura conditie este sa soliciti o oferta de finantare, prin Conso, accesand sectiunea de comparatii care te intereseaza (credite de nevoi personale, credite imobiliare, credite auto, leasing auto sau carduri de credit).

Dupa ce ai completat formularul, vei fi indrumat sa deschizi un cont pe Conso.

Acum esti pregatit sa obtii propria situatia de la Biroul de Credit, urmand pasii de mai jos:

- Confirma-ne adresa de email, prin completarea unui cod trimis la adresa cu care te-ai inregistrat;
- Completezi Codul Numeric Personal si accepti termenii si conditiile aferente acestui serviciu
- Biroul de Credit iti va trimite un cod SMS pe care va trebui sa-l completezi in formular. Daca nu esti inregistrat cu un telefon mobil in baza de la Biroul de Credit, va trebui sa raspunzi la un set de intrebari personalizate, pentru a valida solicitarea ta.

Daca procedura de autentificare s-a finalizat cu succes, vei putea vizualiza situatia personala de la Biroul de Credit, inclusiv scorul FICO.

Ce arata un raport al Biroului de Credit

Cea mai cautata informatie, scoasa in fata grafic in orice raport de credit, este scorul FICO, un algoritm folosit de banci pentru a evalua bonitatea clientului, capacitatea lui de a rambursa fara probleme imprumutul dorit. 

Scorul FICO se determina prin cuantificarea mai multor parametri precum istoricul de plati, suma datorata, durata istoricului de credite, creditele noi in derulare, tipuri de credite accesate, etc fiecare cu ponderi diferite (cel mai mult conteaza istoricul de plati si suma datorata in prezent). In functie de aceste variabile, solicitantul este cotat intre 300 si 850 de puncte.

Cine are un scor mic, de 300-550 de puncte a avut probabil executari sillite, are restante, credite cu probleme, iar cine obtine peste 750 de puncte are un foarte bun istoric in relatia cu bancile, a rambursat la timp datoriile si nu a avut intarzieri la plata ratelor. 

Evident, fiecare banca analizeaza si alte informatii suplimentare, precum stabilitatea jobului, raportul dintre venituri si imprumutul solicitat, etc.

Informatii suplimentare din raport

Pe langa scorul FICO, in raportul de credit puteti vedea istoricul creditelor obtinute si situatia de rambursare din momentul actual, daca sunt sau au fost restante la un moment dat. Situatia platii ratelor apare intr-un tabel pe fiecare an in care au existat imprumuturi, daca sunt restante se trece valoarea acestora, daca s-a platit la timp nu apare nimic in dreptul lunii respective. 

Este monitorizata de asemenea relatia cu alte persoane care au obtinut imprumuturi. Raportul contine sumele maxime platite in ultimii 2 ani ca rate, totalul ratelor si datoriilor curente (defacate pe scadente), sumele restante si intarzierea maxima la plata ratelor pentru toate tipurile de credite (banci si IFN-uri). 

Apare situatia creditelor (inchise-la termen sau inainte de termen-sau in derulare) dar si un istoric al interogarilor pentru Biroul de Credite. Atentie, un numar repetat de interogari pentru obtinerea unui raport de credit poate reduce scorul FICO, denota ca solicitantul doreste prea mult sa obtina imprumuturi si apar semnele de intrebare. 

De mentionat ca in raportul de credit nu apar datele mai vechi de 4 ani, deci un raspuns la cererea de interogare precum “Nu exista date la Biroul de Credit” poate insemna atat faptul ca solicitantul nu a avut niciodata credite, ci si ca acestea au fost rambursate cu mai multi ani inainte de interogarea bazei de date. 

Puteti consulta Ghidul Conso privind Biroul de Credit din care veti mai multe despre tipul de informatii transmise de banci, in cate zile se raporteaza restantele si procedura prin care se sterg acestea, cum se corecteaza datele eronate, etc.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus