top banner

Creditele de vacanta, solutii si costuri

05 August 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. 
Cine da o cautare pe internet dupa “credit de vacanta” va descoperi pe primele pozitii ofertele de credite rapide. 

IFN-urile nu sunt insa cele mai ieftine solutii in ciuda vitezei cu care se acorda aceste imprumuturi si asta din cauza costurilor mari, dobanzile fiind foarte piperate in aceste cazuri (DAE cu doua spre trei cifre se intalneste frecvent, dar sunt situatii cand ajunge si la cinci cifre). 

La banci, creditele de vacanta sunt unele de nevoi personale

Bancile au eliminat in ultima vreme creditul de vacanta ca si produs distinct astfel incat cei care doresc un astfel de imprumut il pot gasi sub umbrela mai larga a imprumuturilor de nevoi personale (sau denumit de realizari personale la unele banci). 

Pentru un imprumut de 10.000 lei pe un an de pilda, se plateste o dobanda care pleaca de la IRCC+6% iar DAE incepe de la 7,49%. Ratele lunare sunt cuprinse in intervalul 860-890 lei, in functie de banca. Dezavantajul in aceste cazuri este ca procedura de acordare este mai anevoiasa, e nevoie de aprobarea dosarului, ofertele “last minute” ar putea fi ratate daca se merge pe aceasta varianta. 

Cum un credit de vacanta ar trebui sa se restituie de regula rapid (in ideea ca nu toate imprumuturile vizeaza tari exotice, ci mai degraba destinatiile populare de sezon gen Grecia, Turcia, Bulgaria), ingrijorarea legata de evolutiile dobanzii poate fi eliminata. Cu alte cuvinte, daca DAE este mai bun la un credit cu dobanda variabila nu ar trebui ocolit in dauna unuia cu dobanda fixa. 

Oricum, IRCC se calculeaza cu un decalaj de cateva luni fata de situatia din piata interbancara, astfel incat pana ar incepe dobanzile sa creasca vizibil imprumutul nostru pentru vacanta poate fi deja rambursat.

O solutie particulara ar fi creditul de refinantare. Este de recomandat celor care au deja un imprumut de nevoi personale luat in alte scopuri, precum amenajarea locuintei, si care ar putea fi refinantat pentru o suma mai mare, care sa acopere si excursia vizata. 

In acest caz ar trebui calculate foarte atent costurile refinantarii, in balanta cu cele ale unui imprumut nou de nevoi personale. Daca insa se obtin in acest scenariu si costuri mai bune pentru vechiul imprumut, poate fi o solutie de luat in calcul dupa ce ne facem atent socotelile. 

Descoperitul de cont si cardurile de credit-solutii mai rapide dar si mai scumpe

Este vorba practic de accesarea unor linii de credit, pentru care se va plati doar in momentul in care sumele sunt trase si pana in momentul in care acestea sunt rambursate. 

Daca in cazul unui imprumut de nevoi personale vorbeam de o marja pornind de la 6% peste IRCC, in cazul unui card de credit marjele pot fi duble sau chiar mai mari, iar sumele rambursate vor creste corespunzator. 

De exemplu, in cazul unui card de credit standard, pentru o suma trasa de 10.000 lei ca in exemplul anterior, DAE porneste de la 14% dar poate sari si de la 20% la unele banci. 

De luat in calcul si comisionul suplimentar achitat in cazul in care cardul este folosit pentru extragerile de numerar de la bancomate. 

Cine nu vrea sa isi bata capul cu dobanzile, are la dispozitie solutia propusa de Intesa Sanpaolo Bank-card de credit simplificat-unde se plateste doar comisionul de administrare lunar de 25 lei in loc de dobanda iar sumele trase pot fi de pana la 5.000 lei. Lunar cumparatorul va rambursa si 5% din suma utilizata si integral taxele aferente utilizarii cardului. 

Este o solutie de recomandat in cazul in care sumele utilizate se apropie de pragul maxim permis, altfel comisionul insumat poate cantari mai mult decat dobanzile in cazul unor imprumuturi de valoare mica. 

In concluzie, cele mai ieftine solutii pentru creditele de vacanta presupun ceva alergatura si pregatire din timp a pasilor (imprumutuiri de nevoi personale) iar cele mai rapide (IFN-uri, carduri de credit, descoperit de cont) vin la pachet cu costuri mai mari. Depinde cat de mare este tentatia si cat de urgent raspunsul solicitat clientului de furnizorul de pachete turistice. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul