Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

Pasi de parcurs pana la scorul FICO 

Daca esti interesat sa obtii un imprumut de la banca, iti poti verifica scorul FICO direct pe Conso.

Singura conditie este sa soliciti o oferta de finantare, prin Conso, accesand sectiunea de comparatii care te intereseaza (credite de nevoi personale, credite imobiliare, credite auto, leasing auto sau carduri de credit).

Dupa ce ai completat formularul, vei fi indrumat sa deschizi un cont pe Conso.

Acum esti pregatit sa obtii propria situatia de la Biroul de Credit, urmand pasii de mai jos:

- Confirma-ne adresa de email, prin completarea unui cod trimis la adresa cu care te-ai inregistrat;
- Completezi Codul Numeric Personal si accepti termenii si conditiile aferente acestui serviciu
- Biroul de Credit iti va trimite un cod SMS pe care va trebui sa-l completezi in formular. Daca nu esti inregistrat cu un telefon mobil in baza de la Biroul de Credit, va trebui sa raspunzi la un set de intrebari personalizate, pentru a valida solicitarea ta.

Daca procedura de autentificare s-a finalizat cu succes, vei putea vizualiza situatia personala de la Biroul de Credit, inclusiv scorul FICO.

Ce arata un raport al Biroului de Credit

Cea mai cautata informatie, scoasa in fata grafic in orice raport de credit, este scorul FICO, un algoritm folosit de banci pentru a evalua bonitatea clientului, capacitatea lui de a rambursa fara probleme imprumutul dorit. 

Scorul FICO se determina prin cuantificarea mai multor parametri precum istoricul de plati, suma datorata, durata istoricului de credite, creditele noi in derulare, tipuri de credite accesate, etc fiecare cu ponderi diferite (cel mai mult conteaza istoricul de plati si suma datorata in prezent). In functie de aceste variabile, solicitantul este cotat intre 300 si 850 de puncte.

Cine are un scor mic, de 300-550 de puncte a avut probabil executari sillite, are restante, credite cu probleme, iar cine obtine peste 750 de puncte are un foarte bun istoric in relatia cu bancile, a rambursat la timp datoriile si nu a avut intarzieri la plata ratelor. 

Evident, fiecare banca analizeaza si alte informatii suplimentare, precum stabilitatea jobului, raportul dintre venituri si imprumutul solicitat, etc.

Informatii suplimentare din raport

Pe langa scorul FICO, in raportul de credit puteti vedea istoricul creditelor obtinute si situatia de rambursare din momentul actual, daca sunt sau au fost restante la un moment dat. Situatia platii ratelor apare intr-un tabel pe fiecare an in care au existat imprumuturi, daca sunt restante se trece valoarea acestora, daca s-a platit la timp nu apare nimic in dreptul lunii respective. 

Este monitorizata de asemenea relatia cu alte persoane care au obtinut imprumuturi. Raportul contine sumele maxime platite in ultimii 2 ani ca rate, totalul ratelor si datoriilor curente (defacate pe scadente), sumele restante si intarzierea maxima la plata ratelor pentru toate tipurile de credite (banci si IFN-uri). 

Apare situatia creditelor (inchise-la termen sau inainte de termen-sau in derulare) dar si un istoric al interogarilor pentru Biroul de Credite. Atentie, un numar repetat de interogari pentru obtinerea unui raport de credit poate reduce scorul FICO, denota ca solicitantul doreste prea mult sa obtina imprumuturi si apar semnele de intrebare. 

De mentionat ca in raportul de credit nu apar datele mai vechi de 4 ani, deci un raspuns la cererea de interogare precum “Nu exista date la Biroul de Credit” poate insemna atat faptul ca solicitantul nu a avut niciodata credite, ci si ca acestea au fost rambursate cu mai multi ani inainte de interogarea bazei de date. 

Puteti consulta Ghidul Conso privind Biroul de Credit din care veti mai multe despre tipul de informatii transmise de banci, in cate zile se raporteaza restantele si procedura prin care se sterg acestea, cum se corecteaza datele eronate, etc.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite de consum

Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso
Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso

First Bank s-a alaturat retelei de parteneri Conso, in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita credit la banca, completand online un simplu formular.

27 Iulie 2020 | Credite de consum

Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?
Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.

7 Mai 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus